Primul primar postdecembrist din Iaşi, trimis în judecată de DNA

Valentin Busuioc
Anticorupţie / 7 februarie 2014

Fostul primar, pentru BURSA: "Nu mă consider vinovat"

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Ionel Onofraş, primul primar postdecembrist al municipiului Iaşi (decembrie 1989 - februarie 1990), sub acuzaţiile de înşelăciune în contracte în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, urmată de săvârşirea acestora, conform unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

În acelaşi dosar, sunt trimişi în judecată, în stare de detenţie, Horia Gurău şi Eugen Groapă, şi în stare de libertate, Cătălin Daniel Lovin, Lucian Pintea, Onorică Palade şi Doina Laila Giurcanu.

Potrivit rechizitoriului, în perioada martie-iunie 2009, Horia Gurău, Cătălin Daniel Lovin, Lucian Pintea şi Onorică Palade, în baza unei înţelegeri prealabile cu Ionel Onofraş, Doina Laila Giurcanu şi Eugen Groapă, au indus în eroare mai multe societăţi de leasing cu ocazia încheierii şi executării unor contracte, având ca obiect utilaje marca XCMG (încărcătoare frontale) şi JCB (autogreder), utilaje care în realitate nu au existat, al căror preţ fusese deja plătit de proprietar furnizorului extern sau care nu corespundeau specificaţiilor tehnice.

Mecanismul de fraudare a părţilor vătămate a constat în inducerea lor în eroare cu privire la existenţa fizică a utilajelor ce făceau obiectul contractelor de finanţare. În acest scop, inculpaţii s-au folosit de documente (contracte de vânzare-cumpărare, procese verbale de predare-primire şi recepţie, facturi fiscale, certificate de garanţie, înscrisuri sub semnătură privată false) care au creat aparenţa că utilajele se află în circuitul civil, obţinându-se astfel finanţarea achiziţionării lor de către utilizator.

Astfel, în cadrul tuturor contractelor de leasing, utilajele apar ca fiind cumpărate de către utilizatori de la o societate comercială la care Ionel Onofraş era acţionar majoritar, iar Doina Laila Giurcanu era administrator. La rândul ei, societatea celor doi a achiziţionat utilajele de la două societăţi comerciale al căror administrator era Eugen Groapă. Ratele aferente contractelor de leasing au fost plătite timp de câteva luni de către societăţile utilizatoare, după care acestea le-au întrerupt, concomitent cu cedarea părţilor sociale către persoane din Republica Moldova.

Prejudiciul adus firmelor de leasing este de 6.867.678,46 lei şi 783.683,72 euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău.

Purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan, a declarat, astăzi, pentru ziarul BURSA, că este vorba despre societatea Intercont, deţinută în cea mai mare parte de fostul primar Ionel Onofraş.

Contactat de ziarul BURSA, domnul Ionel Onofraş a declarat: "Nu ştiu mare lucru, nu am fost interogat, nu mi s-a luat nicio declaraţie. Nu am comis nicio infracţiune. Am fost învinuit, probabil, pentru că am avut relaţii comerciale cu nişte clienţi care au încălcat legea. Nu mă consider vinovat. Vom vedea în instanţă!"

Domnia sa a adăugat că a primit vestea în această seară, "de la nişte prieteni care au văzut ştirea".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9756
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4451
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2677
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur378.7000

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb