• Ilie Sârbu despre portofoliul de comisar pentru Agricultură: "Eu sunt resemnat!"
În timp ce alte state fac nominalizări şi vor portofolii "cheie" de comisar european, Guvernul PSD - PD-L nu are niciun orizont în această privinţă.
Până în prezent, Guvernul nostru nu a discutat problema nominalizării unui candidat pentru funcţia de Comisar european şi nici măcar nu a stabilit un portofoliu pe care ţara noastră l-ar ţinti în viitoarea structură a Comisiei Europene.
Partidele aflate la guvernare - PSD şi PD-L - ştiu doar că vor să-şi pună, unul în detrimentul altuia, propriul candidat şi atât.
Alte state membre ale UE, ale căror guverne sunt ceva mai conştiente de importanţa funcţiei de comisar european, au început să facă nominalizări şi ţintesc portofolii la care noi eram văzuţi ca favoriţi.
Un exemplu elocvent este Franţa care, potrivit ministrului Agriculturii, Ilie Sârbu, joia trecută l-a nominalizat pe fostul ministru al agriculturii, Michelle Barnier pentru funcţia de Comisar european pe Agricultură.
Pentru acest portofoliu ţara noastră s-ar afla în pole-position din următoarele motive: În primul rând, între marile agriculturi occidentale ca Germania, Italia sau Franţa exista o rivalitate dar şi un "gentleman agreement", în sensul că lasă portofoliul de agricultură unei ţări de dimensiuni ceva mai mici, dar cu tradiţie în sectorul agricol, vezi exemplul Danemarcei.
În al doilea rând, "rivala" noastră, Polonia, din punct de vedere teritorial este apreciată ca fiind la nivelul UE un stat de dimensiune mare, nu mijlocie.
Iar conform unor surse oficiale, în contextul în care se prefigurează o criză alimentară, mai multe state occidentale ar fi dispuse să ne acorde acest portofoliu pentru potenţialul agricol uriaş al ţării noastre, dar insuficient valorificat.
În condiţiile în care temerile Bruxelles-ului privind o posibilă criză alimentară se înmulţesc, România ar avea potenţialul să asigure hrana a 80 de milioane de locuitori.
Dar noi am ajuns, la ora actuală, să importăm 70% din produsele agro-alimentare necesare consumului intern, ceea ce confirmă faptul că nu ştim să ne valorificăm potenţialul natural.
Acum, probabil pe fondul crizei, când fiecare ţară se luptă să se salveze cum poate, tocmai Franţa (una dintre statele care ar fi dorit ca portofoliul de comisar pentru agricultură să ne revină nouă) pare că s-a sucit şi profită de faptul că guvernul nostru nu a făcut niciun demers oficial în acest sens.
Degeaba agricultorii şi unii politicieni mioritici susţin cu tărie că portofoliul de comisar european pentru agricultură ar fi extraordinar pentru România.
Degeaba fostul ministru al Agriculturii, Dacian Cioloş, un tehnocrat cu vastă experienţă la Bruxelles (n.r. care ar fi putut să fie asul din mâneca ţării noastre pentru acest portofoliu) a anunţat că ar accepta mandatul de comisar, dar nimeni nu l-a băgat în seamă până în prezent, doar din cauză că este apolitic.
Până şi preşedintele Băsescu, pe un ton imparţial, le-a cerut partidelor să nu politizeze şi acest post deosebit de important pentru ţară şi să trateze cu multă seriozitate această problemă.
Însă pentru PSD şi PD-L funcţia de comisar european este o miză prea mare pe care niciunul dintre cele două partide nu pare dispus să o cedeze.
Numai că, din cauza luptei pentru supremaţie din interiorul coaliţiei de guvernare, avem şanse ca, spre exemplu, în locul portofoliului de comisar pentru Agricultură pentru care figuram ca favoriţi, să prindem un portofoliu la fel de important precum cel pe care îl gestionăm în prezent: Multilingvismul.
Afirmaţiile ministrului Agriculturii, pesedistul Ilie Sârbu, sunt suficiente pentru a arăta situaţia reală: "Guvernul nu a discutat problema comisarului european şi nici persoane. Eu sunt resemnat. Am văzut acum că Michelle Barnier, fostul ministru al agriculturii din Franţa a fost deja nominalizat pentru funcţa de comisar. La nominalizat Sarkozy, ieri (n.r. joi). Pe acest tronson lucrurile sunt aproape clare. Dar sigur, poate să ia alt portofoliu Franţa...vom vedea ce va fi. Pe noi ne-ar bucura lucrul acesta, vă daţi seama, să ai un comisar pe agricultura din România. Cât mi-ar uşura mie sarcina când mă duc acolo, să vorbesc cu un comisar care să ştie exact ce se întâmplă în România, nu să mă duc iarăşi să îi explic de ce mai solicit câte un sprijin, de ce mai solicit vreo prelungire, o perioadă de tranziţie sau să ne mai lase să mai dăm vreun ajutor de stat...".
La recentele alegeri europarlamentare, întreaga clasă politică s-a mobilizat exemplar pentru că în joc erau mandate în Parlamentul European şi mulţi bani pentru cei propuşi de partide să ne reprezinte la Bruxelles.
La capitolul "lobby" pentru funcţia de comisar european - post deosebit de important pentru ţară- clasa politică nu a făcut mai nimic până în prezent.
Iar asta ar putea să ne coste scump...
• REACŢIE LAPAR
LAPAR, federaţie reprezentativă a agricultorilor români, susţine că informaţiile privind imposibilitatea României de a ocupa postul de comisar pentru agricultură (deoarece acesta ar fi dorit de Franţa) este o manevră de intoxicare a opiniei publice prin intermediul presei, inducându-se ideea că România nu ar putea obţine acest portofoliu.
Michel Barnier - Ministrul Agriculturii din Franţa, în urma celor două întâlniri avute cu domnul Adrian Rădulescu - preşedintele LAPAR, a confirmat că Franţa nu este interesată de acest portofoliu şi că va susţine cu tarie că Romîniei să îi revină postul de comisar pentru agricultură.
Domnul Michel Barnier a susţinut că Franţa este interesată de portofoliul de comisar pentru "piaţa internă", potrivit LAPAR.
"Precizăm, cu deplină responsabilitate, că marile puteri agricole din UE (Franţa, Germania, Italia, Spania), au declarat că nu sunt intersate de acest portofoliu", potrivit comunicatului LAPAR