PROCES PRIVIND ÎMPRUMUTURILE ÎN CHF Piraeus Bank, obligată să primească ratele la cursul de la contractarea creditului

ALEXANDRU COSTEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 mai 2015

Piraeus Bank, obligată să primească ratele la cursul de la contractarea creditului

Piraeus Bank : "Soluţia instanţei este singulară şi va face obiectul unor potenţiale căi de atac"

Piraeus Bank a pierdut definitiv un proces pe tema îngheţării cursului valutar cu un client ce are credit în franci elveţieni şi a fost obligată de instanţă să-i restituie sumele achitate în plus.

Tribunalul Gorj a decis, luni, ca soţii Claudia şi Gheorghe Valentin Mareş Medar, care aveau un credit în franci elveţieni, contractat în 2008, să achite ratele, în lei, la cursul de schimb de la data semnării contractului.

În decizia instanţei pe fond, banca a avut câştig de cauză, însă, la apel, clienţii au obţinut schimbarea sentinţei.

"Admite apelul declarat de apelanţii-reclamanţi. Schimbă sentinţa în sensul că, constată nulitatea absolută a clauzei prevăzută la articolul 6.3 din contractul de credit", arată soluţia instanţei.

Potrivit avocatului Adrian Cuculiş, Piraeus Bank pierde pentru prima oară, în urma deciziei definitive, pe tema îngheţării cursului valutar cu consecinţa restituirii sumelor de bani.

Acesta ne-a declarat că băncile au câştigat de multe ori în procesele privind creditele în franci elveţieni.

"Există posibilitatea să vedem mai multe surprize, cazul Piraeus fiind un precedent. Banca poate merge pe calea revizuirii deciziei, însă nu mai are ce să aducă în discuţie", a precizat avocatul. Domnia sa ne-a precizat că riscul valutar nu a fost prezentat de bancă clienţilor şi, astfel, instanţa a dat câştig de cauză celor din urmă.

Reprezentanţii Piraeus Bank România ne-au declarat că soluţia definitivă a Tribunalului Gorj este "singulară" şi va face obiectul unor "potenţiale căi de atac", în contextul în care instanţa de fond a dat câştig de cauză băncii în privinţa cursului de schimb.

Simona Vasiliu, Head of Legal Division Piraeus Bank România, ne-a transmis: "După creşterea bruscă a cursului de schimb CHF/RON, Piraeus Bank s-a implicat în găsirea de soluţii personalizate pentru fiecare client. Am discutat mereu toate variantele disponibile pentru situaţii specifice. În cazul altor litigii, spre exemplu, soluţia instanţelor a fost în favoarea băncii, iar clienţii au suportat costurile procesuale".

În primă instanţă, în 13 noiembrie 2014, Judecătoria Târgu-Jiu a constatat că sunt abuzive anumite clauze din contractul de credit, referitoare la comisionul de acordare în cuantum de 1.332 CHF, la comisionul de restructurare/reeşalonare în valoare de 150 euro şi la comisionul de restructurare/reeşalonare în valoare de 250 euro.

"În consecinţă, constată nule aceste clauze. Obligă pârâta (Piraes Bank - n.red.) la restituirea către reclamanţi a următoarelor sume: 1.332 CHF, 150 euro, 250 euro, cu dobânda legală aferentă debitului datorat", au decis magistraţii Judecătoriei Târgu Jiu.

Aceste măsuri, luate în primă instanţă, au fost menţinute şi de Tribunalul Gorj, la care s-au adăugat şi dispoziţiile ca achitarea ratelor pentru acoperirea creditului în franci elveţieni să se facă la cursul de schimb de la data contractării creditului.

În urma unei decizii istorice, Curtea Europeană de Justiţie a dat câştig de cauză în cazul Kasler contra OTP Ungaria, hotărând că, dacă până acum unii judecători erau de părere că dosarele care au ca obiect diferenţa de curs valutar din cadrul creditelor în valută nu fac obiectul justiţiei, întrucât această diferenţă ar reprezenta parte din preţul creditului, pe viitor instanţele se vor putea pronunţa pe astfel de cazuri, stabilind dacă respectivele clauze contractuale sunt sau nu abuzive. Acesta a creat un precedent în procesele în care clienţii urmăresc eliminarea clauzelor abuzive şi restituirea diferenţei în urma conversiei cursului la data la care a fost încheiat creditul, potrivit avocatului Cuculiş.

Prima decizie de acest fel în România a fost luată de o instanţă anul trecut la Galaţi. Volksbank a fost obligată să convertească în lei un împrumut luat în CHF, la cursul din momentul acordării împrumutului plus o marjă de 10%. Decizia Tribunalului Galaţi prevedea şi anularea clauzei de comision de risc, aceasta fiind declarată nulă pe motiv că este abuzivă, precum şi restituirea sumei plătite pentru acoperirea acestui comision.

Ulterior, Raiffeisen Bank, Banca Românească şi OTP România au pierdut, şi ele, în instanţă procese în care clienţii cereau anularea clauzei de comision de risc.

Există mai multe procese în derulare, inclusiv colective, privind această cauză.

Peste 75.000 de persoane fizice figurează cu credite în franci elveţieni în bilanţurile băncilor locale, iar 95% din împrumuturi sunt concentrate la şase bănci. În realitate, numărul persoanelor care s-au împrumutat în franci este mult mai mare, având în vedere că băncile au externalizat sau au vândut foarte multe astfel de contracte.

Din totalul debitorilor cu împrumuturi în franci înregistrate în bilanţurile băncilor, aproape o treime (32%) se regăsesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% la Banca Românească şi 2% la OTP Bank, potrivit Mediafax.

O treime dintre creditele în franci elveţieni (35%) au fost destinate achiziţionării de locuinţe, 58% au reprezentat credite de consum cu ipotecă, iar alte 7% au fost alte credite de consum, potrivit datelor BNR.

Francul elveţian a atins în 23 ianuarie un maxim istoric, de 4,5817 lei, după mai multe şedinţe în care a doborât record după record, ca urmare a eliminării plafonului minim de 1,2 franci/euro impus de Banca Elveţiei.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Nu exista la Piraeus solutii personalizate. Eu am facut cerere de restructurare in luna februarie si am cerut concersie la cursul zilei cu discount, red. dobanzii care este 11%, reducerea marjei bancii...Raspunsul lor este acelasi: scaderea ratei pe o perioada cu cresterea perioadei de rambursare .Acelasi stil cu hartuire telefonica zilnic, desi le spui ca nu poti plati in acel moment ca rata ta depaseste salariul net.....

    1. si la Banca Romaneasca este aceeasi abordare, fara raspunsuri la solicitari, deci fara solutii personalizate ... si aceeasi hartuire cum ca ai semnat un contract si nu-i intereseaza prin ce treci si doar ca trebuie sa platesti :(

      solutia pentru piraeus bank este judecarea lor

    ATENTIE bANCA ROMANEASCA NICI NU TRIMIT RASPUNSURILE IN URMA SESIZARILOR FACUTE DE CLIENTI MIE MI-A TRIMIS RAPUNS DUPA 60 DE ZILE CUM POATE UN CLIENT SA COMUNICE CU O BANCA PE O ANUMITA PROBLEMA CAND BANCA ITI RASPUNDE DUPA 60 DE ZILE.....UNDE ESTE LEGEA IN ROMANIA

    Am lucrat intr-o companie care desigur avea, desigur, un alt obiect de activitate. Compania avea o serie de clienti importanti, mari, si desi acestia s-au adresat conducerii spunand ca nu mai pot sa plateasca sumele exorbitante, compania nu a luat nicio masura si i-a obligat sa plateasca pana la capat. Astfel, acei clienti mari au gasit o solutie alternativa, iar compania si-a pierdut clientii.

    Aceasta atitudine seamana izbitor cu cea promovata de banci. Vine si sfarsitul lor. Acel moment cand o sa stea in genunchi si o sa ceara clementa din partea consumatorului. 

    nu exista negociere la banca romaneasca, ei impun totul, au marit abuziv marja bancii cand au implementat OUG 50/2010 la contractele cu ipoteca

    1. Asa a fost si la bancpost. Am sezizat si acum ma va reprezinta in tribunal pt a calcula dobanda la valoarea marja+libor(din 2010)=cu dobanda initiala plus recuperarea sumei platite in plus

      Sezizat anpc

      Cum ați reușit la banc post?

    In toata tara asta, cu mii de judecatori, singurul destept se auto-numeste ala din Tirgu-Jiu.

    A insultat profesionalismul la mii de confrati judecatori din Romania, cu solutia lui ultra-comunista.

    1. Poate judecătorul de la Gorj nu poate fi agătat cu nimic si acesta sa fie motivul pt. care a luat decizia istorica.Marea majoritate a judecătorilor din tară le-au rămas în minte vorbele evreului de la BNR că nu se poate conversie la cursul apropiat de data acordării creditului ca intră băncile in faliment.Aoleo...Da sa se înbogateasca băncile pe seama diferenței de curs valutar in detrimentul prostilir e voie.Democratie nu glumă

    '' Piraeus s-a implicat în găsirea de soluţii personalizate pentru fiecare client '' ce vrajeala pe ei NESIMTITIII singura solutie care au dat-o a fost '' restructurarea pe doi ani '' unde pe mine pt. o restructurare pe 6 luni platesc si azi peste 1000 de chf. dar eu nu spun ce si cat te costa aceasta restructurare/ 2 ani. le-am dat eu 3 solutii in locul la restructurarea/ 2 ani si au zis ca nu se poate nici una din solutii. cica eii NEGOCIAZA cu clientii in avantajul clientului. sunt ORIPILAT de tot acest sistem bancar

    Tampenie.Ce facem cu cei care au luat credite in dolari?

    1. Conversia am motivat-o principial cu Piraeus şi Raiffaisen, dar şi concret. Principiul de drept nu face distincţie pentru USD / EURO etc., se aplică în cazul unor creşteri raportat la lei. Astfel, vă aduc la cunoştinţă că urmează la rând EURO,.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb