Producţia industrială era deja pe o tendinţă negativă înainte de prăbuşire

CĂLIN RECHEA
Macroeconomie / 12 iunie 2020


CĂLIN RECHEA

Închiderea economiei în faţa epidemiei de coronavirus a avut un impact dramatic asupra producţiei industriale din luna aprilie 2020.

După primele semnale din luna precedentă şi pe fondul unei tendinţe descrescătoare de mai bine de un an, producţia industrială şi-a accelerat scăderea anuală până la 38,6%, de la 12,4% în luna precedentă, în condiţiile unei scăderi lunare de 27,7%, după un declin de 14,5% în luna anterioară.

Astfel, indicele producţiei industriale ajustat pentru sezonalitate şi numărul zilelor lucrătoare a căzut până la 73,1% din valoarea medie a anului 2015, respectiv un minim al ultimilor 11 ani (vezi graficul 1).

Faţă de valoarea maximă a indicelui, de 120,9%, înregistrată în septembrie 2018, căderea din aprilie 2020 a fost de 39,5%.

Dinamica sectorului industrial a fost determinată aproape integral de colapsul producţiei din industria prelucrătoare, a cărei scădere anuală s-a accelerat până la 44,6%, de la 17,6% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 32,5%.

Valoarea indicelui producţiei din industria prelucrătoare a fost de 68,5% din media anului 2015 în aprilie 2020, cel mai redus nivel din martie 2009, pe fondul unei scăderi de 45,3% faţă de maximul de 125,3% din iunie 2018.

Producţia de autovehicule şi alte componente auto şi-a accelerat scăderea anuală până la 80,9%, de la 31,3%, în condiţiile unei scăderi lunare de 72,8%, iar valoarea indicelui subsectorului a ajuns până la minimul seriei de date disponibile pe site-ul INS, care începe în ianuarie 2005 (vezi graficul 2).

Grafic g2-rom-auto.png

Faţă de maximul sub-indicelui producţiei auto, de 157,4% din media anului 2015, înregistrat în luna mai 2019, nivelul lunii aprilie 2020 a fost cu 81,3% mai scăzut, respectiv de 29,4%.

La nivelul marilor grupe industriale, cea mai mare scădere anuală s-a înregistrat pentru producţia bunurilor de capital, de 63%, pe fondul unei scăderi lunare de 54%, urmată de industria bunurilor de folosinţă îndelungată, unde scăderea anuală a fost de 56,8%, în condiţiile unei scăderi lunare de 50,5%.

Datele de la Eurostat arată că producţia industrială din ţara noastră a înregistrat a doua contracţie lunară din Europa, de 27,7%, după Ungaria, unde producţia a scăzut cu o rată lunară de 30,5%, şi înaintea Slovaciei, unde căderea a fost de 26,7%.

Producţia de autovehicule şi alte echipamente auto din Ungaria şi-a accelerat scăderea anuală până la 80% în aprilie 2020, de la 23,8% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 74%, în condiţiile în care acest sub-indice a ajuns până la 22,8% din producţia medie a anului 2015, conform datelor ajustate pentru sezonalitate şi numărul zilelor lucrătoare.

Toate cele trei economii au comun ponderile ridicate ale sectorului auto în sectorul industrial, iar acesta este şi unul dintre motivele pentru care redresarea va fi deosebit de lentă.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Dle Rechea, prin prezenta tin sa va avertizez ca numai eu si dvs. sintem cei care vad corect dinamica economica.

    Pentru guvern si alti actori de primprejur totul este bine si merge spre foarte bine. 

    Mi s-a spus astazi sa ma duc sa ma ,,caute" doctorul. Asa ca, dupa ce am citit articolul va rog sa ma intelegi ca va transmit si dvs. aceeasi recomandare. 

    Semnat,

    Nebunu' Normal  

    Pe la jumătatea articolului am aflat, subtil, despre ce economie este vorba în text. Ori sunt eu prea bătrân, ori ziariștii de azi sunt prea tineri...

    Lume!Lume!Lume! PNL vinde aurul tarii normal cu ajutorul PSD care in 2018 a modificat legea privind regimul ariilor naturale protejate, iar acum ministrul mediului Costel Alexe a pus proiectul de ordin pe site privind scoaterea de suprafete din arii naturale protejate in scopuri miniere. Pentru cine a facut acest ordin? Ma gandesc ca pentru firma care a obtinut licenta de la ANMR pe 20 de ani sa exploateze aurul de la Rovina judetul Hunedoara. Exploatarea se face cu cianuri. Si mai vorbiti de Green Deal, iar aia o sa distruga toata zona si o sa lase un munte cianuri care nu se vor duce nici in 2000 de ani de acum incolo.Si ce credeti vor angaja 200 de persoane pe salariul minim. Normal aurul va fi luat aproape pe gratis. PSD a dat licenta, PNL da drumul la exploatare. PSD=PNL aceeasi mizerie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb