Primarul Andrei Chiliman s-a prezentat la DNA Ploieşti

Elena Deacu
Anticorupţie / 24 iunie 2015

Actualizare 15:08 Soacra lui Moisescu a declarat că suma din contract era de 60.000 de euro

Soacra fostului trezorier al PNL Vlad Moisescu, Flavia Ciocodei, a declarat, la DNA, că suma din contractul care ar fi fost găsit de procurori la percheziţii era de 60.000 de euro.

Flavia Ciocodei a fost audiată mai mult de trei ore la DNA Ploieşti, părăsind sediul fără să facă declaraţii presei.

Surse judiciare citate de presă au declarat că soacra lui Vlad Moisescu le-a declarat procurorilor că suma din contractul care ar fi fost găsit de procurori la percheziţia făcută la locuinţa fostului trezorier al PNL era de 60.000 de euro, ea precizând că nu a citit contractul respectiv şi că acesta a fost încheiat în urmă cu şase ani şi nu a avut niciun efect.

---

Actualizare 14:22

Primarul Sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman, cercetat sub control judiciar pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă, a venit, miercuri după-amiază, la sediul DNA Ploieşti.

Chiliman a ajuns la DNA Ploieşti în jurul orei 13.45, el fiind însoţit de avocatul său.

Întrebat de jurnalişti dacă se teme că va fi arestat, edilul a răspuns: "Să lăsăm instanţele să decidă".

---

Actualizare 11:10 Soacra lui Vlad Moisescu, la DNA Ploieşti

Flavia Ciocodescu, soacra fostului trezorier al PNL Vlad Moisescu, cercetat alături de primarul sectorului 1 Andrei Chiliman într-o cauză conexată la dosarul Herţanu, a sosit miercuri dimineaţă la sediul DNA Ploieşti.

Surse judiciare au anunţat că în urmă cu câteva zile procurorii DNA au găsit la percheziţia domiciliară făcută la Vlad Moisescu un contract de împrumut încheiat între soacra sa şi soţia lui prin care cea dintâi îşi împrumuta fiica cu suma de 670 milioane de euro.

Aceleaşi surse au precizat că respectivul contract este considerat fictiv, soacra lui Moisescu urmând să fie audiată de procurori.

---

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, s-a prezentat miercuri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde se va judeca o contestaţie a DNA faţă de decizia instanţei de a-l lăsa pe primar în libertate, în dosarul în care este cercetat de constituire de grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă în formă continuată.

La intrarea în instanţă, Chiliman nu a dorit să dea declaraţii presei.

Pe 20 iunie, ÎCCJ a respins cererea DNA de arestare preventivă a lui Andrei Chiliman, urmând ca acesta să fie cercetat sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile.

Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul lui Vlad Moisescu (fost trezorier al PNL), Ioana Costescu (consilier personal al primarului) şi Ion Brad (consilier local), puşi sub acuzare în acelaşi dosar.

Decizia nu este definitivă, iar DNA a făcut contestaţie.

Potrivit DNA, începând cu anul 2004, după alegerile locale, la iniţiativa lui Vlad Moisescu, a fost constituit un grup infracţional organizat, din care mai făceau parte Andrei Chiliman, Ioana Costescu şi Ion Brad, care a avut drept scop comiterea unor fapte de corupţie, care să genereze obţinerea unor comisioane cuprinse între 10% şi 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare unor firme.

Vlad Moisescu este cel care coordona grupul, solicita şi încasa comisioanele şi dispunea cu privire la modalitatea gestionarii acestora, Ioana Costescu şi Ion Brad derulau activităţi de determinare a plăţii comisioanelor şi de încasare a acestora, iar Andrei Chiliman garanta favorizarea societăţilor agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor şi, ulterior, pe parcursul derulării acestora.

Banii primiţi de la reprezentanţii societăţilor comerciale au fost împărţiţi în următoarele procente: 30% Andrei Chiliman; 15% Vlad Moisescu; 15% Ioana Costescu; 15% Ion Brad, 10% PNL - filiala Sector 1.

DNA arată că diferenţa de 15% a fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcţionarilor care au sprijinit, în diferite modalităţi, la derularea activităţilor ilicite.

Gruparea ar fi obţinut astfel peste 8 milioane de euro de la SC Straco SRL, reprezentată de Traian Horpos şi Alexandru Horpos, sumă ce reprezenta 10% din plăţile efectuate de către Primăria sectorului 1 către firmă, în perioada 2007 - 2014, în baza contractelor încheiate cu instituţia publică. De asemenea, grupul a obţinut de la SC Romair Consulting SRL, reprezentată de Gheorghe Boeru, suma de 300.000 lei.

Acest dosar a fost constituit în urma investigaţiilor derulate de DNA Ploieşti într-un alt dosar, în care sunt cercetaţi Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, parlamentarii Sebastian Ghiţă şi Vlad Cosma, preşedintele suspendat al CJ Prahova, Mircea Cosma, directorul SC Grossman, Ilie Drăgan, directorul Hidro Prahova, Adrian Semcu, şi directorul SC Romair Consulting SRL, Gheorghe Boeru.

Luni, procurorii DNA au pus sechestru asigurător până la concurenţa sumei de trei miliarde lei, echivalent a 670 de milioane euro, pe bunurile primarului Andrei Chiliman, şi ale celor trei apropiaţi ai săi implicaţi în dosar - Vlad Moisescu, Ioana Costescu şi Ion Brad.

Sechestrul a fost pus pe bunurile mobile şi imobile, acţiunile şi părţile sociale deţinute de cei patru, precum şi asupra sumelor existente în conturile bancare ale acestora.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb