PROBLEMA ARIILOR NATURALE PROTEJATE Ecologiştii acuză Guvernul: "Doar 6 milioane de lei pe an pentru 23% din România"

Valentin Busuioc
Companii #Mediu / 6 februarie 2015

Guvernul supune dezbaterii publice proiectul de HG pentru aprobarea bugetului Administraţiei Fondului de Mediu pe 2015. Conform proiectului, pentru programul Conservarea biodiversităţii şi Administrarea ariilor naturale protejate sunt alocaţi 6 milioane lei, prea puţini, în opinia Coaliţiei Natura 2000, care susţine că aceste arii reprezintă aproape 23% din ţara noastră.

Potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei, pentru administrarea ariilor naturale protejate (parcurile naţionale, parcurile naturale, rezervaţiile şi siturile Natura2000) a fost estimată şi comunicată oficial către UE suma de minimum 412 milioane euro pe an.

"România este de mai mulţi ani singura ţară din Uniunea Europeană care nu are o linie bugetară la nivel naţional pentru finanţarea managementului ariilor naturale protejate", acuză ecologiştii.

În opinia activiştilor de mediu OUG 57/2007 prevede că resursele financiare necesare bunei administrări a ariilor naturale protejate de interes internaţional, comunitar şi naţional sunt asigurate din bugetul autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului şi pădurilor, iar menţinerea reţelei de situri Natura2000 este "o obligaţie asumată de România alături de celelalte state membre UE". Totodată, Hotărârea de Guvern nr.80/2012 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului recunoaşte ariile naturale protejate ca fiind bunuri de interes naţional.

"Aceste bunuri de interes naţional sunt date spre administrare către Regia Naţională a Pădurilor, organizaţii neguvernamentale, consilii judeţene, societăţi comerciale. În prezent, sunt 287 de administraţii şi custozi care depun eforturi foarte mari pentru a găsi surse de finanţare şi a asigura fondurile minime necesare pentru managementul acestor zone. În perioada 1999 - 2014, respectiv de la înfiinţarea primelor administraţii de parcuri naţionale şi naturale până în prezent, cu excepţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, nu s-au alocat fonduri de la bugetul de stat pentru managementul ariilor naturale protejate", se mai arată în comunicat.

Luminiţa Tănasie, director executiv al Coaliţiei Natura2000 România, a declarat: "Coaliţia Natura2000 solicită Guvernului o alocare bugetară responsabilă bazată pe estimările reale pentru un Program Naţional pentru managementul ariilor naturale protejate. Administrarea este subfinanţată peste tot în ţară iar consecinţele se văd în toate cazurile de exploatări şi activităţi ilegale care sunt reclamate. Mai mult: în România nu există nici o autoritate cu capacitate calificată să coordoneze şi să supravegheze administrarea acestor zone, administratorii îşi fac sau nu treaba în funcţie de interesele lor principale, de expertiza şi de resursele pe care reuşesc să le atragă. Este nevoie de o Agenţie pentru Ariile Naturale Protejate din România, este nevoie de o asumare a responsabilităţii de către stat pentru aceste bunuri de interes naţional care, dacă ne gândim bine, constituie baza vieţii noastre de fiecare zi".

În Cadrul de Acţiune Prioritară pentru reţeaua Natura2000 (Prioritized Action Framework) - document elaborat de România şi comunicat Comisiei Europene o dată cu semnarea Acordului de Parteneriat pentru perioada 2014-2020 -, costurile pentru managementul siturilor incluse în reţea au fost estimate la minimum 412 milioane euro pe an. În acelaşi timp, rezultatele proiectului finanţat de Fondul Global de Mediu (GEF) "Îmbunătăţirea sustenabilităţii financiare a sistemului de arii protejate din Carpaţi" ("Improving the Financial Sustainability of the Carpathian System of Protected Areas") - finalizat în 2014 - propun soluţii pentru acoperirea costurilor minime de administrare a ariilor protejate din Carpaţi, prin cuantificarea serviciilor pe care acestea le aduc utilizatorilor de resurse naturale.

Aceste soluţii nu au fost niciodată puse în practică, acuză ecologiştii.

Coaliţia Natura2000 România este o federaţie de organizaţii neguvernamentale care au ca scop să contribuie la managementul eficient al ariilor naturale protejate în ţara noastră şi la sprijinirea acţiunilor de conservare a habitatelor naturale şi a speciilor de floră şi faună sălbatice la nivel national. Membrii federaţiei sunt custozi de arii naturale protejate, cu experienţă de peste 10 ani în conservarea naturii în România.

Coaliţia Natura2000 România derulează proiectul "Capacitate şi Implicare pentru Ariile Naturale Protejate din România" finanţat cu 135.170 euro prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în ţara noastră.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb