Primăria Iaşi a girat lansarea unui volum care include texte conspiraţioniste

A.P.
Miscellanea / 16 iulie 2020

Primăria Iaşi a girat lansarea unui volum care include texte conspiraţioniste

Colecţia de texte conspiraţioniste şi propagandistice reunită în volumul "Covid. Colivia noastră" (Editura Institutul European, 2020) a avut lansarea miercuri seară la Iaşi, într-un spaţiu pus la dispoziţie de o instituţie subordonată Primăriei. La eveniment, la care a luat cuvântul şi viceprimarul municipiului Iaşi, Radu Botez, au asusţinut discursuri în cheie conspiraţionistă câţiva dintre autori, conform g4media.ro.

Lansarea cărţii vine în contextul creşterii zilnice a numărului de infecţii, inclusiv în judeţul Iaşi. Primarul Mihai Chirica, în subordinea căruia funcţionează Muzeul Municipal "Regina Maria", a încercat constant să îi convingă pe ieşeni să respecte regulile de distanţare socială, atrăgând atenţia şi asupra fake-news-urilor distribuite de media şi legate de virus.

Cei mai mulţi dintre autorii de texte controversate din volum au lipsit, fiind prezent, însă, medicul Vasile Astărăstoae, unul dintre cei mai vocali contestatari ai măsurilor luate de Guvern pentru a bloca efectele virusului. "Este pandemia cu cel mai mic grad de periculozitate din istorie", a spus Astărăstoae, care a adăugat că, dacă nu ar fi fost "presa isterică, isterizantă", publicul larg nici nu ar fi ştiut despre existenţa Sars-Cov-2. El a adus în sprijinul afirmaţiei sale indicele mic de mortalitate înregistrat printre cei infectaţi: 1,8%. Medicul ieşean a condamnat "măsurile disproporţionate, luate de frică" şi a vorbit despre "societatea nevrotică, care şi-a pierdut busola". Un alt vorbitor, medicul Eugen Târcoveanu, a afirmat, cu referire la această pandemie, că reprezintă "o mare manipulare".

Printre cei care au aplaudat discursul lui Astărăstoae a fost viceprimarul municipiului Iaşi, Radu Botez. Acesta a luat cuvântul la eveniment, instituţia pe care a reprezentat-o fiind trecută pe afiş drept organizator, relatează sursa.

La lansarea de miercuri seară, recomandările de distanţare socială pentru spaţii deschise nu au fost strict respectate. Unii dintre vorbitori au stat la o distanţă foarte mică unii de ceilalţi, fără a purta mască, iar microfonul nu a avut nici un echipament de protecţie. Mai mult, doi dintre cei care au luat cuvântul - Laurenţiu Şoitu şi Răzvan Popescu - au tuşit în mod repetat.

G4Media.ro a prezentat recent conţinutul acestui volum, prima carte din România dedicată pandemiei de coronavirus.

Publicată în luna mai, aceasta reuneşte texte ale unor experţi, dar şi ale unor personaje extrem de controversate din spaţiul public, cum ar fi Dan Puric, intens promovat de propaganda rusă. În plus, unele articole conţin izbucniri isterice şi câteva fake-news-uri preluate din presă.

Atât punctele de vedere ale lui Astărăstoae şi Târcoveanu, cât şi ale lui Dan Puric, academicianului Alexandru Surdu şi episcopului Ignatie contrastează total cu punctele de vedere exprimate pe subiectul Sars-Cov-2 de primarul Mihai Chirica. Prezent săptămânal în emisiuni la televiziunile locale - de la un moment dat doar online - acesta a avertizat asupra pericolului reprezentat de Sars-Cov-2. Spre exemplu, exasperat de faptul că persoane în vârstă stăteau pe băncile din oraş, a ameninţat că va da ordin ca acestea să fie ridicate. Parcurile de joacă au fost închise, transportul public a fost în mare parte restricţionat - ceea ce a stârnit mari nemulţumiri, iar primarul a atras atenţia asupra fake-news-urilor despre virus, conchide g4media.ro.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ma mai mir acum ca Iasul a putut sa dea un "star" de valoarea lui Tudorel...E buna zicerea: unde e multa inteligenta e si multa prostie...

    1. Stai linistit, eu, ca brasovean, preferam sa am 100 de asemenea imbecili la mine in judet, dar cu pandemia la minim , ca in Satu Mare sau Caras Severin, iesenii rationali au cam "stins incendiul pandemiei", la Brasov e dezastru ! Si la Iasi mai e un tambalagiu de asta, un doctor gastroenterelog, in gasca cu guzganian -tariceanu ! A tunat si s-au adunat !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb