Primăria Capitalei are un buget de 1,1 miliarde euro, în 2017

ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Politică / 6 aprilie 2017

Primăria Capitalei are un buget de 1,1 miliarde euro, în 2017

USR: "Proiectul de buget nu urmăreşte nevoile reale ale bucureştenilor"

Actualizare 14:13 Ovidiu Raeţchi: "Bugetul Primăriei Capitalei, gândit pentru a perpetua subdezvoltarea"

Deputatul liberal Ovidiu Raeţchi a criticat bugetul Primăriei Capitalei pe 2017, despre care a spus că este de neînţeles dintr-o perspectivă orientată spre dezvoltare structurală, lăsând mai mult loc pentru irosirea banilor pentru evenimente politice în şcoli şi luminiţe festive decât pentru investiţii esenţiale, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Ovidiu Raeţchi a declarat: "Bugetul făcut de primarul Gabriela Firea pentru anul 2017 este de neînţeles dacă îţi doreşti dezvoltarea oraşului. Mi se pare ciudat să aloci aproximativ aceeaşi sumă de bani pentru monumente şi pentru achiziţiile RATB, circa 31 milioane de lei".

Deputatul liberal a reamintit că la câteva zile după ce a câştigat alegerile, Gabriela Firea promitea transport public gratuit, după suplimentarea semnificativă a parcului auto al RATB.

"Numai după ce ne vom asigura că avem suficiente autobuze, toate modernizate, toate curate, în toate să se asigure siguranţa călătorului, atunci se va introduce şi gratuitatea", a precizat Firea.

Deputatul PNL a adăugat: "În ciuda acestor promisiuni, transportul public se apropie cu paşi grăbiţi de colaps. Situaţia RADET e similară: în ciuda faptului că în iarna 2016-2017 au existat cartiere întregi care au rămas fără căldură pentru că sistemul este atât de învechit şi degradat încât nu mai face faţă, doar 19 milioane de euro au fost alocate pentru investiţiile regiei. Nicio lucrare nouă de infrastructură nu începe în 2017. Nu se face nimic pentru trafic".

Raeţchi a conchis spunând că lucrările precum cea de la Piaţa Sudului "nu au înaintat faţă de momentul în care Gabriela Firea a devenit primar, aflându-se tot la 63% grad de finalizare, deşi actualul primar a anunţat deschiderea pentru luna martie, apoi pentru luna aprilie", susţinând că în schimb, Primăria "are bani pentru campanie electorală în scoli şi pentru cheltuielile umflate din unele spitale" menţionând că asta au dovedit anchetele recente de presă, urmate de dosare DNA.

(A.C.)

-------------

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat în şedinţa de ieri bugetul municipiului Bucureşti pe anul 2017, în valoare de 1,1 miliarde euro.

Acesta prevede sume pentru sănătate, educaţie, asistenţă socială, infrastructură, RADET, RATB, consolidarea clădirilor cu risc seismic, cultură, parcuri, proiecte pentru tineri etc.

Primarul General, Gabriela Firea, a declarat: "Priorităţile bugetului Municipalităţii sunt în acest an asigurarea unor condiţii cât mai bune în sistemul de sănătate publică şi în unităţile de învăţământ, precum şi rezolvarea marilor probleme de infrastructură ale Bucureştiului".

Cea mai mare sumă este prevăzută pentru sănătate, 83 de milioane de euro, pentru cele 19 spitale din subordinea Primăriei şi pentru cabinetele şcolare medicale şi stomatologice.

Potrivit proiectului de buget, va fi continuat programul de dotare cu aparatură ultramodernă demarat anul trecut, cu o alocare de 15,5 milioane de euro, iar pentru investiţii au fost prevăzute 57 de milioane de euro, sumă care include şi necesarul pentru finalizarea obiectivelor de la spitalele Gomoiu şi Foişor în valoare de 24 milioane de euro.

De asemenea, s-au inclus în buget sumele necesare pentru întocmirea studiului de fezabilitate pentru construirea unui spital metropolitan ultramodern, conform standardelor europene, cu aproximativ 2000 de paturi, investiţie care se va situa în jurul valorii de 300 milioane de euro.

Proiectul de buget mai include investiţii pentru 16 grădiniţe, 10 after school, 15 extinderi de şcoli, o sală de sport în incinta Şcolii Centrale, şase cartiere de locuinţe sociale şi pentru tineri, un parc de distracţii şi agrement, un acvariu public cu centru de cercetare şi şase cămine de bătrâni.

Pentru proiectele de infrastructură au fost alocate 80 de milioane euro, aici fiind cuprinse atât sumele necesare continuării sau chiar finalizării marilor proiecte demarate în anii trecuţi, precum şi banii necesari demarării unor noi proiecte. Astfel este în plan modernizarea infrastructurii Piaţa Sudului, reabilitarea şantierului rutier şi a liniei de tramvai Şoseaua Iancului, penetraţie Splaiul Independenţei - Ciurel - Autostrada A1, străpungere Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu, modernizare Piaţa Eroii Revoluţiei şi pasajul pietonal.

De asemenea, proiectul bugetar cuprinde supralărgirea Prelungirea Ghencea - Domneşti, faza a II-a a Pasajului Ciurel, supralărgirea şi traversarea zonelor Andronache, Petricani, Colentina, Doamna Ghica, Dimitrie Pompei, strada Jandarmeriei şi şoseaua Bucureşti - Măgurele.

Pentru construcţia de parcări este prevăzut în Buget suma de 11 milioane de euro. Este în plan construirea de parcări de tip park&ride (Cora Pantelimon), dar şi cele cuprinse în PIDU (Planul Integrat de Dezvoltare Urbana - Centrul Bucureştiului), respectiv parcările subterane din Piaţa Constituţiei, Sala Palatului, Piaţa Lahovari, Uranus - Calea Rahovei.

Suma de 73 milioane de euro a fost aprobată pentru proiectul realizării de piste de biciclete şi amenajări conexe, din care anul acesta au fost alocaţi numai 2 milioane de euro, proiectul fiind eligibil pentru obţinerea unei finanţări nerambursabile din partea UE.

Şase milioane de euro vor fi alocaţi pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, sumă care va fi suplimentată la rectificare în măsură în care va fi necesar, potrivit planului bugetar. Pentru comparaţie, în ultimii trei ani s-au alocat pentru acest gen de lucrări, cumulat, 1,3 milioane de euro.

La RATB au fost prevăzuţi 121 milioane de euro reprezentând subvenţia pentru diferenţa de preţ la transportul de călători şi 11 milioane de euro pentru investiţii. La aceste sume se adaugă 7 milioane de euro alocaţi Direcţiei de Transporturi a Primăriei pentru achiziţia de mijloace noi de transport în cadrul programului aprobat, în valoare de 492 milioane de euro care cuprinde 400 autobuze, 100 de troleibuze şi 100 de tramvaie.

Pentru RADET au fost alocaţi 125 milioane de euro, din care 106 milioane euro reprezintă subvenţia pentru energia termică livrată populaţiei, iar 19 milioane de euro investiţii.

Potrivit primăriei, pentru refacerea infrastructurii de transport a agentului termic se fac demersurile necesare pentru accesarea a 180 milioane euro - fonduri europene nerambursabile.

Pentru operaţiuni de eco-igienizare, a fost prevăzută în buget suma de 7 milioane de euro, care va acoperi atât programul unitar de deratizare şi dezinsecţie, tratamentele fito-sanitare, precum şi anumite obiective de investiţii pentru eficientizarea acestei activităţi.

Pentru amenajarea celor 11 parcuri ale Capitalei a fost prevăzută suma de 27 de milioane de euro, din care se vor face reparaţii capitale pentru malurile lacului Herăstrău, reparaţia sistemului de irigaţii din Parcul Carol, reparaţii capitale la podul din Parcul Tineretului, reparaţii la locurile de joacă şi aparatele de fitness în toate parcurile.

Au fost alocate sume şi pentru domeniul cultural, cum sunt cele 15 teatre ale Municipalităţii pentru care s-a prevăzut suma de 53 de milioane de euro. Pentru ARCUB s-a prevăzut în buget suma de 15,5 milioane de euro, iar pentru CREART 12,5 milioane de euro.

Pentru programele destinate tinerilor anul acesta se alocă 21,7 milioane de euro, 11,4 milioane euro pentru Proedus şi 10,3 milioane euro pentru Centrul de servicii comunitare integrate pentru tineri.

USR: "Primarul General vrea să cheltuiască bugetul Primăriei fără să ţină cont de nevoile reale ale oraşului şi chiar de propriile promisiuni electorale"

Primarul General, Gabriela Firea, vrea să cheltuiască bugetul primăriei după bunul plac, fără să ţină cont de nevoile reale ale oraşului şi chiar de propriile promisiuni electorale, transmite USR într-un comunicat de presă.

"Pentru cea mai aglomerată şi cea mai poluată capitală europeană, soluţiile Gabrielei Firea nu sunt investiţiile în transport eficient, spaţii verzi sau clădiri consolidate, ci sunt petrecerile de sezon şi monumentele «grandioase»", se arată în comunicatul USR.

În şedinţa extraordinară a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) bugetul a fost aprobat de majoritatea PSD-ALDE şi PMP, grupurile PNL şi USR votând împotriva proiectului.

Consilierii generali USR au anunţat înaintea şedinţei că nu vor vota proiectul de buget propus de primar, deoarece a lipsit o dezbatere reală pe priorităţile bugetare, cu cetăţenii şi cu opoziţia.

"Primarul a organizat un simulacru de dezbatere în care a chemat presa şi a dictat suveran modul în care ea va cheltui veniturile Capitalei", afirmă sursa citată.

De asemenea, consilierii USR consideră că estimări de venituri sunt "fanteziste" şi au un deficit uriaş.

Un alt motiv al votului negativ al celor de la USR este grevarea bugetului cu subvenţii pompate în regiile problemă RADET şi RATB.

Totodată, reprezentanţii USR consideră că există priorităţi răsturnate şi se anulează propriilor promisiuni electorale.

USR susţine: "Şi în 2017, în era datelor deschise, bugetul Capitalei e un document scanat".

Consilierii USR consideră oportună o reanalizare a priorităţilor de investiţii în Bucureşti, astfel încât să se aloce mai mulţi bani pentru investiţii reale, care să contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii în oraş.

Consilierii USR propun câteva realocări de fonduri. Astfel, 30 milioane lei să meargă pentru răscumpărare de spaţii verzi retrocedate în parcurile Capitalei, suplimentarea cu 25 de milioane lei a fondurilor pentru reabilitarea şi modernizarea reţelei de termoficare şi 70 de milioane de lei pentru suplimentarea bugetului de achiziţii de autobuze noi - 70 de autobuze în plus faţă de cele 10 prevăzute de primar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb