PRIMARUL CONSTANŢEI:  Mi s-au blocat o groază de proiecte pentru că mă cheamă "Mazăre"

Cristina Mihalaşcu
Ziarul BURSA #Politică / 21 august 2009

Primarul Municipiului Constanţa, Radu Mazăre: "Este evident că acuzaţia ANI are o miză, pentru că a venit imediat după declaraţiile mele la Comitetul Executiv al PSD, când l-am făcut pe Traian Băsescu <Iuda>"

Primarul Municipiului Constanţa, Radu Mazăre: "Este evident că acuzaţia ANI are o miză, pentru că a venit imediat după declaraţiile mele la Comitetul Executiv al PSD, când l-am făcut pe Traian Băsescu <Iuda>"

Primarul Municipiului Constanţa, domnul Radu Mazăre, ne-a acordat un interviu în care a avut amabilitatea să ne vorbească despre modul în care administrează criza în teritoriu şi despre proiectele pe care le pregăteşte pentru creşterea atractivităţii litoralului. Împotriva curentului care vine din Capitală, domnia sa ne-a declarat că doreşte deblocarea angajărilor la primărie şi că lucrează împreună cu colegii de la PSD pentru aplicarea descentralizării.

Reporter: Aţi acuzat că atacurile la adresa dumneavoastră din ultima vreme, în special acuzaţiile Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI), referitoare la declaraţiile de avere, constituie un atac dirijat de preşedintele Traian Băsescu. Ce v-a determinat să ajungeţi la această concluzie?

Radu Mazăre: Am explicat în ultima conferinţă de presă, cu documente, cum stau lucrurile. Este evident că acuzaţia ANI are o miză, pentru că a venit imediat după declaraţiile mele la Comitetul Executiv al PSD, când l-am făcut pe Traian Băsescu, "Iuda".

Radu Mazăre: În legătură cu starea de incompatibilitate, am mai spus că, în acea perioadă, nu eram administrator de firmă. ANI mă acuză fără a purta o discuţie cu mine. Între Traian Băsescu şi ANI există o legătură de necomentat, pentru că au lansat aceste acuzaţii care au stârnit un mare scandal, fără să fie interesaţi de aflarea adevărului.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre ancheta Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în privinţa contractului de publicitate de 800.000 de euro încheiat cu TV Neptun? Consideraţi că este tot un atac la adresa dumneavoastră?

Radu Mazăre: Discutăm de o licitaţie deschisă. DNA ne-a cerut toate contractele încheiate cu TV Neptun şi le-am pus la dispoziţie. Eu cred că se încearcă căutarea, cu orice preţ, a unei nereguli, în condiţiile în care am demonstrat că am făcut licitaţia în proceduri legale. Nu înţeleg de ce DNA mă trage pe mine la răspundere şi nu cere anchetarea Ministerului Turismului care a încheiat un contract de 200.000 de euro cu Realitatea TV, pentru publicitate.

Reporter: Aţi spus într-un interviu, că nu vă dedicaţi nici politicii, nici banilor. Cele două reprezintă, însă, trăsăturile omului de succes de astăzi. Un primar nu ar reuşi să fie influent fără un crez politic în spate. Cum reuşiţi dumneavoastră?

Radu Mazăre: Nu sunt bolnav nici de bani, nici de putere. Îmi place să-mi fac treaba pentru care am fost ales, cea de edil al Constanţei, fără a-mi dedica timpul câştigării puterii absolute.

Reporter: Spuneţi că veţi sta în "fruntea Constanţei" cât timp vă veţi face treaba pentru comunitate. Sunteţi mulţumit, până în acest moment, de ce aţi realizat în Constanţa? Ce v-aţi fi dorit să faceţi şi nu aţi reuşit?

Radu Mazăre: Aş fi făcut, probabil, mult mai multe dacă în România, în politică, nu s-ar fi acţionat cu răutate. Mi s-au blocat o groază de proiecte pentru că mă cheamă "Mazăre". Mai am încă multe de făcut. Pot vorbi însă de cel mai important proiect al meu în acest moment, locuinţele ieftine pentru tineri. Până acum s-au înscris 20.000 de tineri din Constanţa, doritori să cumpere apartamente pe care le vindem cu 500 de euro pe metrul pătrat. Garsonierele noastre pot fi cumpărate cu 17.000 de euro şi apartamentele cu 32.000 de euro. Am început construcţia a 1.000 de unităţi locative, care vor fi gata în februarie anul viitor. Dacă va avea un succes real, pe lângă alte 1.500 de unităţi programate pentru 2010, vom mai construi 1.300. Tinerii nu sunt obligaţi să dea avans şi au fost ordonaţi prin tragere la sorţi. Dacă unii dintre aceştia se retrag, lasă loc celorlalţi solicitanţi.

Reporter: Actuala guvernare a luat o măsură drastică pentru reducerea cheltuielilor, concediul fără plată pentru bugetari. În plus, s-au interzis angajările de noi oameni la stat. Dumnevoastră sunteţi împotriva curentului şi doriţi să faceţi angajări..

Radu Mazăre: Primăria Constanţa nu primeşte niciun leu de la buget, dacă oamenii m-au ales, îmi fac treaba cum cred de cuviinţă. Boc vrea să-mi organizeze de la Bucureşti activitatea, eu nu pot să accept acest lucru, mai bine mă las de primărie. Deocamdată avem un deficit de personal de 20%, pentru că ne-au blocat angajările. Caut, alături de colegii de la PSD, o formă prin care, respectând proiectul de descentralizare, primăriile să se gospodărească singure.

Reporter: Administraţi o zonă deosebit de importantă pentru turismul ţării noastre, litoralul. Aţi declarat că aşteptaţi măsuri concrete din partea ministrului Turismului, Elena Udrea. Acum că sezonul estival este pe sfârşite, vă declaraţi mulţumit de numărul de turişti care au venit la mare?

Radu Mazăre: Deocamdată nu am simţit nimic. Dacă vom reuşi să facem pasarela din Mamaia şi să facem rost de ambarcaţiuni de agrement pentru plimbarea turiştilor, eu zic că va fi bine. Ministerul Turismului participă la construirea pasarelei cu un milion de euro, iar banii vin prin Hotărâre de Guvern. Licitaţia cu firma constructoare se încheie peste o săptămână şi aşteptăm să vedem dacă, în plin scandal la turism, ne vom primi banii. Ar trebui să începem în trei luni de zile construcţia acestei pasarele.

Reporter: Ce măsuri consideraţi că ar trebui luate pentru dezvoltarea turismului pe litoral? Multe voci spun că până acum nu s-a făcut decât promovare, nu şi drumuri pentru turişti..

Radu Mazăre: Publicitatea este foarte importantă, dar toţi se pricep la turism cum se pricep la fotbal şi femei. Mamaia se află printre primele staţiuni din Europa, este un loc care nu ne face de râs. Şi atunci, evident, trebuie să promovăm ce avem.

Reporter: O altă problemă a turismului autohton este raportul calitate-preţ, avem locuri de cazare scumpe şi condiţii proaste. Turiştii străini ne ocolesc din acest motiv..

Radu Mazăre: În multe ţări europene există o impulsionare guvernamentală, un TVA mai scăzut, un sprijin pentru construcţii şi transportul aerian. În Italia de Nord, la schi, o noapte de cazare costă 350 de euro, la un hotel de patru stele care arată ca unul de două şi jumătate. Nu consider că este un capitol la care noi stăm prost.

Reporter: În plină criză, cum aţi reuşit să sprijiniţi mediul de afaceri din Constanţa? Ce măsuri aţi luat pentru redresarea economică, în special asupra întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM)?

Radu Mazăre: Constanţa are două surse de venit importante: activitatea portuară şi turismul. Din fericire pentru noi, cu turismul am stat bine în acest an, am avut sezon bun în condiţiile crizei actuale. Toate întreprinderile mici şi mijlocii au fost angrenate în această zonă şi le-a mers bine, pentru că nu avem fabrici şi nici activităţi de producţie. Proiectul imobiliar pe care-l dezvoltăm, cel cu locuinţele pentru tineri, angrenează, de asemenea, multe ramuri din economie, în special IMM-uri.

Reporter: Ce investiţii veţi face în Constanţa, din fonduri europene sau fonduri locale, până la sfârşitul acestui an, şi ce estimaţi pentru anul viitor?

Radu Mazăre: Vreau să cumpăr acele pasagere pentru plimbarea turiştilor şi vreau să definitivez şoseaua de coastă, un drum pe patru benzi care va lega portul turistic Tomis de Mamaia. Mai mult, vreau să atrag investitori pentru construirea unei insule de agrement din bani europeni, vreau să fac insuliţele din Marea Neagră şi să refac faleza de promenadă din Constanţa.

Reporter: Investitorii străini sunt atraşi de Constanţa?

Radu Mazăre: Sunt. În special firme din Israel.

Reporter: Care este bugetul Constanţei pentru anul 2009? Fondurile de care aţi dispus sunt suficiente pentru realizarea planurilor dumneavoastră?

Radu Mazăre: Nu au fost mulţi bani, dar eu ştiu să-i gospodăresc bine, ca să-mi ajungă pentru proiectele pe care mi le propun.

Cristina MihalaŞcu

"Nu înţeleg de ce DNA mă trage pe mine la răspundere şi nu cere anchetarea Ministerului Turismului care a încheiat un contract de 200.000 de euro cu Realitatea TV, pentru publicitate"

"Boc vrea să-mi organizeze de la Bucureşti activitatea, eu nu pot să accept acest lucru, mai bine mă las de primărie"

"Din fericire pentru noi, cu turismul am stat în acest an bine, am avut sezon bun"

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. "Proiectele" acestui om,nu sint si cele dorite de constanteni!Odinioara frumos,orasul de la malul marii a ajuns o ruina murdara,fara spatii verzi si in plina betonare,de cind Mazare "domneste" in Constanta!Si mai sta inca trei ani...cel putin!

    Asta da personaj !  

    Observati ca vorbeste tot timpul la persoana I a singular  

    , de parca tot ce este la Constanta ar fi feuda lui!!

    O perla Mazariche : " Italienii au hoteluri de patru stele car arata ca unul de doua si jumatate.. ?! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb