PRIN TRANZACŢIA DEAL DIN 18 IANUARIE SIF Banat-Crişana a depăşit pragul de deţinere de 10% la SIF Muntenia

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 ianuarie 2022

SIF Banat-Crişana a depăşit pragul de deţinere de 10% la SIF Muntenia

Vânzătorul pachetului de 5,05% este Certinvest, ale cărui fonduri au fost finanţate chiar de SIF Muntenia şi SIF Banat-Crişana Recent, SIF Oltenia a preluat 6% din SIF Muntenia de la fondurile administrate de SAI Swiss Capital Tranzacţiile vin după acuzaţiile aduse de AISIF privind existenţa unor conflicte de interese între SIF Muntenia şi o serie de fonduri de investiţii

SIF Banat-Crişana (SIF1) a depăşit, în data 18 ianuarie, pragul de deţinere de 10% din capitalul SIF Muntenia (SIF4), conform unui raport al SIF4 transmis ieri Bursei de Valori Bucureşti (BVB). În şedinţa de tranzacţionare de marţi (18 ianuarie) a avut loc o tranzacţie "deal" cu 5,05% din acţiunile SIF Muntenia, schimbul fiind derulat la preţul unitar de 1,63 lei. Astfel, SIF Banat - Crişana a plătit 64,55 milioane de lei pentru cele 39,6 milioane de acţiuni SIF4. SIF1 are acum o deţinere directă de 10,17% din SIF4.

Conform raportului publicat ieri de către SIF Muntenia, vânzătorul pachetului de acţiuni este SAI Certinvest, care şi-a redus deţinerea la 0,079%. Fondurile de investiţii ale SAI Certinvest au fost finanţate chiar de SIF Muntenia şi/sau SIF Banat-Crişana.

Pachete de acţiuni de o asemenea dimensiune nu mai au în prezent decât Ben Madadi (6,13%), SIF Oltenia, FIA Romania Strategy Fund, SAI Broker şi SIF Banat-Crişana, societate care deţine SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia, conform rapoartelor de la BVB.

SIF Banat-Crişana nu a publicat încă un raport la Bursa de Valori Bucureşti cu privire la argumentele din spatele tranzacţiei, însă scopul implicit al tranzacţiei operate de gruparea Lakis-Drăgoi - ce controlează SIF1, SIF4 şi SIF5 - pare a fi încercarea de înlăturare a acuzaţiilor de existenţă a unor conflicte de interese între SIF Muntenia şi mănunchiul de fonduri de investiţii finanţate într-o proporţie co­vârşi­toare de către SIF1 şi SIF4.

Acum mai bine de o lună SIF Oltenia a cumpărat prin piaţa "deal" 6% din SIF Muntenia de la fondurile administrate de SAI Swiss Capital, ce erau finanţate de grupul SIF1&4. Într-un raport remis BVB SIF Oltenia a vorbit despre îmbunătăţirea calităţii portofoliului administrat, creştere sustenabilă pe termen lung a valorii pentru toţi acţionarii şi diversificarea riscului.

Aceste transferuri vin însă după acuzaţiile aduse de Asociaţia Investitorilor la SIF-uri (AISIF) privind existenţa unor conflicte de interese dintre SIF4 şi o serie de fonduri de investiţii care votează la adunările generale ale acţionarilor SIF Muntenia cu acţiuni cumpărate inclusiv cu banii proveniţi de la SIF Muntenia şi/sau SIF Banat-Crişana.

AISIF s-a adresat Autorităţii de Supraveghere Financiară care până în data de 11 ianuarie nu răspunsese investitorilor, dar a trimis tuturor administratorilor fondurilor de investiţii alternative (AFIA) din România o adresă ridicolă în care le amintea de existenţa legii 74/2015 şi a regulamentului Uniunii Europene 231/2013, ambele foarte vechi. Acestea erau, evident nu întâmplător, obiectul sesizărilor AISIF.

Tot marţi, SAI Muntenia Invest a anunţat că, în dosarul în care un grup de investitori din care face parte şi Ben Madadi a cerut constatarea nulităţii absolute a hotărârilor AGOA SIF Muntenia din 28 aprilie anul trecut, instanţa a amânat cauza pentru data de 28 februarie 2022.

Atunci s-a cerut atragerea răspunderii SAI Muntenia Invest pentru cumpărarea cu banii societăţii, prin intermediul unor fonduri de investiţii, a acţiunilor proprii şi folosirea acestora la vot în adunările generale. Solicitarea a fost respinsă prin votul celor pe care investitorii în acuzau de conflict de interese.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Asta este operatiune de spalare de bani?

    Toate tranzactiile vin dupa acuzatiile facute de AISIF. Inclusiv intentia Fondului Proprietatea de a mai vinde din Petrom sau a lista un pachet de actiuni din Hidroelectrica vine in urma acuzatiilor AISIF. Pana si conflictul dintre NATO si Rusia vine dupa acuzatiile facute de AISIF. Dar dovezile unde sunt? De ce crezi ca aceste tranzactii au la baza acuzatiile AISIF? Sau asta ai fost platit sa zici?

    1. A scris un ziarist plătit... ca ziarist. Acuzațiile făcute de AISIF sunt foarte relevante, fiind vorba de niște fapte. Acum Drăgoi văzându-și pozitia de sifonar în pericol la SIF4, trece acțiunile SIF4 cumpărate cu banii acționarilor la alte societăți care sunt tot controlate cu banii acționarilor. Grupul ăsta infracțional trebuie destructurarea, și o să fie.

    ...

    Dupa ce au facut tot felul de smecherii la sif-uri din banii companiei s-au facut patroni pe furaciune. Au dat bani la tot felul de fonduri de investitii ca sa cumpere actiuni si sa controleze sif-urile, acum intra in legalitate. Totul s-a facut cu acordul ASF. In acest fel toti actionarii sif-urilor nu au primit dividente, dar asf-ul a tacut. DNA , DIICOT ar trebui desfiintate si trimiterea in somaj a tuturor persoanelor care lucreaza in aceste unitati, care nu isi fac treaba.

    1. Dar Copariu e cel ce a acoperit ilegalitatea, nu a concertat Sif 1&4 si fondurile finantate din aceeasi bani de la Sif 1&4, pe deasupra au si votat cot la cot cu fondurile pentru a prelua si Sif 5.

      Faptele raman mai ales ca era si pragul de 5% in vigoare atunci iar ei nu au raportat concertarea avand in vedere multiplele convocari de AGA la Sif 5 de catre cei de la Sif 1&4 si Certinvest pentru a prelua conducerea. 

      Acum a primit si un loc caldut la Sif 5 recompensa pentru ajutorul dat cooperativei. 

      Fie roata si patrata tot se-nvarte ea odata.

       

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb