Producţia de gaze naturale a Rusiei a scăzut cu 13%

D.R.
Internaţional / 26 iulie 2023

Producţia de gaze naturale a Rusiei a scăzut cu 13%

Producţia de gaze naturale a Rusiei a fost mai mică cu 13% în primele şase luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, după decizia Kremlinului de a opri exporturile de gaze prin conducte spre multe ţări din Europa, principala sa piaţă, transmite Agerpres.

Producătorii ruşi au extras 319,3 miliarde metri cubi de gaze în prima jumătate a acestui an. Rusia a început să îşi reducă semnificativ producţia de gaze încă de anul trecut, după ce a oprit cea mai mare parte a exporturilor prin conducte spre Europa, pe fondul disputei dintre Kremlin şi Occident pe tema invadării Ucrainei, informează sursele.

În luna iunie a acestui an, Rusia a produs 42,8 miliarde metri cubi de gaze, cu 8,6% mai puţin decât în aceeaşi lună a anului trecut. Amploarea declinului de la un an la altul se reduce gradual, pentru că la acest moment al anului trecut Kremlinul începuse deja să limiteze exporturile. Cifrele comunicate de Bloomberg exclud gazele care au fost arse şi sunt în linie cu modul în care Ministerul Energiei de la Moscova calculează producţia de gaze. Gigantul Gazprom, care la începutul anului a încetat să mai dea publicităţii date privind producţia sa de gaze, a fost responsabil pentru cea mai mare parte a scăderii producţiei de gaze a Rusiei în primul semestru. Datele Bloomberg nu includ o cifră concretă pentru Gazprom, însă producţia combinată a producătorilor din categoria din care face parte şi Gazprom, în cadrul căreia Gazprom este de departe cel mai mare producător, a scăzut cu peste 20%, până la 201,8 miliarde metri cubi în primul semestru, transmit sursele.

Producţia Novatek PJSC, al doilea mare producător rusesc de gaze şi care livrează în principal gaze naturale lichefiate, a redus producţia cu 1,9%, până la 39,8 miliarde metri cubi în primul semestru. Uniunea Europeană, care anterior îşi asigura aproximativ 40% din necesarul de gaze din Rusia, continuă să importe gaze lichefiate din Rusia. În schimb, datele Bloomberg arată că grupul petrolier Rosneft PJSC, care nu exportă gaze naturale, şi-a majorat producţia cu 44% până la 32,7 miliarde metri cubi. Scăderea producţiei şi exporturilor de gaze a provocat un declin de 46% al veniturilor la bugetul Rusiei provenite de la principalele taxe pe gaze în prima jumătate a anului, comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit calculelor Bloomberg. Taxele pentru extracţia şi accizele pentru exporturile de resurse minerale s-au ridicat la 835,5 miliarde de ruble (9,3 miliarde dolari) în prima jumătate a anului, precizează sursele.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Tot "elore"..."totul merge conform planului"," sanctiunile ne intaresc":-)

    "decizia Kremlinului de a opri exporturile de gaze

    prin conducte spre multe ţări din Europa" 

    dar UE renuntat LA gazul/energia si materiile prime rusesti ieftine,

    ptr. cele din USA si altr tari "bune" la preturi "FOARTE IEFTINE"  

    1. Totul are un preț.

      Crezi că frații tăi sovietici se descurcă? 

      Da, crestere economica fata de recesiune in UE.

      Vise umede! :))))

      Si inainte era foame mare in Rusia, cand vindeau scump gaz la europeni.

      Acum cand vind mai putin si mai ieftin la tarile prietene, trebuie sa fi nebun sa crezi ca nivelul de trai a crescut, in Rusia! 

      Statisticile măsluite din Soviet arată scădere pe linie. Sigur știi să citești?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb