"Procter & Gamble" realizează cea mai importantă achiziţie din istoria sa

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 ianuarie 2005

Compania americană cumpără firma "Gillette", în schimbul sumei de 57 miliarde de dolari, cîştigînd mărcile Mach3, Oral-B şi Duracell

6.000 de angajaţi vor fi disponibilizaţi

Compania americană "Procter & Gamble" (P&G), cel mai mare producător mondial de bunuri de consum casnic, va cumpăra "Gillette" pentru suma de 57 miliarde de dolari, cîştigînd astfel cea mai bine vîndută marcă de lame de ras, Mach3. P&G va plăti 0,975 dolari pentru o acţiune "Gillette", preţ cu 15% mai mare decît cotaţia de închidere a acestor titluri la data de 28 ianuarie, pe piaţa din New York. În urma tranzacţiei, vor fi eliminate aproximativ 6.000 de posturi, respectiv 4% din forţa de muncă a celor două companii (140.000 de salariaţi).

Aceasta este cea mai importantă achiziţie din istoria de 168 de ani a companiei P&G. Alte tranzacţii semnificative au fost: în 2001 preluarea companiei americane "Clairol", iar în 2003 - achiziţia firmei germane "Wella". Prin achiziţia "Gillette", P&G obţine brand-urile Mach3 (lame de ras), Oral-B (perii de dinţi) şi Duracell (baterii).

Cele două companii vor avea vînzări anuale combinate de 60,7 miliarde de dolari. P&G deţine, deja, 16 mărci cu vînzări de peste un miliard de dolari pe an. P&G are o valoare de piaţă de 140 miliarde de dolari, iar "Gillette", de 45,5 miliarde. "Gillette" a realizat, în 2003, un beneficiu net de 1,39 miliarde de dolari, la vînzări de 9,25 miliarde. "Procter & Gamble" a obţinut un profit de 6,48 miliarde de dolari, la o cifră de afaceri de 51,4 miliarde. La finele săptămînii trecute, oficialii P&G şi-au modificat în creştere previziunile pe termen lung pentru vînzările anuale, anticipînd o creştere de 5-7% a acestora, de la 4-6%, cît anticipau anterior.

P&G intenţionează să răscumpere acţiuni comune în valoare de 18-22 miliarde de dolari în următoarele 12-18 luni, ceea ce înseamnă că va plăti în acţiuni aproximativ 60% din valoarea tranzacţiei cu "Gillette" şi 40% în numerar.

insert

Warren Buffett ia potul cel mare în această tranzacţie

Miliardarul american Warren Buffett, al doilea bogătaş al lumii, este cel mai mare cîştigător în tranzacţia dintre "Procter & Gamble" şi "Gillette". Acesta a cumpărat titluri "Gillette" în valoare de 600 milioane de dolari în 1989, prin firma sa de investiţii - "Berkshire Hathaway", fiind cel mai important acţionar al companiei. Vineri dimineaţă, zi în care un titlu "Gillette" a crescut cu aproape şase dolari faţă de ziua anterioară, cota sa era de nouă ori mai mare ca valoare, respectiv 5,2 miliarde de dolari. Oricum, Buffett intenţionează să-şi majoreze deţinerea. Chiar în ultima zi a săptămînii trecute, Buffett a cumpărat aproape 3 milioane de acţiuni "Gillette". "Cumpăr pentru că îmi place afacerea asta", spune Buffett.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb