Actualizare 12:20 Gelu Vişan: "Elena Udrea a decis să se suspende din funcţia de preşedinte al PMP"
Elena Udrea hotărât să se autosuspende din funcţia de preşedinte al Partidului Mişcarea Populară şi, conform statutului PMP, şi-a delegat atribuţiile către Eugen Tomac, unul dintre vicepreşedinţii formaţiunii, a declarat ieri secretarul general adjunct al partidului, Gelu Vişan, scriu surse din presă.
Gelu Vişan a afirmat: "Elena Udrea a luat decizia de a se autosuspenda şi, în conformitate cu statutul (partidului - n.r.), a delegat atribuţiile unuia dintre vicepreşedinţi - Eugen Tomac. De altfel, domnul Eugen Tomac este singurul care şi-a anunţat intenţia de a candida la funcţia de preşedinte la Congresul Partidului Mişcarea Populară şi este şi vicepreşedinte al partidului. Doamna Udrea i-a delegat atribuţiile domnului Eugen Tomac".
Secretarul general adjunct al PMP nu a vrut să comenteze dacă autosuspendarea Elenei Udrea ar avea legătură cu ancheta DNA.
"Nu aş vrea să comentez foarte mult. (...) Doamna Udrea a anunţat că nu va mai candida pentru funcţia de preşedinte (al PMP - n.r.), pe de-o parte. Şi, în al doilea rând, cred că este o decizie a unui om politic matur şi cu onoare", a mai spus Vişan.
(V.B.)
---
Actualizare 10:00 Udrea: "Am devenit ţinta unei vânători"
Elena Udrea a scris, ieri noapte, pe pagina publică de Facebook, că va spune "adevărul despre tot ce se întâmplă" şi care sunt "motivele reale ale vânătorii" a cărei ţintă a devenit.
Fostul ministru a transmis: "Aşa cum v-am promis aici, pe Facebook, voi spune adevărul despre tot ce se întâmplă - care sunt motivele reale ale vânătorii a cărei ţintă am devenit. Voi face asta într-un interviu pe care îl voi acorda astăzi. Nu vă pot spune, deocamdată, unde, (în orice caz nu la cineva care m-a menajat de-a lungul timpului) - nu de alta, dar ştiu că sunt destui cei care ar vrea să mă împiedice să spun unele lucruri. Şi ar fi păcat să nu aflaţi ce se întâmplă astăzi cu adevărat în România, ce luptă se duce în subteranele puterii şi care este miza reală".
(V.B.)
---
Actualizare 08:07 Udrea, pe Facebook: "Acuzaţiile împotriva mea sunt nejustificate; să fie întrebat Dorin Cocoş dacă mi-a spus"
Elena Udrea susţine, într-un mesaj postat pe Facebook, că acuzaţiile care i sunt aduse sunt "nejustificate", cerând să fie întrebat Dorin Cocoş dacă i-a spus că banii folosiţi de omul de afaceri proveneau din presupuse acţiuni ilegale.
Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului a scris, ieri noapte: "Vreau să vă mulţumesc tuturor celor care mi-aţi transmis mesaje de susţinere şi încredere. Ştiu că aţi auzit foarte multe în această zi şi în ultimele luni, dar vă asigur că acuzaţiile formulate astăzi împotriva mea sunt nejustificate".
Udrea mai scrie că, potrivit procurorilor, ar fi omis cu intenţie să declare, în 2010, suma de 584.000 de lei (aproximativ 135.000 de euro) cu care fostul soţ şi-a împrumutat propria firmă, bani presupuşi a fi fost obţinuţi din dosarul Microsoft.
"Şi că, în general, eu trebuia să ştiu sau să prezum că parte din banii pe care îi utiliza în afaceri Dorin Cocoş proveneau din presupuse acţiuni ilegale. Nu contest dreptul procurorilor de a presupune că ştiam tot ce făcea fostul soţ. Dar cred că sunteţi de acord cu mine că este frecventă situaţia în care soţul nu spune acasă soţiei nici tot ce face, nici toţi banii pe care îi câştigă sau cum îi câştigă", este opinia deputatului PMP.
Elena Udrea declară "ferm încă o dată" că nu ştia de împrumutul respectiv, deoarece Cocoş nu i-a spus.
"Şi, sincer, cred că nu şi-a dat seama că trebuie să îmi spună. Dacă mi-a spus despre împrumutul de la Pescariu (Dinu Pescariu - n.r.), de ce să îl ascundă pe acesta, mai ales că era trecut în actele contabile ale firmei (adică la vedere)?" continuă fostul demnitar.
Dinu Pescariu este unul dintre cei doi presupuşi mituitori ai lui Dorin Cocoş, de la care omul de afaceri ar fi obţinut chitanţe false privind restituirea pretinsului împrumut pe care l-ar fi luat de la acesta.
"Cât priveşte obligaţia mea de a prezuma că fostul soţ făcea afaceri cu bani bănuiţi acum ca fiind ilegal obţinuţi, cred că este evident că nu i se poate cere unei neveste să îşi verifice bărbatul ce fel de afaceri face. Eu nu mi-am verificat fostul soţ nici dacă avea relaţii extraconjugale, pentru că o căsătorie înseamnă şi încredere. Dar cred că cel mai uşor de aflat dacă eu ştiam sau nu este să fie întrebat Dorin Cocoş dacă mi-a spus", încheie Udrea mesajul de pe Facebook.
(Valentin Busuioc)
---
Două nume grele din politica autohtonă au fost aduse ieri la DNA - Elena Udrea şi Adriean Videanu. Dacă prima a scăpat doar cu măsura controlului judiciar, Adriean Videanu a fost reţinut aseară, pentru 24 de ore, în dosarul Alinei Bica, acuzaţiile fiind de complicitate la abuz în serviciu.
Elena Udrea este urmărită penal pentru spălare de bani şi fals în declaraţiile de avere, fiind acuzată că a dobândit şi folosit bunuri despre care ştia că provin din infracţiuni, informează DNA.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus ieri punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, faţă de Elena Udrea, pentru săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani (în forma dobândirii/utilizării de bunuri cunoscând că provin din infracţiuni) şi fals în declaraţii de avere.
Elena Udrea a fost dusă ieri, cu mandat, la DNA, unde a stat mai mult de patru ore, fiind citată în dosarul Microsoft, în care este urmărit penal şi fostul său soţ, omul de afaceri Dorin Cocoş.
La data de 28 octombrie 2014, s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore, iar ulterior arestarea preventivă a inculpatului Cocoş Dorin, pentru infracţiunile de trafic de influenţă şi spălare de bani.
Procurorii susţin: "În sarcina inculpatului Cocoş Dorin s-a reţinut că, în anul 2009, în baza înţelegerii prealabile cu inculpaţii Gheorghe Ştefan şi Sandu Gabriel, a pretins de la două persoane suma de 9.000.000 de euro pentru el, suma de 3.996.360 euro pentru Gheorghe Ştefan, suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul Gabriel Sandu, toate acestea pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Gabriel Sandu, precum şi asupra altor persoane din Guvern şi respectiv din cadrul ministerelor implicate - MCSI, Ministerul de Finanţe, în scopul de a asigura firmelor susţinute de un om de afaceri adjudecarea contractului de licenţiere Microsoft din anul 2009. Inculpatul Cocoş Dorin a primit de la omul de afaceri, prin intermediar, suma de 9.000.000 USD".
Sumele de bani au fost transferate, potrivit DNA, din contul D-CON.NET (liderul asocierii de firme favorizate la adjudecarea contractului), în mod succesiv, în conturile altor firme, ajungând în cele din urmă la Cocoş Dorin. Procurorii arată că, la baza plăţilor, au stat contracte comerciale ce atestă operaţiuni comerciale fictive şi care au avut rolul de a disimula provenienţa şi circuitul sumelor de bani.
DNA mai spune: "Contrar dispoziţiilor legale, în declaraţiile de avere din anul 2010, nu apar menţiuni cu privire la împrumuturile primite de SC Euro Hotels International Co SRL de la persoana fizică Dorin Cocoş, deşi Udrea Elena declară încasarea de dividende de la această societate.
Având în vedere obligaţia legală de a-şi declara averea, faptul că, în perioada 2009 - 2013, Udrea Elena a declarat achiziţionarea mai multor bunuri imobile a căror valoare depăşeşte veniturile obţinute ca ministru, deputat sau din activitatea didactică, se prezumă că aceasta a utilizat veniturile din alte surse - împrumuturi, dividende, asumându-şi răspunderea pentru provenienţa acestora.
Potrivit art. 29 alin. 1 lit. c din Legea 656/2001, dobândirea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni, constituie infracţiunea de spălare a banilor".
Din probatoriul administrat până la acest moment, procurorii spun că Dorin Cocoş a săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă, sumele de bani obţinute cu titlu de folos necuvenit din săvârşirea acestei infracţiuni fiind utilizate în achiziţia de imobile şi pentru creditarea societăţilor. "De asemenea, există acte (contracte de împrumut, chitanţe, contracte de vânzare - cumpărare imobile) şi declaraţiile de avere din perioada 2009 - 2014, din care rezultă că suspecta Udrea Elena Gabriela cunoştea provenienţa fondurilor utilizate pentru achiziţionarea de bunuri comune, având cunoştinţă şi de intenţia inculpatului Cocoş Dorin de obţinere a unor chitanţe false privind restituirea pretinsului împrumut pe care l-ar fi luat de la unul din cei doi mituitori (n.n.Dinu Pescariu)", se mai arată în comunicatul DNA.
Elena Udrea, a declarat ieri după-amiază, la ieşirea de la DNA, unde a stat mai mult de patru ore, că nu putea să menţioneze, în declaraţia de avere, ceva ce aparţinea fostului soţ, respectiv lui Dorin Cocoş, dacă acesta nu îi spunea.
"Să fie întrebat domnul Cocoş", a adăugat ea, după ce a fost întrebată în legătură cu acuzaţiile de spălare de bani şi fals în declaraţii de avere, care ar fi motivele chemării sale la DNA.
Udrea le-a mai spus jurnaliştilor, la ieşirea din sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), că nu le-a dat nicio declaraţie anchetatorilor, ea dorind ca înainte de asta să consulte dosarul. Preşedintele PMP nu a dorit să dea alte informaţii privind dosarul, pe motiv că acesta este în lucru.
Pe de altă parte, întrebată dacă a văzut-o în sediul DNA pe fosta şefă a DIICOT Alina Bica, Elena Udrea a răspuns că nu.
Potrivit DNA, pe durata controlului judiciar, Elena Udrea trebuie să respecte mai multe obligaţii, una dintre acestea fiind să se prezinte la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie şi la Secţia 2 Poliţie Bucureşti ori de câte ori este chemată.
De asemenea, ea trebuie să informeze de îndată DNA şi Secţia 2 Poliţie Bucureşti cu privire la schimbarea locuinţei şi să se prezinte la Secţia 2, conform programului de supraveghere întocmit de organul de Poliţie sau ori de câte ori este chemată.
Totodată, Udrea nu are voie să nu plece din Capitală decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent şi nici să se apropie de ceilalţi inculpaţi, alţi participanţi la comiterea infracţiunii, martorii din dosar şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale.
În cazul în care va încălca obligaţiile, preşedintele PMP riscă arestul la domiciliu sau cel preventiv.
Interesant este că, înainte cu o zi de aduecrea cu mandat la DNA, Elena Udrea scria pe o reţea de socializare: "Într-un moment în care toată clasa politică tace, fiecare politician gândindu-se că poate trece neobservat, cred că tot ce se întâmplă, lucrurile pe care le aflăm din mărturiile celor implicaţi în cauze penale ar trebui, dimpotrivă, să provoace ample dezbateri, făcute fără ipocrizie şi cu scopul de a rezolva într-adevăr o criză a societăţii, pe care o vedem devoalată în toată amploarea ei.
Spun de ani de zile că modul de finanţare a partidelor şi a campaniilor electorale generează corupţie şi că trebuie schimbată legea. Faptul de a aresta doi, trei politicieni şi oameni de afaceri care nimeresc într-o cauză mai simplu de dovedit de procurori nu rezolvă nici pe departe problema.
Soluţia nu este isterizarea unor jurnalişti şi analişti pe la televizoare, cei mai mulţi dintre aceştia fiind plătiţi fix din aceiaşi bani, nu critica ipocrită făcută de-a dreptul greţos de politicieni care procedează fix la fel, doar că ei încă nu au fost întrebaţi de procurori. Soluţia reală este recunoaşterea realităţii şi schimbarea regulilor, cu consensul tuturor. Al partidelor, al presei care este parte a sistemului, dar şi al alegătorilor care primesc cu bucurie orice pungă în campanie. Aceştia trebuie să ştie că punga nu este plătită de politicieni din salariul lor, nici nu ar avea cum, ci, de cele mai multe ori, este din bani negri, făcuţi cu încălcarea legii".
Procurorii mai precizează, potrivit Mediafax, că în perioada 2009-2010, Dorin Cocoş a încheiat 16 contracte de împrumut cu SC Euro Hotels International Co SRL, în valoare totală de 544.000 de lei, toate fiind acordate pentru o perioadă de 11 luni.
În acest context, procurorii prezintă şi acuzaţiile din dosarul Microsoft, arătând că, în 2009, Dorin Cocoş, în baza unei înţelegeri cu Gheorghe Ştefan şi cu Gabriel Sandu, ar fi pretins de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu nouă milioane de euro pentru el, 3.996.360 de euro pentru Ştefan şi 2,7 milioane de euro pentru Sandu. Banii ar fi fost ceruţi de Dorin Cocoş pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Gabriel Sandu, precum şi asupra altor persoane din Guvern şi, respectiv, din Ministerul Comunicaţiilor şi Ministerul de Finanţe, pentru a asigura firmelor susţinute de Florică adjudecarea contractului de licenţiere Microsoft din anul 2009. Cocoş ar fi primit de la Florică, prin intermediul lui Pescariu, suma de nouă milioane de dolari.
"Sumele de bani au fost transferate din contul D-CON.NET în contul Barringwood Investment Ltd, de unde suma de 3.996.360 euro a fost transferată în contul DD Land Oil Corporate LTD, suma de 2.700.000 euro în contul firmei Essim Partners C, iar suma de 9.000.000 de euro a fost remisă lui Dorin Cocoş. Disimularea banilor s-a făcut prin contracte fictive", se mai arată în documentele citate.
Anchetatorii susţin şi că din verificarea extraselor de cont rezultă că, în mai 2012, Dinu Pescariu a efectuat o plată în sumă de 2,5 milioane de euro către Gheorghe Stelian, persoană implicată în proiecte imobiliare împreună cu Dorin Cocoş.
"În cursul anului 2010, o persoană din anturajul lui Gheorghe Stelian a preluat creanţa aferentă creditului de 3,26 milioane de euro contractat de Udrea Elena Gabriel la BRD-Group Societe Generale SA", au mai scris procurorii în documentele citate.
Dorin Cocoş este arestat preventiv în dosarul Microsoft, alături de primarul suspendat al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan. În arest preventiv au fost, până în 25 ianuarie, şi fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu şi omul de afaceri Dumitru Nicolae, aceştia fiind în prezent în arest la domiciliu.
În dosarul Microsoft mai sunt vizaţi alţi opt foşti miniştri: senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău.
1. Doar atat despre Videanu?
(mesaj trimis de sandu în data de 30.01.2015, 06:26)
Prea putin ca in sarcina lui Videanu sa se retina doar traficul pentru ridicarea sechestrului pe niste actiuni. Mi se pare nimic pentru valoarea lui Videanu, un om cu niste preocupari mult mai adanci si mai divesificate.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 30.01.2015, 14:49)
Da, cam subtirel. Daca-l vor tine-n cusca ceva timp, oripilat de noile conditii ale existentei sale, is-si va reaminti multe si va ciripi si mai multe.