Asociaţia fermierilor elveţieni (SBV), împreună cu numeroase alte organizaţii, instituţii, asociaţii şi firme private, au pus, la sfârşitul săptămânii trecute, bazele unei uniuni pentru un sector agro-alimentar elveţian puternic (SALS), care se opune încheierii unui acord de liber schimb cu Uniunea Europeană în ceea ce priveşte produsele agro-alimentare, relatează presa elveţiană.
"Consecinţele unui astfel de acord asupra sectorului alimentar elveţian ar fi catastrofale", a declarat preşedintele SALS Walter Willener. Producătorii elveţieni de lapte sunt cei care se tem cel mai mult de liberalizarea comerţului cu UE, în contextul în care acest sector este grav atins de criză atât în statele Uniunii, cât şi în Elveţia. În schimb, sectorul produselor Bio din Elveţia susţine încheierea unui acord cu UE, asupra căruia guvernul de la Berna şi Comisia Europeană negociază de o perioadă considerabilă de timp.
În prezent, doar comerţul de brânză între Elveţia şi statele Uniunii este pe deplin liberalizat, de la mijlocul anului 2007. Ca urmare a acestui acord, importurile Elveţiei de diverse sortimente de brânză din statele UE a crescut în 2008 cu procente cuprinse între 10 şi 17% faţă de anul precedent. Germania a exportat, de exemplu, cu 50 % mai multă brânză în Elveţia în 2008 decât în 2007.