Limitarea la 5% a voturilor grupului "Erste" la alegerile pentru conducerea SIF5 Oltenia, din aprilie, a fost suspendată în instanţă, într-un proces intentat de Erste Bank şi BCR împotriva Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), predecesoarea ASF, restrânsese la 5%, de la 8,78%, drepturile de vot în AGA la SIF Oltenia (SIF5) pentru cele două bănci şi alte şase fonduri de investiţii şi de pensii din acelaşi grup, pe motiv că ar acţioana concertat şi ar fi depăşit pragul limită de deţinere impus de lege la societăţile de investiţii financiare.
Procesul BCR şi Erste Group Bank contra ASF a fost înregistrat pe 27 mai, iar reclamanţilor li s-au aliat şi Fondurile de pensii ale BCR.
Instanţa a decis să suspende ordonanţele CNVM până la judecarea pe fond, inclusiv pe cea care stabilea că acţionarii respectivi sunt obligaţi să îşi reducă participaţia la 5%, în termen de trei luni.
Dispunerile Comisiei veniseră cu doar câteva zile înaintea adunării generale a acţionarilor SIF Oltenia în care urma să fie ales un nou Consiliu de Administraţie.
La AGA, acţionarii SIF Oltenia l-au reconfirmat pe Tudor Ciurezu în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii, Anina Radu şi Petre Ghibu au rămas şi ei în Consiliu, iar CA-ul a fost completat de trei nume noi: Ana Bobircă, economist conferenţiar universitar la Academia de Studii Economice, propusă de fondul de investiţii Business Capital for Romania Opportunity Fund, Cristian Buşu, director economic şi membru în Comitetul Reprezentanţilor la Fondul Proprietatea, propus de Fondul Templeton Developing Markets Trust şi Daniela Toader de la Axxess Capital, propusă de producătorul de materiale plastice Prodplast.
1. totul este posibil
(mesaj trimis de wlad dumitrescu în data de 12.07.2013, 15:52)
este mai simplu si economic sa controlezi sif5 decit sa rascumperi pachetul de circa 7%din detinerile pe care le are sif5 la erste-BCR