Parchetul General a anunţat că procurorii au început audierile în dosarul privind incendiul izbucnit la Secţia ATI din incinta Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, au fost finalizate patru dintre necropsiile pacienţilor decedaţi şi a fost stabilit locul din salon de unde s-a declanşat incendiul, transmite Agerpres.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a făcut duminică precizări într-un comunicat de presă în legătură cu avansarea cercetărilor care au loc la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ:
- Au fost dispuse ordonanţele de efectuare a necropsiei victimelor. Au fost finalizate patru dintre necropsiile dispuse. Procedura medico-legală corespunde patologiei pentru care au fost tratate victimele - cazuri tip COVID.
- În salonul incendiat a fost stabilit locul din care s-a declanşat incendiul şi vor fi ridicate dispozitive şi echipamente medicale, în vederea expertizării. Cercetarea locului faptei va continua în cursul zilei de 16 noiembrie.
- Au fost predate înscrisuri de către reprezentanţii spitalului, urmând să se analizeze dacă acestea răspund problemelor din anchetă şi în ce măsură este necesar să fie ridicate şi alte înscrisuri.
- Au fost stabilite persoanele care vor fi audiate şi au început audierile.
O echipă formată din procurori de la Parchetul General, poliţişti şi specialişti în investigarea incendiilor a demarat, duminică, cercetarea la faţa locului în cazul incendiului de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ.
Ancheta este condusă de procurorul Marius Iacob de la Parchetul General, cel care s-a ocupat în trecut de cercetările în cazul Colectiv sau incendiul de la Maternitatea Giuleşti, informează sursa citată.
Marius Iacob a declarat că cercetarea la faţa locului ar putea dura şi două zile, iar la aceasta participă specialişti în incendii de la INSEMEX Petroşani, specialişti de la Institutul Naţional de Criminalistică şi de la Poliţia Română.
"Este o echipă complexă de cercetare, pentru că vrem să stabilim cu exactitate ceea ce s-a întâmplat, să stabilim toate detaliile care sunt foarte importante în economia cazului. Cercetare la faţa locului ar putea dura mai multe zile, ar putea dura şi două zile. Vom intra echipaţi corespunzător şi vom lua toate măsurile de prevenţie, pentru a elimina riscurile în aceste cercetări", a spus Iacob.
Procurorii au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă în legătură cu împrejurările în care a izbucnit incendiul de la Secţia ATI din incinta Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, soldat cu 10 morţi, ancheta fiind preluată de Parchetul General, conform Agerpres.
Iniţial, dosarul a fost deschis de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ, ancheta fiind preluată apoi Parchetul General.
Sâmbătă seară, în jurul orei 18,30, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a avut loc un incendiu care a afectat secţia de ATI unde erau internaţi, în două saloane, 17 pacienţi.
În incendiu au murit 10 persoane aflate în ATI, iar un medic anestezist a suferit arsuri grave. Alţi şase pacienţi internaţi au fost duşi la Spitalul Mobil de la Leţcani, care este unitate suport COVID. Medicul de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, rănit în incendiu, este transferat, duminică, la Spitalul Militar "Regina Astrid" din Bruxelles, pentru tratament de specialitate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2020, 18:22)
Procurorii sub comanda lui iohanis ,ai sa fim seriosi
1.1. hai sa fim seriosi! : (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2020, 19:47)
Preşedintele României reprezintă statul român
Preşedintele României este comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării
INFRACȚIUNI CONTRA AUTORITĂȚII -
Ofensa adusă autorității
Art. 238. - Jurisprudență
Atingerea adusă onoarei sau amenințarea săvârșită în public, împotriva uneia dintre persoanele prevăzute în art. 160, (contra unei persoane care îndeplinește o activitate importantă de stat sau altă activitate publică importantă )în legătură cu activitatea acesteia și de natură a aduce atingere autorității, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2020, 20:43)
Prima data definirea persoanei cu activitate importanta e de 2 lei in art. 238.
Onoarea este atinsa doar atunci cind trece peste libera exprimare.
Deci daca ma cenzurezi trebuie sa te duci si tu la inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
Asa sint legile in Romania, intr-o zona neclara pentru a scapa de raspundere toata autoritatea publica.....
Mi se face rau de juristi prudenti ca tine.
Si cel mai simplu ar fi ca tu sa dai in judecata parlamentul Romaniei si pe presedinte ca nu au respectat rezultatul referendumului.
Niste animale politice penale, astea sint toti iar tu esti Grivei ce roade osul aruncat de la masa.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2020, 20:56)
Ne am intors cumva in dictatura si nu am aflat,pulifrici numai pe vremea lui Ceausescu ne ameninta securitatea ca ne baga la puscarie daca ziceam ceva de el ,vad ca acum este si mai rau ,pe vremea lui nu luam atatea amenzi,si aveam si dreptul la sanatate
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2020, 21:23)
Nu este presedintele Romaniei ,este presedintele penele,a fost contra la tot ce se putea face in tara asta numai sa castige pnl capital politic
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2020, 20:37)
Vinovatii sunt fara indoiala cei care trebuiau sa fie in sectie, in saloane, sa supravegheze bolnavii si inclusiv acel aparat electric care se pare ca a luat foc. Si mai sunt vinovati si cei care au achizitionat acele aparate nesigure.
Bine ca le da statul acum celor din sanatate salarii si sporuri de zeci de mii de euro. Paii cu atatia bani cum o sa se uite la o batrana sau batran de 67-84 de ani, cum se pare ca aveau victimele. Sunt deja imbuibati.
Sa le dea Bunul Dumnezeu si lor, celor care nu si-au facut datoria, celor care i-au lasat nesupravegheati, fara ajutor, prada flacarilor pe bietii batrani, suferintele acesora din acele momente cand neajutorati au ars de vii.
O palma mai mult decat rusinoasa pentru sistemul de sanatate. Si guvern si presedinte.
Suferintele inimaginabile la care au fost supusi bietii oameni sa-i urmareasca toata viata pe cei care trebuiau sa previna producerea unor asemenea suferinte unor bolnavi neajutorati. Si justitia ar trebuii sa-si faca datoria. Ca daca nu va fi in viitor si mai rau.
Bunul Dumnezeu sa-i ierte, odihneasca si primeasca in Imparatia Lui pe bietii oameni care si-au gasit moartea acolo, acolo in spitalul in care sperau si trebuiau sa gaseasca vindecarea si viata.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2020, 20:47)
Da pina acuma justitia si-a facut datoria ? Hai ma romane, scoala-te din somnul matrapazlicilor politicianiste....Trebuie unire sub semnul parului stramosesc ca hotii astia nu au frica de nimic.