Potrivit rezultatelor studiului, atacatorii care vizează aplicaţii de întâlniri reprezintă o barieră serioasă pentru persoanele care doresc să utilizeze astfel de servicii. În special, 38% dintre respondenţi se tem să le folosească, deoarece se gândesc că pot fi plăcăliţi de atacatori, iar 34%, în general, nu au încredere în oamenii pe care i-ar putea întâlni în aplicaţiile de dating. Cu toate acestea, doar 15% dintre respondenţi au fost vizaţi de infractori cibernetici, iar 31% dintre cei care au contactat atacatorii au reuşit să evite un atac, conform unui comunicat remis redacţiei.
Milioane de persoane folosesc aplicaţii de dating online sau reţele sociale pentru a găsi un partener. Dar, în loc să găsească dragoste, mulţi oameni întâlnesc un atacator care încearcă să-i păcălească şi să le fure banii. Atacatorii cibernetici sunt atraşi de serviciile de dating, pentru că ştiu că oamenii activi pe aceste platforme caută o relaţie personală şi pot profita de acest lucru.
Dintre toate tipurile diferite de probleme legate de aplicaţiile de dating, utilizatorii s-au confruntat cel mai adesea scheme de fraudă de tip catfishing (51%), link-uri ce ascundeau fişiere rău intenţionate (21%) sau au constatat că identitatea lor a fost furată (17%).
Dintre cei care au reuşit să evite un atac 50% au remarcat că atacatorul avea un profil suspect care părea fals; unii au fost extrem de atenţi şi nu au trimis niciodată bani aplicaţiilor de dating (49%); iar alţii au acordat atenţie mesajelor suspecte (47%). Aproape o cincime (21%) dintre respondenţi au devenit suspicioşi atunci când atacatorul a refuzat un apel video.
Lipsa confidenţialităţii a fost, de asemenea, o problemă serioasă pentru aplicaţiile de întâlnire. 26% dintre respondenţi fiind îngrijoraţi că datele lor personale vor fi răspândite online. Mai mult, 19% dintre utilizatori au şters serviciile de dating pentru că doreau ca informaţiile lor personale să aibă un nivel mai ridicat de siguranţă.
"Întâlnirile online pot fi percepute ca o aventură riscantă, deoarece la început, protagoniştii nu ştiu nimic unul despre celălalt. Fiţi atenţi la unele semnale care vă pot ajuta să rămâneţi în alertă şi să acordaţi mai multă atenţie la comportamentul partenerului digital. Dacă solicită bani sau detalii personale încă din prima sau a doua zi de întâlniri online, este mai bine să vă gândiţi dacă este în regulă să continuaţi să comunicaţi. În plus, măsurile de securitate pot fi o modalitate utilă de a vă menţine experienţa dating-ului online sigură şi plăcută", comentează David Jacoby, cercetător în securitate la Kaspersky.
"Oricine se înregistrează pe o aplicaţie de dating este, în principiu, dispus să se deschidă şi să dezvăluie informaţii personale într-o anumită măsură. La urma urmei, dacă vreţi să vă cunoaşteţi trebuie să aveţi disponibilitatea de a împărtăşi detalii despre voi înşivă. Dacă această deschidere - şi vulnerabilitatea care vine cu ea - este exploatată, rănile vor fi adânci. Într-o întâlnire reală, putem spera să recunoaştem dacă cineva are intenţii bune sau rele. Dar chiar şi aici este posibil să greşim, deoarece atacatorii experimentaţi se pot deghiza incredibil de bine.
"Noile tehnologii joacă un rol ambivalent. Pe de o parte, mediul online este mediul preferat acum, şi mulţi oameni ştiu deja cum să se protejeze. Pe de altă parte, oamenii sunt conştienţi de faptul că există multe modalităţi (sofisticate) de a abuza de aceste posibilităţi de dating.
"Pentru a vă proteja, trebuie să vă daţi seama ce urmăreşte atacatorul. Bani? Date? Un furt de identitate? Sau un şantaj emoţional?
"În aceste situaţii, ar trebui să puneţi imediat problema de ce sunt importante aceste informaţii pentru cealaltă persoană? Fie vă întreabă despre situaţia dumneavoastră financiară, despre starea de sănătate, un eveniment major din viaţă, întâmplat recent, angajatorul exact sau poziţia în companie, vă cere imagini erotice sau să luaţi legătura cu prietenii, dacă vrea să vă afle secretele sau punctele slabe - iar toate acestea sunt doar câteva exemple. Purtaţi-vă cu prudenţă, iar dacă aveţi orice presentiment ciudat, comunicarea cu persoana respectivă trebuie întreruptă imediat", comentează terapeuţii Birgitt Hölzel şi Stefan Ruzas de la cabinetul Liebling + Schatz din Munchen.
Pentru a vă ajuta să evitaţi atacatorii în timpul întâlnirilor online, Kaspersky vă recomandă:
Verificaţi din nou setările de confidenţialitate din conturile dumneavoastră de socializare, precum şi din aplicaţiile de dating, pentru a vă asigura că informaţiile sensibile, cum ar fi adresa de acasă sau locul de muncă, nu sunt făcute publice.
Puteţi reduce riscul doxing-ului efectuând o mică verificare. Daţi căutare după propria persoană pe Google. Imaginaţi-vă că aţi încerca să găsiţi informaţii despre dumneavoastră şi vedeţi ce puteţi găsi. Veţi rămâne surprinşi de datele pe care le veţi găsi disponibile online.
Utilizaţi o soluţie de securitate eficientă care oferă protecţie avansată pe mai multe dispozitive. Kaspersky Security Cloud vă poate ajuta să vă gestionaţi aplicaţiile şi să eliminaţi permisiunile acolo unde acest lucru nu este necesar, precum şi să vă protejeze de phishing şi alte ameninţări.
Nu partajaţi numărul dumneavostră de telefon sau o aplicaţie de mesagerie pe care o folosiţi. Este mai sigur să folosiţi platforma de chat disponibilă în aplicaţia de dating folosită, fiind recomandat să faceţi acest lucru până sunteţi siguri că puteţi avea încredere în persoana cu care discutaţi.