PRIMUL CONTROL FINALIZAT, DUPĂ INSPECŢIILE FISCALE ÎN SISTEMUL BANCAR ANAF a descoperit datorii bugetare de 9 milioane euro, la una din bănci

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 aprilie 2017

ANAF a descoperit datorii bugetare de 9 milioane euro, la una din bănci

Fiscul are în derulare controale şi la alte bănci de la noi

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a descoperit, în urma unor inspecţii de specialitate derulate în sistemul bancar, că una din băncile care acţionează pe piaţa noastră are datorii la stat de circa 9 milioane de euro, după cum ne-au declarat reprezentanţii instituţiei fiscale.

Oficialii ANAF ne-au precizat, răspunzând unei întrebări adresate de ziarul BURSA: "Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili a inclus în programul de activitate din anul 2016 şi inspecţii fiscale parţiale la societăţi din sistemul bancar, dintre care una a fost finalizată, celelalte fiind în curs de des-făşurare. Organele de inspecţie fiscală din cadrul Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili au stabilit în sarcina contribuabilului la care controlul a fost finalizat sume suplimentare în valoare totală de aproximativ 9 milioane de euro".

Menţionăm că ANAF nu ne-a transmis şi numele băncii la care a fost încheiată inspecţia fiscală.

Ziarul BURSA a anunţat, încă de anul trecut, că ANAF a iniţiat controale în rândul băncilor, identificând nereguli care au consecinţe grave.

Ionuţ Mişa, care, la vremea respectivă, ocupa funcţia de director general al Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din ANAF, ne-a spus, atunci, că un exemplu în acest sens este vânzarea pachetelor de credite de către instituţiile bancare. În octombrie 2016, domnia sa ne-a explicat: "Băncile constituie portofolii de credite, în care includ atât performante, cât şi neperformante şi pe care le vând la preţuri mult mai mici unor societăţi care se ocupă să recupereze sumele neachitate în anii următori vânzării. Există situaţii în care au fost vândute şi performante, aceste active fiind puse în acelaşi pachet cu neperformantele. Este indiscutabil că băncile au un interes pentru care vând împrumuturi fără restanţe. Este posibil ca băncile să-şi mute profiturile către altă zonă de fiscalitate. Acele profituri înregistrate din creditele performante trebuie înregistrate ca profituri în România, însă, fiind integrate în acele pachete de neperformante, profiturile sunt înregistrate în alte părţi, astfel încât băncile să îşi diminueze profitul şi să nu mai plătească taxele şi impozitele aferente. Există situaţii în care băncile sunt acţionari majoritari la societăţile afiliate, către care îşi vând creditele. Însă, sunt şi societăţi care nu sunt afiliate, dar acest lucru nu înseamnă că nu au legătură cu băncile. Pentru că sunt situaţii în care în companiile respective pot fi identificate ca acţionari alte companii, care să aibă, la rândul lor, acţionari majoritari - băncile. Ştim că există astfel de practici, dar nu avem acces la informaţii şi este foarte greu să ajungem la ele. Sperăm că acum, cu acordurile privind accesul la informaţii, să reuşim să demonstrăm aceste practici, pentru că ele există, chiar dacă la a treia - a patra verigă. Avem semnale că există astfel de practici şi la bănci, din diferite surse, inclusiv din media. Au fost vândute pachete de credite de 100 de milioane de euro cu 5-7 milioane euro. Diferenţa de 95-93 milioane euro ar reprezenta cheltuială deductibilă. Au fost pierderi, ceea ce înseamnă că băncile şi-au diminuat profitul".

Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din Banca Naţională a României (BNR), ne-a dat asigurări, în 2015, că împrumuturile performante nu pot fi vândute, în condiţiile în care clienţii s-au plâns în mod continuu că li s-au vândut creditele, la câteva zile după contractarea acestora.

Ionuţ Mişa ne-a mai spus, în toamna anului trecut, că, dacă ANAF constată că o persoană juridică (indiferent dacă face sau nu parte din sistemul bancar) nu a declarat că societatea cu care colaborează îi este afiliată şi se constată că a vândut, de fapt, unui afiliat, atunci va fi întocmit un dosar al preţurilor de transfer şi tranzacţia va fi retractată, respectiv recalificată la preţul pieţei, fiind stabilit un impozit mai mare la plată sau diminuându-se pierderea.

Fostul reprezententant al ANAF ne-a mai spus, anul trecut: "Dacă operaţiunea respectivă încalcă o normă legală care are consecinţe penale, dacă demonstrăm că a urmărit să se sustragă de la plata taxelor la buget şi constatăm că a dorit să facă evaziune, atunci sesizăm Parchetul. Avem situaţii în care am sesizat DIICOT asupra unor operaţiuni - este drept, nu în sistemul bancar - prin care se intenţiona sustragerea de la plata taxelor şi impozitelor".

Potrivit informaţiilor existente, în perioada 2011-2015, din 46 de bănci, doar 19 au plătit impozit pe profit, în unii din aceşti ani, iar celelalte bănci nu au plătit niciodată nimic.

Încă din 2016, ANAF îşi pregătea inspectorii la Institutul Bancar Român, dorind ca aceştia să fie specializaţi în domeniul bancar şi să fie cât mai aplicaţi în controalele pe care le desfăşoară.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Spune-ti clar, subiect+predicat, care este banca!!!!!???? Una cu capital grecesc, da????

    Exact.Care ...banca?

    Aratati si voi ca sunteti corecti pana la capat si divulgati numele bancii asa cum se face in strainatate la o ancheta sau control al fiscului.

    Oare ce banca de la noi........? 

    Prea puțin contează numele băncii. Important este să știm că sunt foarte multe în această situație. Creditele performante au fost vândute imediat după semnarea. Al meu la doua luni, un credit la zi și astazi, după 9ani de plată. E vorba de multe sute de milioane de EURO, pe care băncile le-au suntat.

    1. ba conteaza si numele bancii,

      de unde stim ca in acest moment nu se negociaza, din partea BNR, sa zicem, stergerea infractiuni, invpcandu-se, apocalipsa bancara? 

      Ești dobitoc. Vreau sa știu cine ma fura nu ca exista hoție în tara asta, idiotule

    deci Credit Europe Bank mi-a cesionat creditul performant, porobabil impreuna cu alte credite neperformante, ca sa nu plateasca impozite pe venitul adus de creditul meu performanta, in Romania. BNR stie de aceste practici penale de fentare a fiscului? BNR protejeaza bancile care fac astfel de ilegalitati? este BNR santajabila/fortata sa treaca cu vederea aceste practici, in timp ce noua ne tine prelegeri de adormit copii cu riscuri sistemice de la legi votate de Parlament? dar nu risc sistemica daca bancile fac evaziune fiscala? vezi Credit Suisse

    1. Spartanule bulgaresc, nu exista "credit performant".

      Exista doar credite si credite neperformante. Doar un platitor cu maruntis si-ar putea inchipui ca daca nu are restante la credit e "performant". 

      care este opusul unui credit neperformant? credit si atat? scopul adjectivelor este sa ne ajute sa diferentiem, sa calificam. opusul unui hot prins este bancher?

      Hahaha

      Astai ca si cum ai spune ca rromi lucreaza. Vezi proteste recente prin orasele si istoria pe cca 50 de ani in urma.

    La mine daca ai datorii mai mari de 1500ron se publica o lista cu numele, adresa omului care are datorie la primarie, pf, pj.

    ARB trebuie sa spuna clar ce banca este. 

    Bursa poate sa scoata o informare azi de la Registrul Comertului sa ne spuna ce banca este.

    Eu zic ca e Bcr. Imprumuta statul si isi plateste datoriile catre Anaf cu un drum. 

    1. si este si banca ce a vandut cele mai mari pachete de credite allegedly neperformante. poate o fi indesat si niste performante pe acolo

      Bravo, Emilia!

      Deștepții bancarzi tocmai au spus că nu existe credite performante. Băncile nu putea împacheta creditele neperformante decâte cu alte credite, de unde deducem că toate-s neperformante.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb