Primele garanţii în Programul de garantare a creditelor pentru IMM-uri

V.B.
Companii / 7 aprilie 2014

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN), în baza convenţiilor semnate cu Banca Italo-Romena şi Banca Românească, a acordat primele garanţii în Programul de garantare a creditelor pentru IMM-uri, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

Mai multe solicitări de garanţii, pentru firme din Ploieşti, Bucureşti, Giurgiu, Dej, Tulcea şi Constanţa, se află în faza de analiză şi de completare a documentaţiei de credit, CEC Bank fiind cea de-a treia bancă care a transmis solicitări de garantare.

Finanţatorii Programului sunt: Banca Transilvania, BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, ING Bank, Banca Românească, Banca Comercială Carpatica, Intesa Sanpaolo Bank, Alpha Bank, Banca Comercială Romană, Unicredit Ţiriac Bank, Piraeus Bank, Bancpost, Leumi Bank, Banca Italo-Romena, Banca Comerciala Feroviară, Volksbank, OTP Bank, Marfin Bank, Nexte Bank, precum şi Banca Română de Credite şi Investiţii.

Programul de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici şi mijlocii este unul multianual, de încurajare şi de stimulare a dezvoltării întreprinderilor prin acordarea de linii de credit pentru capital de lucru, de către finanţatori, cu garanţie de stat implementat în baza OUG 92/2013.

Liniile de credit au o valoare de maximum 5 milioane lei/IMM, se acordă pe o perioadă de până la 24 de luni, cu posibilitatea prelungirii cu cel mult 12 luni, şi sunt garantate de FNGCIMM în procentaj de maximum 50% din valoarea finanţării, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare.

Garanţia este acordată la cererea băncii, după aprobarea liniei de credit, cu o rată a dobânzii ROBOR + maximum 3,5/ an, iar prima de garantare datorată de către beneficiar este de 1,99%/an din valoarea garanţiei aprobate, mai precizează comunicatul.

Sumele din linia de credit pot fi utilizate numai pentru finanţarea capitalului de lucru, neputând fi folosite pentru refinanţarea altor credite în derulare ale beneficiarului.

Valoarea plafonului de garantare aprobat pentru Programul de garantare a creditelor pentru IMM-uri este de 2 miliarde lei.

"Garanţiile acordate în cadrul Programului de garantare a creditelor pentru IMM-uri se alătură celorlalte produse şi programe de garantare oferite de FNGCIMM care asigură întreprinzătorilor completarea garanţiilor personale solicitate de bancă în cazul accesării unui credit, facilitând în acest fel obţinerea creditului la un cost mai scăzut, fără formalităţi suplimentare faţă de cele legate de solicitarea creditului şi cu o economie considerabilă de timp", conchide comunicatul.

FNGCIMM SA-IFN este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum şi creării şi susţinerii de locuri de muncă, funcţionând ca o societate comercială pe acţiuni, cu acţionar unic statul roman, sub supravegherea prudenţială a Băncii Naţionale a României.

Garanţia FNGCIMM SA - IFN este de maximum 80% din valolarea împrumutului, fără a depăşi suma de 2,5 milioane euro/beneficiar şi se emite la solicitarea instituţiilor finanţatoare partenere, pentru finanţări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanţator.

FNGCIMM SA - IFN colaborează cu 30 instituţii financiare în baza unor convenţii de lucru în care sunt prevăzute obligaţiile părţilor semnatare, valoarea şi modul de plată al comisionului de garantare, calculul şi modalitatea de plată a garanţiei acordate. Garanţia FNGCIMM SA - IFN este cea mai lichidă garanţie, plătibilă în cel mult 90 zile de la solicitarea de plată a finanţatorului, însoţită de documentaţia completă, faţă de minim 2 ani, durata medie de executare a unei ipoteci.

FNGCIMM SA - IFN asigură o acoperire teritorială naţională, răspunzând solicitărilor întreprinzătorilor prin toate cele 4 sucursale, 8 reprezentanţe şi 3 filiale. În baza apartenenţei sale la AECM (European Mutual Guarantee Association - asociaţie ce reuneşte peste 40 de fonduri de garantare şi contragarantare din 22 de ţări europene şi Turcia), FNGCIMM funcţionează după reguli şi principii europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb