Prodlacta - preluată de moldoveni

Ovidiu VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 august 2012

Planul de reorganizare propus de grupul moldovenesc JLC a fost aprobat de creditorii Prodlacta. De altfel, aceştia cumpăraseră deja mai mult de jumătate din creanţe, făcându-şi sigură victoria în lupta cu grecii de la Olympus Dairy

Adunarea Generală a Creditorilor Prodlacta a aprobat, ieri, planul de reorganizare al societăţii propus de companiile germane care fac parte din grupul moldovenesc Jardan Lapte Company, în timp ce planul depus de administratorul special, Mariana Eftimie, care viza predarea controlului către grecii de la Olympus Dairy a fost respins. În aceste condiţii, creditorii au propus judecătorului sindic validarea planului propus de către JLC, termenul fiind de 15 zile.

Pe de altă parte, Ilias Pliatsikas, manager de operaţiuni al Olympus Dairy, ne-a declarat că procedura continuă şi că încă nu au pierdut Prodlacta, o decizie urmând să fie luată la începutul săptămânii viitoare.

Firmele din grupul JLC achiziţionaseră în urmă cu aproximativ o lună creanţe în valoare totală de 17,390 de milioane de lei, mai mult de jumătate din totalul de 34,047 milioane lei acceptate la plată. Două creanţe făceau parte din categoria celor garantate. O creanţă de 12,616 milioane de lei (2,892 milioane de euro) fusese achiziţionată de la BCR de către JLC Germany Gmbh, în timp ce firma JLC Dprint Gmbh a achiziţionat creanţe de 2,612 milioane de lei (circa 579.000 de euro) de la BRD. Pe lângă acestea, grupul JLC a achiziţionat şi o creanţă chirografară în valoare de 2,162 milioane de lei.

Moldovenii vor deţine 70% din titlurile companiei

Grupul JLC a propus în planul său de reorganizare stingerea creanţelor prin transformarea acestora în acţiuni, precum şi acordarea unui împrumut de 18 milioane de lei către producătorul de lapte din Braşov, care va fi stins tot prin emisiune de acţiuni. Banii vor fi folosiţi pentru stingerea datoriilor către ceilalţi creditori. În urma acestor operaţiuni, grupul JLC va deţine 70% din producătorul braşovean de lactate, în timp ce acţionarul principal din acest moment - Asociaţia Salariaţilor şi Membrilor Conducerii Prodlacta - va deţine doar 13,49% din titluri, în timp ce grecii de la Olympus Dairy ar intra la categoria "şi alţii".

La conducerea firmei braşovene ar urma să fie numit Oleg Solomiţchi, care a condus la creşterea afacerilor Tetra Pack Româ-nia de 20 de ori în zece ani. Aces-ta a fost implicat în ultimii ani în proiectele investiţionale ale Prodlacta, ajutând la majorarea capacităţilor acestei companii. Surpriză, în planul propus de moldoveni, Mariana Eftimie nu mai are propus un post de manager sau de consilier.

Grupul JLC deţine fabrici de lapte în Republica Moldova (JLC şi Incomlac), în Ucraina (JLC), în Kazahstan (FoodMaster - Ice Cream Company şi JLC Sut).

Grup transnaţional

Grupul este unul transnaţional, constituit din societăţi de producţie, întreprinderi de comerţ angro şi cu amănuntul şi prestare de servicii. Întreprinderile grupului de companii JLC se află în Republica Moldova, Ucraina, Kazahstan, Germania şi România. Pe site-ul grupului, însă, compania din România nu este nominalizată.

Principalele activităţi ale JLC Group sunt fabricarea produselor lactate, inclusiv a laptelui pasteurizat şi a produselor lactate în diverse ambalaje, construcţii, transporturi auto, agricultură, flexografie şi comerţ angro şi cu amănuntul. Proprietarul grupului este omul de afaceri moldovean Vladimir Jardan.

Sediul central al companiei JLC Group se află în Chişinău, Republica Moldova. Iniţialele JLC vin de la "Jardan Lapte Company", iar, potrivit estimărilor ziariştilor moldoveni, "părintele" companiei controlează 70% din piaţa de lapte a Republicii Moldova.

A vrut să intre în România în 1997

Potrivit unor surse din piaţa locală, Vladimir Jardan a vrut să intre pe piaţa din România încă din 1997, când a încercat să preia o făbricuţă de lapte din Hălchiu care aparţinea omului de afaceri braşovean Iorgu Ganea, cunoscut pentru că deţine, alături de Costel Comana, grupul RC-CF Trans, specializat în transportul feroviar de marfă şi de călători.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb