Prime Transaction estimează o valoare intrinsecă de 1,6922 lei pentru acţiunile DN Agrar

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 decembrie 2023

Sursa foto: facebook/DN Agrar

Sursa foto: facebook/DN Agrar

English Version

Valoarea este cu 29% peste preţul titlurilor companiei, de la mijlocul acestei săptămâni

"Proiectul fermei de la Straja pare să fie în grafic, fiind păstrat termenul din a doua parte a anului 2024 pentru începerea producţiei", se arată în raport

Echipa de analiză a casei de brokeraj Prime Transaction estimează o valoare intrinsecă de 1,6922 lei pentru acţiunea DN Agrar (DN), atât peste preţul din piaţă al titlurilor producătorului de lapte de la mijlocul acestei săptămâni, cât şi peste estimarea anterioară, după cum reiese din raportul ataşat.

În raportul anterior, din luna noiembrie, Prime estima o valoare intrinsecă de 1,5954 lei pentru titlurile DN. Acum, analiştii au ridicat estimarea cu 6%, noua valoare fiind cu 29% şi peste preţul acţiunii din piaţă de miercuri, de 1,31 lei.

"Evoluţia bursieră a DN Agrar a fost foarte bună în perioada care a trecut de la raportul de iniţiere a acoperirii, chiar dacă intervalul de timp a fost scurt", se menţionează în document.

Conform Prime, în mai puţin de o lună, preţul acţiunii a crescut cu 15,4%, de la 1,2 lei pe titlu până la un maxim intraday de 1,385 lei, după care s-a stabilizat ceva mai jos, cu circa 10% peste nivelul la care se afla la data realizării materialului anterior.

"Preţul acţiunii DN a mers în aceeaşi direcţie cu piaţaîn ansamblu, ritmul creşterii fiind însă mai mare atât în comparaţie cu indicele principal al Bursei de Valori Bucureşti, BET, cât şi cu indicele BETAeRO, al pieţei pe care se tranzacţionează acţiunile emitentului", se arată în raport.

Potrivit documentului, cotaţia DN nu s-a corelat doar cu restul pieţei, ci şi cu rezultatele financiare, care au continuat să se îmbunătăţească în al treilea trimestru al anului. Chiar dacă profitul nu a mai crescut în acelaşi ritm ca în primele două trimestre ale anului, iar cifra de afaceri chiar a scăzut în trimestrul al treilea, se poate vorbi în continuare despre rezultate bune care justifică, cel puţin parţial, evoluţia bursieră.

Pentru trimestrul al treilea, compania a raportat o cifră de afaceri netă de 35,6 milioane de lei, în scădere cu 12,7% faţă de cea din cel de-al treilea trimestru al anului trecut şi un profit net de 7,2 milioane lei, în creştere cu 27%, pentru acelaşi interval de raportare. În primele nouă luni, cifra de afaceri netă a DN Agrar s-a ridicat la 115,9 milioane lei, cu 12,4% faţă de cea din aceeaşi perioadă a anului trecut, în vreme ce profitul net a fost de 22,6 milioane lei, cu 109% mai mare comparativ cu cel din primele trei trimestre ale lui 2022.

"Împreună cu rezultatele financiare pentru trimestrul al treilea, au venit şi câteva informaţii importante legate de planurile de viitor ale companiei. În primul rând, proiectul fermei de la Straja pare să fie în grafic, fiind păstrat termenul din a doua parte a anului 2024 pentru începerea producţiei (chiar un pic mai bine decât varianta anterioară, care plasa acest moment în decembrie 2024). În plus, faţă de proiectele anterioare au apărut, momentan în stadiul de variante de lucru, producţia de biogaz împreună cu un partener şi diversificarea pe verticală, fără să se precizeze în ce direcţie ar urmă să fie extinsă afacerea", se arată în raport.

Potrivit documentului, o altă informaţie importantă publicată odată cu rezultatele financiare se referă la discuţiile cu un potenţial nou client din sectorul procesării de lapte, către care ar urma să fie furnizată lunar o cantitate de lapte echivalentă cu aproape un sfert din cantitatea livrată pe parcursul anului 2022 de companie.

"În afară de publicarea rezultatelor financiare, cel mai important eveniment al perioadei a fost desfăşurarea Adunării Generale a Acţionarilor în data de 24 noiembrie, acolo unde s-a aprobat tranzacţia prin care acţionarul majoritar, A.M. Advies B.V., a vândut către DN Agrar Group restul de 5% pe care îl mai deţinea în DN Agrar Cut SRL, pentru suma de 376 mii euro. Ulterior, la începutul lunii decembrie, a fost raportată înregistrarea tranzacţiei la Registrul Comerţului", se mai menţioneză în raport.

Pentru evaluarea acţiunii DN Agrar, echipa de la Prime Transaction foloseşte o combinaţie între metoda multiplilor de piaţă şi metoda fluxurilor de numerar viitoare.

Prin metoda multiplilor de piaţă, analiştii au estimat o valoare intrinsecă de 1,6035 lei, în vreme ce prin metoda fluxurilor de numerar, valoarea intrinsecă estimată a acţiunii DN este de 1,7809 lei. Luând în calcul ambele metode, valoarea medie rezultată este de 1,6922 lei/actiune, cu 6,07% mai mare decat cea din materialul de iniţiere a acoperirii şi cu 29% peste preţul acţiunii companiei de la mijlocul acestei săptămâni.

Raportul Prime Transaction nu reprezintă o recomandare de investiţii. Valoarea estimată nu este un preţ ţintă pe care analiştii se aşteaptă să-l atingă acţiunea emitentului, ci doar o valoare intrinsecă, dependentă de confirmarea ipotezelor detaliate în raport. Raportul reprezintă o informaţie generală şi nu se substituie serviciilor de consultanţă de investiţii, se menţionează în document.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Aici are loc un pump and dump cu mititelul olandez in prim plan si taticul asigurand suportul in plan secund.

    Concret: batranul isi continua treburile pe care le-a ratat cu brio dupa sosirea grupului de investitori olandezi acum peste cincisprezece ani, pentru ca, dupa cum singur a spus-o in trecut, el se pricepe la vaci si nimic altceva in plus. Mai departe, tanarul blond cu zambet subtire, deprins (aici la noi) cu rele dupa ce si-a consumat cativa ani in patria noastra deloc corupta si deloc imorala, cea care are o bursa impecabila sub aspectul corectitudinii si deloc influentata de tot felul de personaje dubioase, deci tinerelul zburator este delegat sa se ocupe de problema viitorului exit si reflectarea sa denaturata in presa de la noi. Vorbim despre aceasi presa pe care batranul nu o suporta dupa ce a fost atacat pe motive patriotarde inca de la sosirea sa in tara. 

    Pana aici nu e nimic in neregula, asa ca hai sa ne afundam in "cestiune": 

    1) DN se listeaza ca urmare a esecurilor planurilor initiale ale grupului de investitori olandezi care au aterizat in Romania in cautare de profit deloc marunt; 

    2) Grupul isi ia jucariile si pleaca dar batranul Jan Gijsbertus de Boer decide sa ramana si, iaca pozna, trebuie sa-i rascumpere pe fostii asociati daca vrea sa vada si el ceva din mai mult de un deceniu de eforturi sincere pe meleagurile noastre nesincere dar foarte transparente (in materie de coruptie, cumparare de influenta, evaziune fiscala si jocuri de-a v-ati ascunselea cu clasa politica cea degraba incasatoare de taxe de protectie pentru bunul mers al lucrurilor departe de lege si perfect paralel cu aceasta); 

    3) Nu conteaza ca proiectul initial nu si-a atins niciodata limitele superioare prognozate (30.000 de hectare si 30.000 de vaci de lapte), important este ca noul DN Agrar preia Lacto Agrar dupa ce aceasta mai mica companie inregistreaza fluctuatii anormale ale numarului de animale si al stocului de furaje, respectiv se vad anomalii in structura de personal: ceva perfect rezonabil; 

    4) Cu doar 9.000 de hectare, din care cam 15% stau parloaga chiar degeaba pentru ca se plateste arenda pe ele si nu se cade sa fie folosite, si nici pe departe avand un numar echivalent de vaci de lapte (drept pentru care multe utilaje stau nefolosite vreme indelungata dar au grija sa isi reinnoiasca parcul dupa listare), noul DN pleaca la drum dupa un PP elaborat in parteneriat cu BRK, care este un alt fel de Tradeville (tradus din limbajul de Tampitopole in limba romana inseamna Un Alt Fel De Sat Al Hotilor Patrioti Si Iubitori De Amatori Creduli); 

    5) Si iata ca minunata pandemie si inca si mai minunatul razboi absurd a lui Ivan ne aduc un pret grozav al laptelui, produs cu costuri record al materiilor prime, si-un minunat abandon al pietei romanesti de catre Lactalis (inca neconsumat dar in curs de desfasurare), uriasul concern francez care preluase Albalact si langa care olandezii se refugiasera dupa ce si-au dat seama ca Danone prefera doar lapte de proasta calitate transportat pe distante foarte lungi pentru a face produse carora li se face mereu doar foarte-foarte multa reclama mincinoasa pentru localnici fara o minimala capacitate de intelegere a realitatii de pe masa lor din bucatarie (Sunt cumva prea multe adjective? Suportati-le, ca doar sunt mai putine decat prafurile alea sanatoase care nu va imbolnavesc deloc!); 

    6) Avand in fata posibilitatea devenita certa a pierderii marelui client fata de care erau in mod voluntar dependenti (dupa ce, in urma cu ani si ani de zile analizasera serios posibilitate de a isi construi fermele langa Bucuresti pentru a fi dependenti de Danone, a se citi "a vinde catre marele si minunatul concern Danone fata de care doream sa ne punem singuri in genunchi ca sa castigam si noi un ban marunt"), cei doi olandezi decid ca este cazul sa intre in ofensiva, devreme ce costurile de transport riscau sa devina uriase iar Olympus si Napolact/Friesland erau la distante mult mai mari fata de ugerul vacilor datatoare de lapte dulce dar cam consumator de motorina pe distante prea lungi; 

    7) Astfel, s-a nascut nevoia apasatoare de a isi face propriul exit, mai ales ca anul 2028 le va aduce o diminuare a subventiilor hotarata la nivelul intregii Uniuni Europene, drept pentru care juniorul (il stiti, e micul blond care fara scenariul scris in fata nu stie ce are tatal sau in firma si degeaba asteapta sa il intrebe ceva moderatorii din fata lui caci aia au fost platiti sa astepte si sa inghita orice li se spune, deci Mister Bright and Mister Gorgeous e in impas si bovinele din fata lui nu-l pot ajuta ca nu s-au prins ca el a uitat ce are de zis) este delegat de catre senior sa faca demersurile necesare pe langa piata autohtona de capital; 

    8) Asa ca, Fat Frumos din Lacrima/Peter cel Blond de Boer incepe demersurile pe langa toti cei care isi ofereau serviciile fumigene oricarei petarde care avea nevoie de o evaluare cinstita, corecta si impecabila in ochii publicului investitor in gauri negre: n-a ratat pe nimeni si n-a ratat nimic, in corul laudatorilor figurand toata spuma palavragiilor si moftangiilor care au facut cariera la BVB (angajatii Tradeville si BRK, alde Tudorescu, Susanu si prietenii , nenea Netea de la Morphosis Capital , jurnalisti , presa, prompteristi si prompterite, influenceri si membri devotati ai ARIR, brokeri si brokerite, lipsind din lista doar cei doisprezece apostoli si nimeni altul decat Isus Hristos Cel Adevarat In Propria-i Persoana); 

    8) Asa incepe Marea Campanie Pentru Umflarea Cotatiei In Timp Util (a se citi pana iese Lactalis in drum spre taramuri slave aflate la sud de Dunare), unde este curtat intens un nou cumparator al laptelui (minunatul Napolact care ne vinde doar Lapte Din Inima Ardealului Polonez Si Al Ardealului Unguresc in proportie de peste 65%/a.k.a. Friesland Prietenul Olandez Care La Nevoie Se Cunoaste Si Deja Obisnuit Sa Transporte Pe Distante Lungi); 

    9) Intre timp, Corul Vanatorilor incepe sa zica publicului degraba inghititor de baliverne, care este in mod cert vizionar fiind din cale afara atunci cand para malaiata cade in gura lui Natafleata, ca ei au inclus DN in portfoliul personal al fiecarui membru (scurt) care canta lung si fals de dimineata pana seara (si niciodata degeaba, ca doar branza e pe bani: astia nici macar nu zambesc daca nu-s platiti cum se cuvine), dupa care, vrand-nevrand dar mai degraba neintelegand, ne trezim si cu un expert angajat de ING Care Olandezi La Stramtoare Ajuta Sa Prosteasca Bastinasii Amatori, care habar n-are ce vorbeste dar degraba pomeneste cifre de care nici Olanda n-a mai auzit (cum ar fi ca doar ea singura poate hrani jumatate de miliard de vaci de lapte cand nu sunt atatea in toata Europa care include si Rusia pana la Vladivostok); 

    10) Si asa incepe epopea pomparii pretului la bursa, dupa ce taticul Jan Gijsbertus de Boer avusese grija, cam cu un an inainte, sa le umple stocul de actiuni membrilor amatori din profesionistul Cor Al Vanatorilor De Gulibili Care Inghit Orice Porcarie Impachetata Frumos; 

    11) Ajutati de publicitate platita, insa nemarcata corespunzator cu litera P (de la orice P vreti voi sa va ganditi cat se poate de cuviincios), precum si de raportari grozave (in stil Ceausescu in agricultura anilor 1975-1989), din care reiese clar ca desi asteptau marirea considerabila a numarului de vaci (inclusiv prin achizitii) stocurile de furaje deveneau insuficiente (dar ei aveau de unde sa le hraneasca, probabil cu aer si vanare de vant), cuplul de olandezi mercantili nu poate masca realitatea ca subventiile le asigura cam 90% din profit (aceleasi subventii carora Uniunea Europeana le-a pus deja gand rau incepand din 2028); 

    12) Ambitiosi fiind din fire, asa cum se cuvine oricarui olandez inca de pe vremea marelui Wilhelm de Orania, ei ne vorbesc despre incredibilul proiect Straja, despre care aflam ca "e in grafic" dar despre care nu ni se mai mentioneaza ca este un proiect permanent ratat si amanat de peste 10 ani, inca de pe vremea cand grupul olandez initial inca nu descoperise cat de otravit este mediul de afaceri autohton si cat de false sunt zambetele slugilor numite politic inclusiv in APIA ce-a degraba datatoare de subventii; 

    13) Intre timp vacile rumega si laptele curge, desi nu e clar cat din el este si facturat, negocierile cu posibilul nou cumparator nu merg prea lin, nevoia creste, Lactalis pleaca, romanul saraceste, distanta pana la Cluj creste cand timpul sta in loc, asa ca in tablou sunt invitati si brokeri de duzina care ne asigura ca preturile tinta indicate de ei sunt cat se poate de rezonabile, deci cumparati fratilor ca aici va curge numai lapte si miere (pana cand prea cinstitii olandezi si ai lor saritori in ajutor romanasi isi vor atinge obiectivul prin vara-toamna lui 2024). 

    Pe scurt, si fara alte mofturi, aceasta este o poveste probabil reala dintr-o tara cu siguranta trista care are o bursa AeROnautica de-a dreptul, in care fiecare pomanagiu isi primeste dreptul si fiecare amator lacom isi incaseaza teapa binemeritata. 

    Sa aveti Sarbatori Fericite si nu uitati proverbul olandez: "Als de armoede binnenkomt, vliegt de liefde het raam uit" (= "Cel mai adesea, saracia inseamna sfarsitul relatiei")! 

    V-am pupat pe portofel si "Bedankt uit de grond van mijn hart"! 

    ----- 

    PS: Nu uitati ca pretul trebuie sa depaseasca 1,6 lei si ar fi ideal sa treaca de 2,0 lei per actiune, dupa care potopul! 

    -----

    PSS: Mai ales nu uitati sa urmariti cum se fac tranzactiile mari intre prietenii din acelasi grup, aveti de invatat despre cum se pompeaza cu mult entuziasm si inca si mai multa indemnare! Ma rog, daca stiti deja atunci aveti ocazia sa revedeti in slow motion manevrele din 2021... 

    1. ,????????tipule, esti tare

      Fantastica fresca laptelui dat in foc!

      Unele lucruri din ea mi-au parvenit si mie despre exit fam. Boer, despre rolul Morphosis in pomparea mai multor aeroplane, duse la capitalizari uriase. Si mai ales despre grupul ad-hoc ocupat pana peste cap de pumping, cu personajele de mai sus, cu analize la comanda solicitate ca taxa de protectie.

      Pentru un investitor bine insurubat in piata de la noi, nici nu e necesar sa mai remarci profitabilitati fabuloase de moment la afaceri altfel simplutze, evaluari la stocul de finite si in curs de executie facute anume sa iasa scriptic profit mare fix inainte sa faci sounding de exit. Nu, e necesar doar sa vezi cum se coaguleaza o gasca de "dezinteresati" care baga aer in gogoasa pe toate canalele, prin toate cluburile, forumurile, private equity wannabeurile, vesnica firma piar care sta teribil cu limba romana, toata caravana de goarne dezinteresate. Apoi iti dai seama ca va iesi rau, ca nu se poate pastra o organizare nici macar in pumpingul lor, ca sfarseste totul prin dat tzeapa unii la altii.  

      Astept sa sara aia care striga'hate'.Aia raman cu ele in brate.Genul TL DR .Nu observa lucrurile evidente dar se zborsesc la cei care se obosesc sa le faca un desen.Fulgutii de online,dai in mine dai in tine,dai in fabrici si uzine.

      Foarte buna analiza.

      ...

      ...

      ...

      ...

      esti foarte bun, te rugam sa mai comentezi

      nu oferi nimic concret, nici o dovada, nici un argument, doar poveste inventata de tine desprecel mai mare producator de lapte din Romnaia, cand esti cel mai bun esti invidiat

      Compania a demonstrat prin fapte in cei peste 10 ani de cand este in Romania ca are management performant, are viziune, plan de afacere solid, este profitabila si cu o guvernanta corportativa cum rar gasesti la alta firma listata

      citeste rapoartele inainte sa iti pierzi vremea cu povesti  

      Cel mai bun lucru facut de catre managament la DN Agrar a fost sa sparga intregul in mai multe ferme, asa incat sa poata incasa subventii cat mai multe si sa ocoleasca limitele impuse de APIA. Nu a fost un lucru rau si nici necinstit, insa daca se va implementa plafonul de 100.000 de euro per ferma (e o discutie ce dateaza de ceva vreme, vizand o astfel de limita indiferent ca e ferma vegetala, zootehnica sau mixta) atunci rezultatele financiare vor fi impactate foarte sever de asa ceva.

      Parca ei au vreo 8-9 ferme pe tot atatea firme, ceea ce ar insemna ca vor incasa sub 5 milioane de lei anual din subventii. Cand calculam cum o astfel de masura ar impacta profitabilitatea DN intr-un an precum acesta, respectiv daca luam in calcul o scadere a pretului laptelui catre nivele anterioare (nu va reveni niciodata la ce a fost), atunci rezultatul socotelii ar dezamagi pana la depresie pe 99% dintre noii lor actionari care acum cad prada moristii de pret pusa in miscare si foarte bine explicata la pct. 1. 

      Exitul olandezilor se va face in doua etape: in prima faza o sa vanda catre un cumparator si imediat, in a doua faza, o sa isi descarce propriile actiuni la un pret nesimtit catre naivi. 

      O sa si reuseasca, multumita si unora ca tine, care au nevoie de 5-6 incercari de a posta ceva (pe celelalte cred ca vi le-a sters tanti cu radiera pentru ca se ati reactionat visceral).

      Daca imi aduc bine aminte, stilul acesta de non-punctuatie si debitare la foc automat a ceva gol de continut l-am mai vazut in comentariile de pe Bursa, si de fiecare data s-a intamplat cand Lacomia Fara Frontiere era vizata de cate o intepatura bine plasata si ori de cate ori petardele pentru care erati platiti sa le laudati erau criticate cu justa cauza. 

      Aplauze, urale, publicul e in delir!

      Daca n-aparea si osanaua nu se digera sarmaua!

      E bine tovarasi ca inca mai avem brigadieri propagandisti in agricultura.  

    alta la care ni se face capu calendar

    asa si la Bento 

    pana au dat aseara cu toroipanu in cap 

    cica lasati actiuni din gratuite sa motivam angajatii 

    si ei au dat la 3 baieti care erau tot bossii dar lumea nu i stia decat pe cei 2 cu mai multe actiuni 

    actiuni de 4 milioane lei valoare!!!!!!!!!! 

    astept sa vad cand propun dividend de macar 3 ori pe atat 

    stakeholders sunt si la astia doar actionari-angajatii-bossi

    act ionarul actionar sta pe scaun la teatrul de papusi 

    1. Incredibil.Am calculat ca iau actiuni de 250.000 euro fiecare.Peste 20.000 euro echivalent salariu lunar.Cat are frate un CEO de IT de cateva ori mai mare ca bento?Cat au astia la bento salariu lunar?ASF,SIF,BVB,logofeti nu era de ajuns

      Doi din cei 3 la care a venit Mosul aveau cate 8% de la listare-Cupaciu si Giusca.Bodea si Scarlat de 3 ori mai mult.Ei au si vandut la listare ca a fost hibrida vanzare+mcs.Cine stie ce intelegeri au avut cand au pornit la drum si acum astia n-o sa ramana ei mai fraieri.Investitorii de rand o sa primeasca multe incurajari,batai pe umar si dividend la care se uita cu lupa.Sanki SOP,e doar redistribuire intre fondatori pe carca intregului actionariat.

      La DN olandezii vor sa vanda,se stie asta in piata M&A,treaba e deja pornita.Doar ca se mai stie ca valuation e la numar de capete,contracte,nu la ce zugraveala dau ei prin raportari si cum vor astia de la galerie sa lase impresia.Si la contracte apar nasoale mai nou.Pe BVB insa nu apar zvonurile,doar ca o sa conteze al naibii de mult! 

      toti actionarii au primit actiuni gratuite la majorare, actiunile din SOP sunt tot ale celor care le primesc, doar ei le-au lasat la dispozitia societatii, dar daca esti cu capul in zid de nervi ca nu au participat la crestere n-au cum sa vezi

      Si ce anume e nasol pe partea de contracte?

    pt nr 1, srmana boss, ca dai din casa

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb