Primul buzoian, fără comorbidităţi, decedat după ce s-a infectat cu SARS-COV-2

ANA FELEA
Miscellanea / 8 iulie 2020

Primul buzoian, fără comorbidităţi, decedat după ce s-a infectat cu SARS-COV-2

Criza generată de COVID-19 pare să se adâncească de la o zi la alta în judeţul Buzău. Ieri au fost raportate alte opt noi infecţii cu SARS-COV-2 astfel că numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 651. Virusul nu a ţinut cont de vârstă sau sex, aşa că plaja pacienţilor este destul de largă. De exemplu, în ceea ce priveşte vârsta, au fost diagnosticaţi de la nou-născuţi până la o bătrâni trecuţi de 90 de ani. Cel mai în vârstă pacient COVID-19 fiind o femeie de 94 de ani.

21 de decese la Buzău

Virusul a lovit atât în persoane sănătoase, cât şi în femei şi bărbaţi care aveau şi alte afecţiuni şi pentru care, din păcate, bolile s-au agravat. 21 dintre bolnavii COVID-19 nu au putut fi salvaţi, iar mare parte dintre ei aveau comorbidităţi, însă marţi a fost raportat şi primul deces pe care medicii îl pun exclusive pe seama infecţiei cu SARS-COV-2. Este vorba despre o femeie de 72 de ani care a venit la Unitatea de Primiri Urgenţe cu simptome grave specifice COVID-19, a fost testată, internată, şi după trei zile starea ei s-a agravat, nemaiputând fi salavtă.

"În data de 01.07.2020, la U.P.U este transportată o pacientă, în varsta de 72 de ani, în stare gravă, cu dispnee accentuată, tuse, cu hipertensiune arterială. Avand simptomatologie specifica Covid, aceasta este izolata in sectia U.P.U. Pacienta este evaluata de catre medicul de garda, i se recomanda investigatii amanuntite (Computer tomograf, analize de laborator, EKG, test PCR covid). Se instituie schema de tratament specifica, se monitorizeaza functiile vitale si vegetative. In urma rezultatului pentru covid, pacienta este pozitiva.Evolutia pacientei nu a fost favorabila, in data de 03.07.2020, pacienta intra in stop cardio respirator, in urma caruia se incep manevrele de resuscitare conform protocolului de resuscitare, insa fara success", a spus Adriana Bunilă, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean Buzău.

Marţi au mai fost raportate alte două decese. Este vorba despre doi bărbaţi, ambii cu alte afecţiuni associate infecţiei cu SARS Cov-2.

" Este vorba despre un bărbat în vârstă de 74 de ani, internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău. Acesta avea şi alte afecţiuni , respective ciroză hepatică, insuficienţă hepatică cronică. Al doilea deces este un bărbat în vârstă de 82 de ani, internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău. Comorbidităţi: cardiopatie ischemică cronică, insuficienţă ventriculară stânga, infarct miocardic, accident vascular cerebral", se arată în comunicatul emis de Prefectura Buzău.

441 de persoane vindecate de COVID-19

Pe de altă parte, un număr destul de mare de pacienţi reuşesc să treacă prin boală. Marţi Buzăul a raportat 441 de persoane vindecate de COVID-19.

Deşi cifra este una extreme de încurajatoare dat fiind faptul că mai mult dintre persoanele diagnosticate au reuşit să scape de acest virus, restricţiile trebuie în continuare respectat mai ales că de la o perioada la alta apar noi simptome în cazul infecţiei şi numărul persoanelor asimptmatice este în scădere în favoarea celor cu simptomen uşoare , medii sau grave. Printre cei diagnosticaţi cu COVID-19 se numără chiar şi medicul epidemiolog din cadrul Direcţiei de Săntate Public Buzău , Carmen Scântei dar şi directorul instituţiei , Cristina Ungureanu. Deşi starea celor două este una buna, fiind în present internate la secţia de boli Infecţioase din Buzău, directorul DSP transmite un îndemn la responsabilitate pentru toţi buzoienii şi vorbeşte despre existanţa acestui virus pe care unii îl neagă.

" Fiecare dintre noi trebuie să fie responsabil. Trebuie să se gândească la propria persoană, dar şi la cei din jur. Niciodată să nu spui niciodată. Că nu ţi se poate întâmpla. Ba da. Se poate întâmpla. Virusul există. Fiecare dintre noi trebuie să respecte regulile: măsurile de igienă, să respecte distanţarea socială, să poarte mască în permanenţă fie că este spaţiu închis că este deschis dacă nu respectă distanţa de 1,5 - 2 metri. Fiecare să fie responsabil. Responsabilitatea este punctul cheie. Fiecare să fie conştient că nu este uşor. Suntem oameni, şi se poate întâmpla oricui", a spus Cristina Ungureanu.

Val de externări după decizia CCR

Totuşi, de când Curtea Constituţională a declarat neconstituţional ordinul de ministru prin care reglementa internarea bolnavilor, izolarea şi carantina persoanelor suspecte sau cu risc crescut de pozitivare , Buzăul se confruntă cu o avalanşă de cereri venite din partea persoanelor diagnosticate cu COVID-19 care fie au cerut externarea la cerere, fie părăsirea spaţiilor de carantină.

În ultimele cinci zile, 22 de pacienţi au cerut externarea la cerere, majoritatea fiind bolnavi internaţi în spitalul suport COVID-19 din Râmnicu Sărat. Mulţi dintre ei au plecat după doar câteva zile de internare, unii chiar şi 5 zile, fără să aibă certitudinea că nu mai sunt purtători ai virusului şi că nu riscă să-i îmbolnăvească pe cei din jur.

"Sunt pacienţi tineri, activi, mulţi care lucrează. Au declarat pe propria răspundere că vor sta izolaţi, sperăm să respecte acest lucru. Nu ar trebui să intre în colectivitate pentru că riscurile sunt enorme, şi pentru bolnavi, şi pentru cei din jurul lor. Din experienţă am constatat că evoluţia stării de sănătate a bolnavilor poate fi imprevizibilă, pot apărea schimbări de la o zi la alta. Am avut pacienţi în cazul cărora starea s-a modificat şi la 5 sau la 7 zile de la debutul bolii, de la primul test pozitiv.", a declarat medicul Felicia Vasile la Focus TV.

Medicii se aşteaptă la noi cereri de externare dar şi la o avalanşă de îmbolnăviri după aceste zile.

"Ne asteptam la noi cereri, dar sperăm ca toţi pacienţii să-şi înţeleagă situaţia, şi să nu ajungem să fim obligaţi să-i externăm în ciuda opiniei medicului curant. Este un risc foarte mare de răspândire comunitară. Iar după acest val de externări, ne putem aştepta şi la un nou val de confirmări. Va fi foarte greu atunci. N-o să avem unde-i interna. Nici pe ei şi nici pe contacţii lor. Este păcat şi de sacrificiul şi munca depusă până acum de cadrele medicale de la Rm. Sărat. ",a adăugat medicul Felicia Vasile, în timpul unei emisiuni TV la Focus TV.

Blocaj în testarea suspecţilor

Şi, în plină criză, procedurile birocratice pun parcă sare pe rana, iar cei care au de suferit sunt, pe de o parte pacienţii care sunt nevoiţi să aştepte zile în şir rezultatele testelor, iar pe alta epidemiologii buzoieni care timp de cinci zile au fost în imposibilitatea de a-şi face treaba la un nivel optim.

Practic, totul a început pe 2 iulie când Direcţia de Sănătate Publică a rămas fără kit-urile necesare funcţionării aparatului Real Team PCR din dotarea instituţiei, iar asta a presupun ca toate probele prevelate de la suspecţi să fie trimise la Bucureşti, la Institutul Cantacuzino. Doar că şi aici a existat un blocaj pe fondul numărului are de probe dar şi a faptului că ziua de sâmbătă este liberă, motiv pentru care pacienţii care s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Buzău cu suspiciune de boală, testaţi, au fost nevoiţi să aştepte rezultatele, izolaţi în corturile din curtea instituţiei medicale, în condiţii mai puţin confortabile la care s-a adugau şi disconfortul cauzat de temperaturile ridicate din ultima perioadă.

"Problema care se ridică la Spitalul Judeţean este problema pacienţilor care trebuie să intre în izolare până la aflarea testelor. Pacienţii sunt în număr din ce în ce mai mare şi am avut întârzieri şi de 72 de ore, ceea ce este foarte mult. Din nefericire, spaţiile de izolare unele sunt acele corturi , care , pe temperaturile acestea mari ne ridică mari problema. Problema aşteptării cu până la tre zile ne pne în mare dificultate şi pe noi şi pacienţii. Întârzierea nu face altceva decât să se aglomereze aceste spaţii şi aşa insificiente. Nu ştim cum să procedăm pentru că dacă internăm în saloane pacienţi suspecţi care dacă se dovedeşte că sunt pozitivi o puteam lua de la capăt cum am păţit pe secţia de Boli Interne unde am avut un val de confimări COVID-19. Efectiv suntem foarte strâmtoraţi cu aceste teste pentru suspecţi", a spus Claudiu Damian, manager Spitalul Judeţean Buzău în timpul unei emisiuni la FOCUS TV.

Marţi Direcţia de Sănătate Publică a primit 200 de kituri care vor fi folosite cu prioritate pentru aceste persoane care se prezintă la UPU. Totuşi, Direcţia de Sănătate Publică ar putea relua testările în ritmul normal de lucru abia spre finalul săptămânii când sunt aşteptate la Buzău 2.000 de kituri.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. E vrăjeală manipulatorie, la orice gripa mai moare cate unul fara comorbiditati și alte motive evidente. Nu înseamnă că a murit de gripa ci că gripa a fost factor favorizant.

    1. Așa e Cristian, așa e. Cei care mor împușcați în cap, de fapt nu mor din cauza glonțului ci din cauza pneumoniei.

      Asa este. Mor pentru ca a patruns aerul rece la creier si au racit. I-a tras corentu la cap.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb