Criza economică se face simţită şi în industria IT din ţara noastră, vânzările înregistrând scăderi faţă de cele de anul trecut. Cu toate acestea, există voci care susţin că IT-ul nu va fi printre domeniile cele mai afectate de criză, "pentru că orice companie are nevoie de software, de hardware, de infrastructură, altfel nu-şi poate dezvolta activitatea", este de părere domnul Petrică Bărbieru, General Manager "PRO SYS", companie producătoare de soluţii hardware pentru business.
În această perioadă incertă din punct de vedere economic, orice agent economic urmăreşte diminuarea costurilor. "În acest an, am pus accentul pe crearea şi dezvoltarea de noi soluţii, al căror rol principal este eficientizarea activităţii clienţilor noştri şi, implicit, reducerea costurilor", ne-a declarat domnul Bărbieru despre modul în care "PRO SYS" abordează actualul context economic.
În opinia domniei sale, "investiţiile în IT conduc la reducerea cheltuielilor şi am vrea ca acest lucru să nu fie uitat de autorităţi, întrucât, din păcate, acestea au întârziat foarte mult deschiderea proiectelor guvernamentale şi acest semnal tardiv a contribuit din plin la accentuarea efectelor crizei. Sperăm ca noile angajamente financiare realizate de Guvern să se vadă şi în investiţii, nu doar în reducerile de personal", ne-a precizat reprezentantul "PRO SYS".
• Companiile româneşti, mai afectate decât cele din alte ţări europene
Reprezentantul "PRO SYS" consideră că, "având în vedere diferenţele de capitalizare, politicile guvernamentale şi mediul de afaceri intern, majoritatea companiilor româneşti sunt mai afectate decât companiile similare din alte ţări". Domnia sa a mai spus că "din fericire, situaţia IT-ului poate fi diferită. Anumite segmente vor fi mai atinse de criză decât altele; zona în care activăm, cea de servere şi storage (n.r. stocare), datorită specificului şi rolului său, ar putea fi mai puţin afectată, menţinându-şi nivelul vânzărilor din anul precedent", este de părere domnul Bărbieru.
Unul dintre efectele acestei perioade economice pe care o traversăm este precauţia în afaceri, determinată de o componentă "psihologică" a crizei, care a determinat intrarea în stand-by a unor proiecte, până la clarificarea dimensiunilor acestei crize. "În ceea ce ne priveşte, am încercat să ne adaptăm situaţiei actuale prin consolidarea relaţiilor cu clienţii existenţi şi prin dezvoltarea de noi soluţii, cum ar fi cele de stocare sau virtualizare, gândite pentru actualul context economic, astfel încât să ajute companiile-client să reducă vizibil cheltuielile", ne-a explicat reprezentantul "PRO SYS".
• Bărbieru: "Serverul - produsul indispensabil pentru orice antreprenor în luptă cu criza"
"Serverul reprezintă elementul central al unei infrastructuri IT, indiferent de mărimea acesteia. De la un an la altul, datele companiei devin un activ tot mai valoros. Astfel, siguranţa datelor şi viteza de accesare a acestora devin elemente ce se pot constitui în avantaje competitive. În contextul actual, în care companiile primesc tot mai puţine cereri din partea clienţilor, ar fi şi mai grav să nu poată răspunde rapid acestor solicitări. Consecinţa ar fi pierderea clienţilor şi, în mod evident, diminuarea veniturilor", consideră domnul Bărbieru. Acesta ne-a mai spus că "un server aduce în activitatea fiecărei companii un plus de profesionalism, calitate şi eficienţă şi elimină complet problemele ce pot apărea ca urmare a utilizării unui simplu PC - pierderi de date, inoperabilitate, ineficienţă", a concluzionat Managerul General "PRO SYS".