PRIVATIZAREA OLTCHIM Wojciech Zaremba, PCC SE: Suntem pregătiţi să participăm la cele trei licitaţii, dar vrem să vedem condiţiile

Adina Ardeleanu
Piaţa de Capital / 5 septembrie 2012

Wojciech Zaremba, PCC SE: Suntem pregătiţi să participăm la cele trei licitaţii, dar vrem să vedem condiţiile

Citiţi toate detalii despre privatizarea Oltchim, la ora 12, pe site-ul BURSA

PCC SE, acţionarul minoritar al Oltchim, este dispus să participe la cele trei licitaţii anunţate de stat pentru privatizarea combinatului, dar consideră că, oricum, timpul rămas până la încheierea privatizării este mult prea scurt pentru a putea analiza temeinic condiţiile impuse, spune Wojciech Zaremba, reprezentantul companiei în România.

Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC SE pentru România, ne-a declarat, astăzi, în cadrul unui interviu: "Noi eram pregătiţi să susţinem şi conversia creanţei AVAS şi eram foarte aproape să semnăm o înţelegere în acest sens, dar Guvernul a schimbat strategia de privatizare.

Acum, avem trei licitaţii - pentru acţiunile Oltchim, pentru creanţa faţă de AVAS şi pentru creanţa faţă de Electrica. În ceea de priveşte licitaţia pentru pachetul de acţiuni, lucrurile sunt mai mult sau mai puţin clare, ştim la ce să ne aşteptăm şi nu vedem nici o problemă în depunerea ofertei. Însă, licitaţiile pentru cele două creanţe ne creează mari probleme, pentru că suntem deja în 5 septembrie, a mai rămas foarte puţin timp până ar trebui depuse ofertele, însă încă nu avem nici un detaliu despre ele.

Avem nevoie de timp să înţelegem condiţiile licitaţiilor. Va fi destul de greu pentru noi să înţelegem condiţiile şi să pregătim o ofertă adecvată, în timp util.

Iar, dacă pentru noi, care suntem implicaţi în acest proces de ani de zile, este dificil, pentru alţi posibili investitori va fi absolut un dezastru. Va fi aproape imposibil pregătească ofertele într-un timp atât de scurt".

Zaremba: "Doresc ca toată lumea să aibă şanse egale, la privatizare"

Domnul Zaremba spune că se teme să nu ajungă să fie el acuzat, dacă ceva va merge prost în procesul de privatizare al "Oltchim": "Eu doresc un proces transparent, deschis, şi ca toată lumea să aibă şanse egale, să aibă timp destul să analizeze condiţiile.

Timpul scurt de derulare a ofertelor va fi, în final, un motiv foarte serios pentru contestarea întregului procesul de privatizare.

Pentru mine, orice soluţie este bună, dar una corectă, nu vreau să fiu câştigător şi apoi să fiu acuzat că am avut vreun avantaj din faptul că sunt aici de cinci-şase ani.

Aceasta este îngrijorarea noastră, că avem prea puţin timp să pregătim oferta temeinic şi, de asemenea, nu este bine pentru piaţă, pentru competiţie, că nu ştim nimic, încă, despre licitaţiile pentru cele două creanţe (n.r. la ora interviului, condiţiile licitaţiilor pentru creanţele Oltchim nu erau publice). Nu este normal. Este mult prea puţin timp, şi poate dăuna întregului proces.

În orice caz, dacă acest proces eşuează, probabil ne vom confrunta cu insolvenţa. Acest lucru ar putea distruge definitiv Oltchim-ul, deoarece, în domeniul chimic, când opreşti producţia pentru o perioadă mai lungă, este foarte costisitor să reiei producţia".

Reprezentantul PCC SE spune că nu ştie dacă va reuşi, la timp, să analizeze condiţiile de participare la licitaţiile privind privatizarea "Oltchim": "Teoretic, eu sunt pregătit să particip la licitaţii. Dar încă nu ştiu preţul minim, care este garanţia. Toate aceste lucruri trebuie să fie analizate. Dacă o să am şase zile să pregătesc tot, nu ştiu dacă voi reuşi să termin la timp.

Dacă statul anunţă mâine aceste licitaţii, vom avea la dispoziţie şase zile să vorbim cu băncile, să pregătim garanţia, să pregătim oferta. Ca să fii pregătit trebuie să ştii condiţiile şi să le compari cu posibilităţile tale.

Dacă cineva cumpără acţiunile şi altcineva creanţele, deţinătorii de creanţe pot crea mari probleme companiei. Situaţia este impredictibilă. Din cauza lipsei de informaţii, nu ştiu care sunt scenariile posibile".

Cu toate acestea, domnul Zaremba s-a arătat interesat să participe la toate cele trei licitaţii, dar numai cu condiţia să ştie ce înseamnă asta.

Domnia sa a mai adăugat că PCC SE va încerca îşi negocieze poziţia cu statul, pentru că nu poate fi acceptabil să cumpere "Oltchim", iar în ziua următoate toată lumea să vină să îi ceară bani.

"Credem că oricine care va prelua compania trebuie să aibă susţinerea statului pentru a rezolva problemele de la Oltchim", ne-a mai declarat reprezentantul acţionarului minoritar.

Wojciech Zaremba ne-a declarat că nu ştie nimic despre protestele de la combinat: "Dar înţeleg că oamenii sunt neliniştiţi şi confuzi deoarece acest proces durează deja de prea mult timp. Sunt extenuaţi. Îi înţeleg când spun că nu mai au loc de muncă şi că nu ştiu ce se va întâmpla pe terrmen scurt.

AGA".

Domnul Zaremba a dezminţit zvonurile că PCC SE ar fi cumpărat crenţe faţă de "Oltchim", pentru a-şi asigura o poziţie de forţă în negocierea cu statul român. "100% neadevărat. Nu avem nici o creanţă faţă de Oltchim", ne-a declarat domnia sa.

De la Wojciech Zaremba vine, însă, şi o veste bună pentru Bursa de Valori, confruntată în ultima perioadă cu câteva delistări.

În caz că va reuşi să câştige privatizarea Oltchim, PCC SE nu va delista societatea de pe bursă.

"Nu am luat în considerare delistarea companiei ", ne-a declarat Wojciech Zaremba, care a adăugat: "Mai întâi, ne vom concentra pe salvarea companiei. Acesta este cel mai important lucru pentru noi.

Trebuie reorganizată compania, asigurat capitalul de lucru... Trebuie negociat cu creditorii, trebuie făcut planul de restructurare - al datoriilor şi al producţiei. Nu are nici un sens să cumpărăm o companie şi să o închidem. Am fost acuzat de asta în trecut. Ar fi fost suficient să aştept ca Oltchim să se distrugă singur. Pot să spun că Oltchim există datorită PCC. Ani la rând, am declarat că suntemm interesaţi de companie, că vrem să investim. A fost o informaţie transmisă public, pe baza căreia alţi investitori au crezut în companie. În plus, noi am decis să cumpărăm acţiuni, ceea ce a contribuit la creşterea preţului acţiunilor".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca combinatul are datorii ...Dece ildoresc asa de mult?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb