Preşedintele ţării, Traian Băsescu, le-a promis procurorilor că nu vor mai exista ingerinţe politice în justiţie. "Aţi devenit independenţi şi vă rog să conştientizaţi asta", a declarat domnia sa ieri, în cadrul unei întîlniri cu aceştia, la Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ). Şeful statului i-a informat pe magistraţi că, pentru a veni în sprijinul lor, nici un secretar de stat de la Justiţie nu va fi membru al vreunui partid.
Preşedintele a afirmat că ţara noastră are foarte mult de pierdut din cauza imaginii de stat corupt: "Ştiţi că România este etichetată generic ca o ţară coruptă. Eu vă pot spune, fără ezitare, că toate instituţiile de forţă ale statului sînt afectate de corupţie, ori prin implicare directă, ori prin trafic de influenţă. Avem instituţii profund afectate de corupţie şi este misiunea dumneavoastră să schimbaţi această situaţie". Domnia sa le-a explicat procurorilor că războiul împotriva corupţiei nu poate fi cîştigat, dacă este purtat doar în mod izolat. Şeful statului consideră că pentru diminuarea criminalităţii este necesar efortul conjugat al întregului aparat instituţional. Traian Băsescu i-a informat pe procurorii din teritoriu că este la curent cu presiunile la care sînt supuşi aceştia la nivel local.
Preşedintele a subliniat că nu este corect pentru cei 22 de milioane de cetăţeni ca justiţia să se laude doar cu reuşite în cazuri mărunte. Potrivit spuselor sale, multe încălcări ale legii nu ar fi fost posibile, dacă autorităţile nu ar fi închis cu bună ştiinţă ochii: "România este, în momentul de faţă, afectată de fenomene de tip mafiot. Se simte şi se ştie, şi totuşi, ne-am obişnuit să arătăm la televizor reţeaua fraţilor Cămătaru, dar aceştia nu ar fi ajuns atît de sus, fără protecţia unor poliţişti şi politicieni". Domnia sa a mai precizat că adevăraţii infractori sînt "cei care spală bani cît 10% din bugetul României".
• Conducerea Parchetului nu va fi schimbată
Traian Băsescu susţine că nu are motive să ceară schimbarea conducerii Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ). Domnia sa a precizat că va propune acest lucru doar dacă procurorii nu vor avea rezultate bune.
•
• Ilie Botoş - nemulţumit de activitatea procurorilor din teritoriu
Procurorul general Ilie Botoş a declarat ieri, la prezentarea bilanţului PÎCCJ pe 2004, că este nemulţumit de activitatea unor subordonaţi din teritoriu. "Nivelul profesional scăzut al acestora se datorează lipsei de protecţie a procurorilor", a precizat domnia sa. Ilie Botoş a propus ca vechimea necesară promovării în funcţie a magistraţilor să fie redusă, iar cei care sînt la conducere şi nu au rezultate, să fie retrogradaţi. Procurorul general susţine însă că, per ansamblu, activitatea instituţiei pe care o reprezintă s-a îmbunătăţit în ultimul an.