Pentru propulsarea economiilor pe termen scurt dar şi pentru construirea unei Europe mai reziliente, digitalizată şi prosperă pentru generaţiile viitoare, Iniţiativa CEO pentru Redresarea, Reformarea şi Rezilienţa Europei, este pregătită să ofere sprijin Comisiei Europene, anunţă aceştia printr-o scrisoare deschisă către Parlamentul European.
Ei consideră că pentru o revenire durabilă şi o transformare pe termen lung a industriilor europene, mai multe principii trebuie luate în considerare. Aceste principii vor fi explicate mai jos:
Pentru contribuirea la dezvoltarea durabilă , în conformitate cu obiectivele de mediu ale European Green Deal pentru 2030 şi 2050, ei propun să fie prioritizate măsurile care au efecte pozitive imediate asupra ocupării forţei de muncă.
De asemenea, propun eliminarea barierelor în calea investiţiilor din sectorul privat în tehnologii cu zero emisii sau care contribuie la reducerea emisiilor de carbon.
Promovarea reformelor fiscale şi a unui sistem holistic de stabilire a preţurilor emisiilor de CO2, este un alt principiu menţionat. În acest mod, s-ar introduce preţuri ambiţioase pentru emisiile de carbon, ca element central al unui viitor sistem şi s-ar trimite un semnal clar în ceea ce priveşte preţurile pieţei.
Ar trebui stimulată cererea pentru soluţii durabile, inovatoare şi digitale, prin utilizarea sistemelor de energie regenerabilă, a achiziţiilor publice şi a investiţiilor şi prin creşterea standardizării la nivelul UE.
Scrisoarea precizează tehnologiile digitale şi finanţările sustenabile ca facilitator al tranziţiei către o economie circulară, fără emisii de carbon.
Este importantă şi militarea pentru transparenţă în ceea ce priveşte sustenabilitatea iniţiativelor UE, a produselor corporate şi a lanţurilor de aprovizionare.
Iniţiativa scrie că este pregătită să se implicăm în atingerea obiectivelor European Green Deal.
Aceştia identifică următoarele domenii de acţiune ale European Green Deal, tangibile prin digitalizare, la succesul căruia ar putea contribui cu propuneri constructive: decarbonizarea şi stabilirea preţului carbonului ,inovaţii cu zero emisii sau care contribuie la reducerea emisiilor de carbon, economie circulară, finanţare sustenabilă.
Pentru aceste domenii de acţiune, ei proomit să elaboreze recomandări specifice care să permită un plan de afaceri privind contribuţia lor la decarbonizare, creştere durabilă şi crearea de
locuri de muncă durabile.
Green Deal trebuie să fie fondat pe un set inteligent de politici industriale care să stimuleze schimbările structurale şi să fie însoţit de condiţii favorabile pentru o transformare industrială. Pentru acestea, sunt amintite:
Reformele fiscale şi un sistem holistic de stabilire a preţurilor CO2
În acest sens, trebuie avute în vedere o creştere previzibilă a preţului minim şi o dezvoltare adecvată a EU-ETS pentru a acoperi toate sectoarele, precizează scrisoarea.
Veniturile din ETS (şi taxele naţionale de mediu) ar trebui direcţionate către inovare sustenabilă şi decarbonizare industrială - în acest context, se poate folosi fondul de inovare al UE.
În timp ce semnalele referitoare la preţ pentru CO2 ar trebui să fie declanşate în primul rând de ETS, o reformă a impozitării energiei şi a directivei sale ar trebui să ţină seama de impactul asupra climei al tuturor transportatorilor de energie.
Scrisoarea punctează necesitatea extinderii rapide a capacităţilor de producţie a energiei din surse regenerabile ca bază pentru transformarea tuturor industriilor.
În ceea ce priveşte promovarea electrificării eficiente din punct de vedere al costurilor, menţionează că este importantă extinderea reţelelor electrice inteligente şi stimularea dezvoltării infrastructurii de încărcare a vehiculelor electrice.
Pentru cuplarea sectorială, iniţiativa consideră că sunt necesare scalarea tehnologiilor de procesare cu emisii scăzute de dioxid de carbon.
Combustibilii alternativi sunt un factor-cheie pentru decarbonizarea, de exemplu, a aviaţiei, şi a unor procese industriale, informează scrisoarea. O revizuire a strategiei combustibililor alternativi ar trebui să se concentreze pe alinierea iniţiativelor la nivelul UE şi pe facilitarea scalabilităţii soluţiilor deja existente şi a celor viitoare.
Punerea în aplicare cu succes a noului Plan de Acţiune privind Economia Circulară necesită promovarea inovării în forme de reciclare prin crearea unor condiţii de concurenţă echitabile şi menţinerea unei definiţii neutre din punct de vedere tehnologic a reciclării, conchide scrisoarea.
Francesco Starace, CEO al Enel, este unul dintre semnatarii scrisorii deschise.