Profesorii de la Universitatea "Eftimie Murgu" Reşiţa acuzaţi de corupţie, trimişi în judecată

Simona Grigorescu
Anticorupţie / 17 august 2015

Profesorii sunt acuzaţi că au promovat studenţi inclusiv prin favoruri sexuale

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică (SUPC) din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) au finalizat cercetările în cauza având ca obiect infracţiuni de corupţie săvârşite de cadre didactice universitare şi studenţi ai Universităţii Eftimie Murgu - Reşiţa, potrivit unui comunicat PÎCCJ, remis azi redacţiei.

Potrivit acestora, în rechizitoriul întocmit în cauză procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt: Inculpaţii Franţ Florin, Oriol Irina, Ghiţă Ruxana Mariana Lavinia şi Vişan Mihai, atât personal, cât şi apelând la alte cadre didactice au promovat sau sprijinit promovarea unor studenţi (printre care şi un investigator) la materiile la care ei sau alţi colegi erau titulari.

Inculpaţii au obţinut diferite sume de bani, procurorii dispunând sechestru asupra celor identificate în urma percheziţiilor efectuate la domiciliile sau birourile unora dintre inculpaţi (ce însemnau circa 10.000 lei).

Anchetatorii arată că lucrările de an erau aduse "gata făcute" de către studenţi sau erau date în biroul de lucru al cadrului didactic, "într-un cadru privat", fiindu-le permis studenţilor favorizaţi să copieze.

Totodată, în unele situaţii, "se acordau note mari pentru menţinerea de către studentul favorizat a unei medii care să-i permită rămânerea pe locurile fără taxă sau dobândirea unei poziţii mai bune pentru care să nu mai plătească taxă în anul următor de studii", mai arată comunicatul.

Astfel, din probatoriul administrat în cauză a rezultat faptul că, "atât inculpatul Franţ Florin, în calitate de cadru didactic la Facultatea de Ştiinţe Sociale, specializarea Drept european şi internaţional şi decan (în 2014) al universităţii mai sus menţionate, precum şi inculpata Oriol Irina, în calitate de cadru didactic la aceeaşi disciplină şi decan al aceleiaşi facultăţi, au lăsat impresia investigatorului că-şi pot trafica influenţa pe lângă alţi profesori pentru promovarea studentei în anul I (investigator), şi, totodată, i-au acordat note de 10 nejustificate acesteia din urmă, în schimbul unor sume de bani, bunuri (parfumuri) sau favoruri sexuale (cazul lui Franţ Florin)".

În ceea ce-i priveşte pe inculpaţii Ghiţă Ruxana Mariana Lavinia, Vişan Mihai şi Oriol Irina, probele administrate au relevat că aceştia, contra unor sume de bani (cuprinse între 150 - 300 euro) au oferit unor studenţi sau masteranzi lucrări de licenţă/disertaţie, gata elaborate, în format digital.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. In facultate au fost mult cazuri in care mi-as fi dorit sa fiu fata. Santajul sexual se practica in multe facultati din Romania in formele lui cele mai ticaloase, mult mai abject decat ce s-a vazut la Resita. Acum il critic doar pe cel care cere, nu pe cea care ofera caci in domeniul asta este greu sa pedepsesti luarea si darea... Asistentii sau profesorii chelbosi palizi si strambi nu au de unde sa banuiasca ceva atunci cand vreo bunaciune de douaj.. de ani se hotaraste sa isi faca pomana cu ei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb