Procesul "Hidroelectrica", în care sunt acuzaţi Elena Udrea şi Dan Andronic, începe pe fond

A.P.
Anticorupţie / 18 iulie 2020

Elena Udrea

Elena Udrea

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că probele din dosarul "Hidroelectrica" privindu-i pe Elena Udrea şi Dan Andronic au fost administrate legal, prin urmare procesul poate începe pe fond, potrivit portalului ÎCCJ, preluat de G4media.

În acest caz, Elena Udrea este acuzată că, în 2011, ar fi primit de la "băiatul deştept" din Energie, Bogdan Buzăianu, prin intermediul lui Radu Budeanu (patronul Cancan şi, mai nou, al Gândul.ro), o mită de 3,8 milioane de dolari şi o creanţă de 900.000 de mii de euro pe care Buzăianu o avea de recuperat de la Bobby Păunescu. Acesta din urmă gajase împrumutul de la Buzăianu cu acţiunile la revista Capital şi ziarul Evenimentul Zilei. Aşa ar fi ajuns Elena Udrea patroana reală a EVZ, potrivit DNA.

"Pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanţei de 900.000 euro (care i-ar fi conferit pe cale de consecinţă şi puterea de a influenţa activitatea societăţii cu activitate media), Udrea Elena Gabriela a preluat creanţa de la firma controlată de omul de afaceri, prin interpunerea unei alte firme paravan, aparţinând unei cunoştinţe.

Cu ocazia audierii sale ca martor, inculpatul Dan Andronic a făcut afirmaţii mincinoase, cu privire la aspectele esenţiale ale cauzei, scrie G4media.ro.

De exemplu, Andronic a declarat:

- că nu a avut cunoştinţă de împrejurarea că Elena Gabriela Udrea este beneficiara reală a creanţei amintite, care i-ar fi permis acesteia să controleze societatea media, să dobândească părţi sociale, să se implice în politica editorială a unui cotidian deţinut de această societate;

- că îi comunica Elenei Udrea date privind situaţia financiară a cotidianului deţinut de societatea media şi indicatori de performanţă, doar pentru a se lăuda, pentru a o încunoştinţa că publicaţiei îi "merge bine";

- că nu i-a cerut Elenei Udrea acordul pentru a publica anumite articole, ci doar s-a consultat cu aceasta pentru a "verifica veridicitatea" informaţiilor obţinute", au arătat procurorii într-un comunicat de presă.

Potrivit DNA, în schimbul banilor, Buzăianu ar fi vrut ca Udrea să îşi exercite "influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, în vederea menţinerii, în condiţiile deja negociate (preţ şi cantitate de energie furnizată), contractele pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu SC Hidroelectrica SA."

Cine este Bogdan Buzăianu. Este considerat "cel mai mare băiat deştept" din Energie. În 2008, a renunţat la cetăţenia română şi a rămas doar cu cea elveţiană. Şi-a declarat atunci domiciliul în castelul Greng din Fribourg, Elveţia.

În 2004, pe vremea când ministrul Economiei era chiar naşul lui, Dan Ioan Popescu zis DIP, compania controlată de Buzăianu, Energy Holding, a încheiat cel mai mare contract de energie cu Hidroelectrica, cu o valoare a energiei tranzacţionate de aproape 1 miliard de dolari.

Contractul dintre Energy Holding - Hidroelectrica ar fi fost încheiat ilegal şi ar fi reprezentat mai mult de 1 la sută din PIB-ul României de la acea vreme, a acuzat procuroarea DIICOT Adriana Cristescu, zisă Vipera Neagră, de la Serviciul de combatere a macro-criminalităţii economico-financiare. Numai că, în urma anchetei DIICOT, doar directorii Hidroelectrica care au semnat contractul cu Energy Holding au fost condamnaţi la închisoare, partea de dosar cu Bogdan Buzăianu nu a plecat niciodată către instanţă, detaliază G4media.

Marele dosar Hidroelectrica a fost instrumentat de DIICOT între 2005 şi 2014, apoi a fost preluat de DNA. Între 2013 şi 2014, DIICOT a fost condus de Alina Bica, partenera de shopping la Paris a Elenei Udrea.

În iulie 2018, DNA a clasat marele dosar "Hidroelectrica - retehnologizarea Porţilor de fier" privindu-l pe Bogdan Buzăianu.

Trebuie precizat şi că în 2011, când DNA susţine că Elena Udrea ar fi primit mita uriaşă de la Buzăianu, fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, "tuna şi fulgera" împotriva băieţilor deştepţi din Energie (de altfel, expresia îi aparţine), conchide G4media.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Stiti cum ziceau femeile in anii 90. "nu vrem bani, nu vrem valuta numai Roman sa ne .uta". Ei bine, nimeni nu-i va lua un leu Lenutei. Si noi toti si, si barbatii tarii ramanem fara nimic. Asa ca ar fi bine ca noi, barbatii tarii, cei dotati, cu peste 24, flasc, sa avem parte de Lenuta, macar odata. Si sa-i fie si ei de bine. Ca chiorul vax. Ca, cu altceva nu o sa se aleaga nimeni si cu nimic. Macar noi. Si ea. Daca.

    Mulsofagie din țâțofagie fuseseseră mai An...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb