Primăria Capitalei îi "încălzeşte" pe cetăţeni cu explicaţii

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Companii / 21 ianuarie 2019

Primăria Capitalei îi "încălzeşte" pe cetăţeni cu explicaţii

Locuitorii din mai multe zone ale Capitalei se confruntă în această iarnă cu mari probleme legate de încălzirea locuinţelor. Cei mai afectaţi sunt cetăţenii din cartierul Drumul Taberei, mulţi dintre ei au semnat o petiţie online, înaintată atât RADET cât şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, prin care solicită remedierea acestor probleme. În plus mai multe asociaţii de proprietari intenţionează să dea în judecată RADET. Imediat, speculând momentul, PNL a anunţat că-i va consilia juridic pe cei care vor să acţioneze compania în instanţă.

După o lungă perioadă de tăcere, Primăria Capitalei a decis să reacţioneze la această problemă, oferind un comunicat stufos, în care explică întreaga situaţie, lucru care nu-i încălzeşte foarte tare pe locuitorii care nu au căldură şi apă caldă: "După ani de zile de subfinanţare crasă, acum Primăria Capitalei investeşte de 2 ani constant în sistemul de termoficare: CET-uri noi, reţea de distribuţie modernizată, centrale de cvartal. Proiectele continuă şi în anul 2019. Primăria Capitalei şi Primarul general Gabriela Firea condamnă ferm orice tentativă a reprezentanţilor Opoziţiei din Consiliul General de a obţine beneficii politice pe seama problemelor din sistemul de termoficare al Bucureştiului, dat fiind faptul că actuala administraţie este prima din ultimii 28 de ani care a stopat jaful din acest sistem şi a demarat acţiuni concrete de modernizare şi eficientizare a producerii şi distribuţiei de energie termică".

Primarul General, Gabriela Firea a oferit la rândul său o explicaţie legată de acest subiect: "Consider strigătoare la cer demagogia PNL privitoare la situaţia RADET, în condiţiile în care acest partid a deţinut controlul total asupra acestei regii în ultimii 10 ani înainte de mandatul meu, timp în care au asistat pasivi, sau poate chiar activi, la degradarea sistemului de termoficare din Bucureşti şi la acumularea datoriilor istorice către ELCEN. Ştim cu toţii că sunt probleme în reţea, dar cred că oricine înţelege că nu aveam cum să fi rezolvat în doi ani ceea ce nu s-a făcut de la Revoluţie încoace. Încă din primele luni de mandat am luat decizia de a unifica producţia şi distribuţia energiei termice în Bucureşti. În multe alte oraşe din ţară centralele au fost preluate gratuit de către administraţia publică locală, iar noi nu reuşim, iată, să le preluăm nici cu bani, deşi am făcut toate diligenţele necesare de 2 ani. Înţeleg nemulţumirea, pe deplin justificată, a celor care nu au căldură sau apă caldă în apartamente dar nu-i pot amăgi, aşa cum o fac politicienii lipsiţi de responsabilitate din Opoziţie, că există soluţii miraculoase care să rezolve peste noapte, sau peste vară, problemele din sistemul de termoficare. Pot să le promit însă că ne vom ţine cu maximă seriozitate de planul de reabilitare a acestui sistem pe care l-am început deja şi că, în următorii ani, vor fi din ce în ce mai puţine probleme".

Administraţia publică a Municipiului Bucureşti anunţă că este pregătită pentru modernizarea şi reabilitarea Sis-temului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică - SACET. Primăria Municipiului Bucureşti, prin Compania Municipală Energetică Bucureşti SA, a demarat proceduri pentru dezvoltarea a două noi centrale termice, în zonele identificate ca fiind deficitare (Aviaţiei, respectiv Bd. Basarabia), aşa cum este prevăzut în Strategia de alimentare cu energie termică în sis-tem centralizat a consumatorilor din Municipiul Bucureşti. Astfel, în prezent este finalizat studiul de soluţie în vederea construcţiei primului din cele două CET-uri, studiu realizat cu finanţare de la Guvernul Japoniei în baza Memorandumului încheiat în acest sens intre PMB, Ministerul Energiei şi Compania Japoneză ITOCHU. Sumele necesare pentru a demara aceasta investiţie au fost alocate Companiei municipale amintite, care este în plin proces de identificare a locaţiilor pentru cele două viitoare centrale. În situaţia în care, în viitorul imediat, necesarul de energie electrică şi termică va impune noi investiţii, PMB va avea în vedere dezvoltarea şi a altor CET-uri, în plus faţă de cele amintite.

Primăria mai informează că pentru identificarea segmentelor de reţea care necesită cu prioritate reabilitare/ modernizare şi pentru a putea totodată asigura alocările bugetare necesare, a fost elaborat în anul 2017 un studiu de fezabilitate care a evidenţiat necesitatea de a efectua lucrări de reabilitare pentru 501,44 km conducte (250,72 km de canal de termoficare). Pentru a degreva, parţial, bugetul local de efortul investiţional pe care acest obiectiv îl presupune, o parte din lucrări - pentru 212 km de conducte, sunt cuprinse în proiectul pregătit de municipalitate pentru a primi cofinanţare din fonduri europene, prin programul POIM OS 7.2. Valoarea investiţiei se ridică la 994.349.671 lei fără TVA (circa 213,6 milioane Euro). Pentru alte tronsoane de reţea care însumează 63,24 km de conducte, tronsoane care au înregistrat în ultimul timp cel mai mare număr de avarii şi pentru care trebuie începute imediat lucrările, indicatorii tehnico-economici stabiliţi prin studiul de fezabilitate au fost aprobaţi HCGBM nr. 216/ 2018. Valoarea investiţiei se ridică la 274,894,009 Lei fără TVA, iar contractul de proiectare cu execuţie a fost atribuit Companiei Municipale Energetică Bucureşti SA. Până în prezent, a fost finalizată etapa de proiectare a trei obiective din totalul celor şapte aferente investiţiei, urmând ca ordinul de începere a lucrărilor de execuţie să fie dat la încheierea sezonului de încălzire 2018-2019, pentru următoarele tronsoane: Obiectivul 2 - Magistrala II Sud - CS1 (CET)-CS5 Bobocica, cu o lungime de 4,27 km; Obiectivul 6 - Magistrala Progresu - Ferentari CF6-C14S, cu o lungime de 6,3 km;

Obiectivul 7 - Magistrala I-III Vest - CD9 - CD5, cu o lungime de 950 m. Pentru restul de 226 km de conducte, începând din acest an vor fi demarate procedurile necesare în vederea elaborării documentaţiei pentru achiziţia lucrărilor de proiectare şi execuţie.

Proiecte multe, intenţii generoase, dar deocamdată în multe apartamente este la fel de frig precum afară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb