Bursele europene au închis vineri în creştere, finalizând o săptămână câştigătoare pentru acţiuni, atât în Europa cât şi la nivel global, informează news.ro.
Indicele paneuropean Stoxx 600 a închis în urcare cu 0,31%, pentru a înregistra un câştig săptămânal de 2,4%.
Acţiunile auto au înregistrat cel mai mare câştig sectorial, adăugând 1,06%, în timp ce acţiunile companiilor de petrol şi gaze au pierdut 0,15%.
Acţiunile din SUA au înregistrat, de asemenea, câştiguri solide, cu o creştere importantă joi, când datele au arătat că cererile săptămânale de şomaj au scăzut, iar datele privind vânzările cu amănuntul din SUA au fost mult mai puternice decât sugerau prognozele.
Acest lucru a mai semnalat investitorilor că nervozitatea din cauza recesiunii din SUA, care a contribuit la vânzările globale abrupte de la începutul lunii, sunt exagerate.
Alături de efectele politicii monetare japoneze, analiştii spun că o parte a volatilităţii poate fi explicată de o tendinţă istorică din august, când tranzacţiile tind să fie mai superficiale.
Acţiunile americane s-au situat în jurul stagnării în tranzacţiile de vineri.
Vineri, datele privind vânzările cu amănuntul din Regatul Unit au arătat o revenire de la o scădere de 0,9% în iunie la o creştere de 0,5% în iulie, în conformitate cu aşteptările unui sondaj Reuters.
Volumul vânzărilor a crescut cu 1,1% în cele trei luni până în iulie.
Alex Kerr, economist în Marea Britanie la Capital Economics, a declarat vineri, într-o notă, că creşterea comerţului cu amănuntul nu a fost la scară largă, sectoare precum alimentaţia, îmbrăcămintea şi bunurile de uz casnic fiind în dificultate.
Aceasta vine după ce inflaţia din Marea Britanie a înregistrat o accelerare la 2,2% în iulie, o creştere mai mică decât erau aşteptările, în timp ce economia a înregistrat o expansiune de 0,6% în trimestrul al doilea.
Lira sterlină a crescut vineri cu 0,4% faţă de dolarul american, la 1,2902 dolari, cea mai mare creştere din ultimele trei săptămâni. Lira sterlină a fost, de asemenea, cu 0,2% mai mare faţă de euro.
Acţiunile din Asia-Pacific au urmat, de asemenea, impulsul pozitiv conferit de datele din SUA, pentru a se tranzacţiona vineri în creştere.
Indicele german DAX a urcat cu 0,77%, CAC 40, al bursei din Paris, cu 0,35%, în timp ce indicele londonez FTSE 100 a contrazis tendinţa pozitivă a pieţei, cu un declin de 0,43%. Indicele italian FTSE MIB a avansat cu 2,2% şi IBEX 35, al bursei din Madrid, a crescut cu 0,59%.