Procentul din Complexul Energetic (CE) Craiova care va fi listat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va fi stabilit de către AVAS în funcţie de necesarul de investiţii pe care societatea nu îl poate acoperi din fonduri proprii.
Surse autorizate au declarat ieri, citate de NewsIn, că procentul urmează să fie stabilit până în luna februarie, când propunerea va fi supusă aprobării Adunării Generale a Acţionarilor (AGA). "Pachetul de acţiuni care va face obiectul majorării capitalului social al societăţii şi vânzarea pe bursă urmează să fie stabilite pe baza unei analize financiare care va avea în vedere o serie de aspecte strategice, printre care şi necesarul de investiţii pe care societatea nu îl poate acoperi din fonduri proprii. Complexul Energetic Craiova urmează să implementeze un program amplu de investiţii care va consta atât în reabilitări/modernizări ale echipamentelor energetice, cât şi în investiţii de mediu pe termen scurt şi mediu, dictate de legislaţia europeană, cu necesitatea respectării termenelor de conformare", au declarat reprezentanţii AVAS.
Statul va păstra pachetul de control asupra principalelor unităţi de producere a energiei electrice, conform strategiei energetice.
Pe data de 19 noiembrie 2007 a fost publicată Hotărârea Guvernului privind aprobarea Strategiei energetice a României pentru perioada 2007-2020, care conţine unele prevederi exprese în legătură cu o serie de societăţi comerciale din sectorul energetic românesc, aflate în portofoliul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului. Pentru derularea procesului de privatizare a Complexului Energetic Craiova, în cursul anului 2005, au fost angajate servicii de consultanţă financiară pentru privatizarea acestei societăţi, prevederile contractului de consultanţă fiind aprobate prin H.G. 545/2005.
Listarea la Bursă a unui procent din Complexul Energetic Craiova a fost aprobată la sfârşitul anului 2007.
Acţionarul majoritar al CEN Craiova este Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care deţine 73% din acţiuni, Fondul Proprietatea are 25%, iar 2% aparţin Societăţii pentru Închiderea şi Conservarea Minelor S.A.
Cele trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari şi Craiova) acoperă circa o treime din producţia de electricitate a României, fiind după Hidroelectrica şi Nuclearelectrica producătorii celei mai ieftine energii din ţară.