PRIMELE DETALII DESPRE BUGETUL PE 2022 Liberalii vor ca bugetul să fie construit pe un deficit bugetar de 5,84% din PIB

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 decembrie 2021

Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă

Legea bugetului de stat şi legea asigurărilor sociale ar putea să fie finalizate pe 20 decembrie, urmând să fie aprobate până în data de 24 decembrie, a afirmat, ieri, Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL. Premierul Nicolae Ciucă a declarat de altfel vineri, la începutul şedinţei de Guvern, că bugetul de stat pentru anul 2022 va fi adoptat până pe 24 decembrie.

Conform declaraţiilor lui Ionuţ Stroe, bugetul pe 2022 ar fi construit pe un deficit bugetar de 5,84% din PIB, ceea ce presupune un necesar de finanţare de peste 100 de miliarde de lei, bani ce trebuie împrumutaţi. Necesarul de finanţare variază însă în funcţie de creşterea economică estimată de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) şi de veniturile estimate a fi colectate la buget despre care nu există încă detalii.

Până în prezent, în primele 11 luni din 2021, Guvernul României a împrumutat puţin peste 100 de miliarde de lei, iar costurile de finanţare au explodat crescând şi cu 100% faţă de minimele înregistrate în prima parte a anului, respectiv în luna februarie. Ca exemplu, rata de dobândă pe 10 ani a României (RO10Y), referinţa pentru costul de finanţare în economie, era ieri la 5,57%, cel mai ridicat nivel din februarie 2014 încoace, după ce în 11 februarie erau la 2,66%.

"Proiectul de buget pe 2022. Am discutat cu domnul ministru Câciu. O să stabilim liniile de efort pentru perioada imediat următoare, astfel încât să avem toate demersurile întreprinse pentru ca până la 24 decembrie să putem să avem bugetul finalizat şi aprobat, aşa cum am discutat", a afirmat vineri premierul Nicolae Ciucă.

O discuţie în spaţiul public cu privire la buget a pornit de la legea ce acordă pensii speciale primarilor din toată ţara de la 1 ianuarie. Legea a fost amânată din 2019, iar primarii insistă ca ea să intre în vigoare iar cei care nu mai sunt în funcţie să primească la rândul lor beneficii. Liderii PNL şi PSD par însă să dea înapoi în condiţiile în care impactul bugetar anual este de 600 de milioane de lei şi se depăşeşte pragul de 9,4% din PIB alocat acestui tip de cheltuieli, prag negociat în PNRR cu Comisia Europeană şi în practică o limită care ia în calcul reforma sistemului de pensii. Acest prag ar fi depăşit în condiţiile în care Coaliţia vrea majorarea generală a pensiilor astfel încât să fie acoperită creşterea preţurilor din acest an.

Totodată, ieri, preşedintele PNL Florin Cîţu a dat asigurări că în noul buget nu vor fi taxe noi.

Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, a declarat la audierile din Comisiile parlamentare din finalul lunii noiembrie că guvernul PSD-PNL-UDMR va respecta programul de reducere graduală a deficitului bugetar convenit cu Comisia Europeană. În cadrul procedurii de deficit excesiv, România trebuie să ajungă în 2024 cu un deficit bugetar de sub 3% din PIB.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Dece nu spuneți nimic despre pensiile militare și acolo sânt pensiiici și de urmași

    - (minus) 12% si sub in 2022 = asta va fi deficitul nebunilor

    1. 2022 e an de criza, ma... e an echivalent cu 2008 sau 2009

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb