Calendarul economic este lipsit în mare parte de evenimente economice majore. Sentimentul global faţă de risc va domina şi această săptămână de tranzacţionare, după cum se observă foarte bine din corelaţia aproape perfectă dintre clasele de instrumente: indicii bursieri, aurul, parităţile raportate la dolar şi yen. După 2 zile de panică, apetitul faţă de risc a dat semne de revenire, în ultimele 3 zile ale săptămânii cotaţiile recuperând pierderile iniţiale. În aceste condiţii aşteptăm cu interes răspunsul pieţei şi judecând doar după închiderea săptămânală am putea spune că s-ar continua. Aşa s-a şi întâmplat în deschiderea de astăzi, una cu un uşor gap pro risc, însă în ansamblu suntem în zona testărilor, a nivelelor străpunse ce necesită confirmare. Aspectul tehnic va fi supus unei întrebări cheie: a fost evoluţia din ultimele zile doar o corecţie minoră a corecţiei începută pe 8 noiembrie şi trendul descendent (indici, gold, eurusd, etc) va continua, sau corecţia din pieţele financiare s-a încheiat şi vom continua cu optimism? Cum de obicei corecţiile sunt compuse cel puţin din două valuri şi fundamentele nu susţin optimismul din piaţă, mai probabilă este prima variantă.
Traderii încep să marcheze profiturile din poziţiile speculative împotriva dolarului american, mai ales acolo unde ascensiunea a fost spectaculoasă:
- piaţa nu este impresionată de criza din Irlanda, replici ale cutremurului Grecia fiind probabil aşteptate şi incluse în preţ. Scenariul este arhicunoscut: încă un sacrificiu pentru a devaloriza moneda europeană şi a creşte competitivitatea industriei din Germania, Franţa, etc...În plus economia Irlandei este una mică, nesemnificativă în contextul european sau global. E nevoie de un jucător mai mare, cum ar fi Spania. Speculaţiile unor probleme în sistemul bancar iberic ar afecta într-adevăr sentimentul faţă de competitivitatea uniunii şi stabilitatea monedei.
- aşteptările exagerate faţă de randamentul dolarului australian pot dezamăgi speculatorii, perspectivele monetare fiind strâns legate de cererea de materii prime la nivel global şi în special din China. Cea mai explozivă economiei a trecut la măsuri pentru calmarea acestei expansiuni cu risc inflaţionist. Rezervele obligatorii ale băncilor au fost crescute, la fel dobânzile, ceea ce ar dăuna serios Aud-ului şi optimismului global.
-o altă valută ce reflectă sentimentul din piaţă şi utilă doar pentru speculaţii, nzd-ul a fost serios afectată de decizia agenţiei de raiting Standard & Poors. Perspectivele extrem de favorabile (aşteptări de aproape 100 bps în următorul an - cele mai mari dintre valutele majore) se clatină şi Nzd-ul ar putea fi doar primul pas către un nou moment de stres global.
Încă cea mai mare economiei globală, dar cu siguranţă cea mai influentă şi în viitor, ne oferă date economice din sectorul cel mai afectat: cel al construcţiilor. Se aşteaptă revenirea pieţei imobiliare datorită costurilor de finanţare minime, dar problemele consumatorilor cu creditele ipotecare şi nivelul încă ridicat al şomajului nu susţin revenirea pieţei. Deasemenea vom da atenţie revizuirii GDP-ului, nu la fel de importantă totuşi ca prima înfăţişare.
După această săptămână vom şti dacă vom continua în trend ascendent sau în corecţie, în acest caz evoluţia din următoarele 2 zile ar trebui să fie neutră sau chiar negativă pentru a nu depăşi corecţia minoră de la finele precedentei săptămâni.
< link >http://www.admiralmarkets.ro/< link2 >www.admiralmarkets.ro< link3 >