Reducerea numărului de zone fără acces la internet, dezvoltarea serviciilor de tip e-guvernare şi inovarea reprezintă principalele priorităţi ale lui Sorin Grindeanu, ministrul propus pentru Societatea Informaţională.
"În opinia mea, viitorul mandat la conducerea Ministerului pentru Societatea Informaţională va avea trei mari provocări. Prima se referă la reducerea numărului de zone albe (fără acces la internet, n.r.), în condiţiile în care aproape o treime din gospodăriile ţării nu are acces la internet. Sperăm ca punerea în aplicare a proiectului Ro-NET să reducă aceste zone", a declarat Grindeanu la audierile Comisiilor reunite din Parlament pentru funcţia de ministru pentru Societatea Informaţională.
El a adăugat că o altă provocare şi, în acelaşi timp, o prioritate a mandatului va fi dezvoltarea serviciilor de tip e-guvernare.
"De asemenea, cred că dezvoltarea inovării reprezintă o altă provocare, în condiţiile în care în ţară sunt foarte puţine clustere cu preocupări în această zonă", a spus Grindeanu.
El afirmat că se aşteaptă ca proiectul de hotărâre de Guvern privind Strategia Naţională privind Agenda Digitală pentru România să fie aprobat în cel mai scurt timp.
"Aprobarea strategiei va fi urmată de adoptarea proiectului de act nomativ privind Planul Naţional de Dezvoltare pentru Reţeaua Infrastructurii Next Generation (NGN&NGA), care se află într-un stadiu avansat de elaborare", a spus Grindeanu, citat de Mediafax.
Întrebat de stadiul privind tranziţia la televiziunea digitală, Grindeanu a spus că se aşteaptă ca, până la 17 iunie 2015, licitaţia organizată de Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR) în acest sens să se încheie.
"Termenul de 17 iunie 2015, când pe teritoriul României nu va mai fi posibilă transmiterea analogică a programelor TV, se apropie cu repeziciune. Din informaţiile pe care le deţin, SNR a demarat licitaţia şi sper ca operatorul să aibă o ofertă solidă în luna februarie şi, după încheierea contractului, viitorul furnizor să se apuce de trebă şi proiectul să fie gata până la expirarea termenului, sau măcar parţial gata", a spus Grindeanu.
Întrebat cum vede rezolvarea problemei nivelului de salarizare a angajaţilor din Ministerul pentru Societatea Informaţională, unul scăzut în raport cu media din domeniul IT&C, ministrul propus a spus că se gândeşte la preluarea modelului practicat la Ministerul Fondurilor Europene.
"Modelul a dat rezultate şi mă gândesc să-l pun în aplicare şi la Ministerul pentru Societatea Informaţională pentru a evita astfel plecarea angajaţilor bine pregătiţi din instituţie către mediul privat", a spus Grindeanu.