Principala divizie de producţie a "Iukos" - din nou sub sechestru

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 august 2004

Principala unitate de producţie a grupului petrolier rus "Iukos", "Iuganskneftegaz", a fost pusă pentru a doua oară sub sechestru de către executorii judecătoreşti. Oficialii Ministerului de Justiţie au anunţat, în seara zilei de luni, că măsura amintită a fost luată încă din data de 6 august, ca parte a procesului de recuperare a debitelor de 3,4 miliarde de dolari pe care le are grupul "Iukos" către autorităţile fiscale, pentru taxe neachitate în anul 2000. De remarcat, însă, că măsura sechestrului urmează unei decizii date la finele săptămînii trecute de către Curtea Arbitrară din Moscova, potrivit căreia primul demers de îngheţare a acţiunilor "Iuganskneftegaz", în vederea înstrăinării, a fost declarat ilegal. Această sentinţă a fost atacată de executorii judecătoreşti.

Potrivit legii ruse, executorii pot confisca active importante din domeniul producţiei în contul datoriilor, doar ca soluţie de ultimă instanţă, spun analiştii. Însă, oficialii Ministerului rus al Justiţiei susţin că este vorba numai de sechestrarea unor acţiuni, nu şi de "instrumente, echipamente sau ceva asemănător".

Ca urmare a deciziei luate în seara zilei de luni, acţiunile "Iukos" şi-au reluat cursul descendent. În dimineaţa zilei de ieri, titlurile celui mai mare exportator de ţiţei din ţară au pierdut aproximativ 15 procente pe ambele pieţe ruse de tranzacţionare. Întrebarea la care traderii nu găsesc răspuns este de ce anunţul privind noul sechestru a venit abia luni, după închiderea şedinţei bursiere, cînd măsura fusese stabilită în data de 6 august.

Preţul petrolului - la un nou record al tuturor timpurilor

Cotaţiile petroliere au ajuns, ieri, la un nou maxim istoric, atît ca urmare a sechestrării diviziei de producţie a grupului "Iukos", cît şi a atacurilor produse luni la conductele principale din sudul Irakului - care au stopat o parte a exporturilor, situaţii ce au amplificat temerile legate de întreruperea aprovizionării normale cu ţiţei, la nivel mondial. La New York, preţul unui baril de petrol a ajuns la 44,99 dolari, foarte aproape de pragul de 45 de dolari. Cotaţia amintită este cea mai mare consemnată pe piaţa de profil de la lansarea contractelor futures avînd ca suport petrolul (anul 1983). Ulterior, preţul petrolului a mai coborît, atingînd 44,63 de dolari/baril. La Londra, ţiţeiul Brent era tranzacţionat la 41,26 dolari/baril, în scădere cu 30 de cenţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb