Profesorul de economie Steve Hanke: "Buffett are o sumă record de investit în achiziţii când economia SUA va intra în criză"

A.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 noiembrie 2023

Sursa foto: facebook / Steve Hanke

Sursa foto: facebook / Steve Hanke

English Version

Berkshire Hathaway, compania lui Warren Buffett, avea 157 miliarde de dolari în numerar şi alte active lichide, la finele lunii septembrie

"Este clasic pentru Buffett; îi place să pescuiască în ape tulburi", spune Hanke, fost consilier al fostului preşedinte SUA, Ronald Reagan

Warren Buffett are pregătită o sumă record de bani pentru a face achiziţii la preţuri de chilipir atunci când economia Statelor Unite va intra în criză, crede vestitul economist Steve Hanke, care este şi profesor de economie aplicată la Johns Hopkins University, scrie Business Insider.

Berkshire Hathaway, compania de investiţii a lui Buffett avea, la finele lunii septembrie, o sumă record de 157 miliarde de dolari în numerar, bonuri de trezorerie şi alte active lichide - cu aproape 50 miliarde de dolari mai mult decât în urmă cu douăsprezece luni. Creşterea apare în parte deoarece Buffett şi echipa sa au efectuat vânzări nete de acţiuni de cinci miliarde de dolari în ultimul semestru, iar în ultimele patru trimestre vânzările nete de acţiuni s-au ridicat la 44 miliarde de dolari, potrivit sursei menţionate.

"Este clasic pentru Buffett. Îi place să pescuiască în ape tulburi", a spus Hanke într-un interviu la Markets Insider. "Cum Rezerva Federală a făcut ca masa monetară să aibă un declin cum n-am mai văzut din 1933, Buffett anticipează în mod corect că se apropie perioade tulburi pentru economie".

Hanke a fost consilier al preşedintelui american Ronald Reagan şi preşedintele Toronto Trust Argentina în 1995, când fondul a avut cea mai bună performanţă din lume, conform Business Insider.

"Şeful Berkshire îşi va pune praful uscat la lucru în mod profitabil, odată ce economia va prăbuşi", a spus Hanke. "Nu uitaţi că Buffett a câştigat bani buni de-a lungul anilor prin împrumuturi şi salvări ale unor instituţii aflate în dificultăţi financiare".

Potrivit sursei menţionate, în doar optsprezece luni, în timpul crizei financiare (n.r. din 2007-2008), Buffett a plasat 21 de miliarde de dolari în cinci tranzacţii, încheind acorduri profitabile cu Goldman Sachs, General Electric, Mars, Dow Chemical şi Swiss Re.

În ultimul trimestru, Berkshire a câştigat peste patru miliarde de dolari din dobânzi, dividende şi venituri din investiţii, o creştere de 70% faţă de trimestrul al treilea al anului trecut. Un factor cheie al câştigurilor a fost majorarea ratei dobânzii de referinţă a Fed de la aproape zero la peste 5%, ceea ce a susţinut profiturile Berkshire din deţinerile în titluri de trezorerie.

Hanke spune că, în prezent, Buffett este foarte bine plasat pentru a cumpăra acţiuni şi afaceri la preţuri reduse şi pentru a împrumuta bani la rate atractive, dacă economia scade, urmând să aibă profituri solide cu riscuri zero, datorită randamentelor mai mari ale obligaţiunilor.

Dar alţi comentatori ai pieţei sunt de părere că atitudinea lui Buffett reprezintă un semn de avertizare pentru investitori. "Cred că vede probleme pentru anul viitor. Însemnă că este precaut şi nu vede oferte", a spus recent şeful Portfolio Wealth Advisors, Lee Munson, conform Business Insider.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. cred ca vede….

    toata umea vede… 

    bondurile pe usa arata clar… 

    s c c r e t 

    1. e nevoie sa punem titluri cu nume grele ca sa spunem ce reflecta mai simplu bondurile 3 luni minus 10 ani!

      ma intreb daca sua “tuseste” ce alta inventie sau aberatie se pregateste in locul “covid19-care a fost tot in inversare?!”… ma intreb cu “racesc” altele… 

      o dam cu conflict militar?! 

      legi martiale?! 

      alte revolutii caderi regim asasinari cozi la “paine si ciorbele lui Ciolacul in an de alegeri?!”… 

      s c c r e t 

    warren buffet e no 1 mondial la investitii, si habar n-am ce planuri are, pt ca e la alt nivel de gandire si experienta. dar, deocamdata, bursa merge in sus , sunt companii care dau dividende peste inflatie, si banii se devalorizeaza rapid.(m-am luat dupa buffet care are aprox 1/3 cash acum , si am si eu 25% cash-diferenta e ca el ia 5% dobanda la inflatie de 3,7% , eu iaude la transi 5%-taxe 4,5% la inflatie de 10% ouch!)

    de exemplu, in us, cu 5% crestere reala in trim 3 poti sa spui ca e recesiune? nu.. si mai e si inflatie. bine ca macar la ei ai la bonduri dobanzi real pozitive. pana la sfarsitul anului 2% crestere reala plus 4 % inflatia, egal 6 % crestere nominala pib. in aceste conditii de ce ar merge piata in jos? 

    la noi in Romania, poate pib ul va creste real 2%, poate mai putin spre 0%, dar ai inflatia 10% deci oricum nominal a crescut 10-12% cat va fi. profitul companiilor la fel cresc, pe hartie macar. deci piata se duce in sus , nu in jos. cel putin deocamdata.

    si inca ceva apropo de marea criza. ce vad e ca, consumul si-a dat drumul din nou, nu stiu, marirea salariului minim , scaderea sau incetinirea cresterii inflatiei, dar iar vezi parcari pline la supermarketuri, record de black friday la emag, parcari pline la mall, am stat in we la coada 30 min sa luam o cafa la starbucks. si abia am iesit de acolo ca au venit mai multi dup-aia. pai asta nu e criza fratilor. poate doar o incetinire economica plus inflatie mare. deci destul de normal piata sa mearga in sus, nu jos. pe moment.  

    1. n-o sa fie nici o mare criza, dar daca S&P pica 10% multzi nu vor putea tzine marja....

      mare criza nu mai vine prea rapid; am avut una in 30-40 si cv; una in 80-90 si una in care suntem prezent 2009 prezent!

      wb - sta pe cash pentru ca ii place sa cumpere cand somaj bomba - ce da soc in cv npluri si cdsuri ori mbsuri - si deci implicit loveste in companii si sectoare (aceste copanii si sectoare industriale balanseaza diferit in socuri de corecteie in raport cu valul piramidei populatiei cu rata de economisire din piata cu rata de indatorare...etc... mai multi factori). 

      Cashul are valoare mare in somaj bomba si de aici oportunitate de achizitii moca.... plus ca in somaj bomba cad dobanzile la credite cum cad executarile silite pe capete... cu munte (sau nu) de npluri pe regiuni /sectoare/ industrii ori total pe tara (recent Ucraina npluri de peste 50% -marea depresie pt ucraina colac peste pupaza si atac marsav din partea Rusiei peste ei). 

      Economia globala se afla actual inca in marea depresie - pe care economistii se feresc sa o numeasca asa...de si asa a fost pentru multe tari din europa.... (studiat ratele procentuale de crestere pib real nu cel declarat = ne afla in depresie unele state; deci nu mai plangeti si investiti; cand o sa vorbim de pib real pe long atunci vb de alte lucruri). 

      Puterea veniturilor in Romania a bea a reusit sa se regleze dupa atingerea minimului in NPLuri dar acum cu costul ca 1 cocioaba sa sara (din trecut) de la 1-2 ani de venit la 10-15 pe categorii (cu tot cu renovari)... daca mai stam mult cu npluri pe minime si nu livram stocuri iar parasutam specula si pentru urmatoarea generatie! 

      Casele tre sa reflecte veniturile pe long si cardasia cartelul financair / al bancilor doar ca sa isi spele ele balantele contabile; ele impreuna cu cartel executari, politici gov, evaluatori ridica balonul ciclic... pana pocneste iar distractia. 

      imi mentin argumentul: sunt de parere ca ne aflam intre anii 30-40 cel putin pentru romania; este asemanator cu trendul demografic in crash si cu dobanda de referinta bnr / banca centrala! dupa dobanda de referinta pare ca e in spate de anul 30 dar dupa suferinta din 2012 pare ca e dupa anul 35-38... aici e cu susta treaba din cauza socului de migratii si din cauza dobanzii ecb ce a fost minima istorica in unele state din europa =ceea ce a reflectat clar anii 30-40 din trecut! exceptand razboaie pe teritorii! 

      s c c r e t

      cauta un indicator interesant: ciclul dobanzilor reale din 1300 pana in prezent! corespund exact cu fie care inaltare si crash; cu fieare depresie / revolutie /razboi si fiecare boom in pret bani reali !

      s c c r e t 

    Toata lumea,chiar si nainitiatii stiu ca 2025 - 2027 vaq fi jale mare,

    vreme buna ptr. achizitii "chilipir" 

    1. dobanda reala ipotecara cu av 0-5% spune ca intre 2029-2032 sunt ani fara risc:D adica raport bun pret valoare!

      plus ca si costul "dobanzii cu tot cu principal" vor fi sub pretul oferit de piata reala ! 

      s c c r e t 

      adica "credit" credit gratis - moca!

      S c c r e t 

      cand bondurile se inverseaza anunta criza in fata... cand bondurile sunt iar sus si dau semne sa coboare atunci este momentul de inflexiune a pietei; atunci e valea plangeri si renuntarea la preturi aberante... cand bondurile coboara si se dus spre negativ atunci urca si specula si veselia in piata... cand bondurile se duc la minus 1 -2-3 (minus 3 romania in bula din 2007) e maxima exuberanta si anunta crash in fata.

      e simpla treaba 3 luni minus 10 ani si atat! sau minim somaj rezulta maxim somaj in fata; in cicluri poti sa ai minim somaj cu un sic in fata mic de somaj de 4-5-6% urmat iar de minim somaj si garantat soc mare de somaj de 8-9% (declarat iar real peste 10-15% somaj in piata reala) rezulta o medie de ciclu din minim in minim 19-21 si cv ani din maxim in maxim 19-21 si cv ani exact cat ciclul unei productivitati reala a fiecarei generatii ce iese de pe banca liceului cu intarziere sau de pe bacnca de facultate la o medie de varsta 24-26 ani plus 19-21 ani = 43 47 ani (varful productivitati generatiei unde incepe sa aibe concurenta cu urmatoarea generatie tanara ce intra in piata si le va trage ori stagna veniturile si vor creste concurenta iar pe industrii = adica piata se va raci / ieftinii in termeni reali - adica inflatie scazuta) 

      Daca avem legati consecutiv doua generatii de tineri ce vin una dupa alta si se maturizeaza in piata fara sa existe batranet ... avem in fata boom legat pe doua generatii si omitere mare depresie sau recesiune ... impingand marea depresie la alti 30-45 ani in fata! Daca avem semnale de formari batrani in piata si lipsa nasteri ori carucioare cu mamici (copii noi nascuti) si pondere mare de youth asta anunta un boom speculativ de credit cauzat de lipsa de rents/si locuri de munca a tinerilor deveniti someri si va duce imediat in crash financiar pentru ca nu vor fi noi nasteri in piata. adica piata va balti de batrani tineri fara locuri de munca si persoane cu 30-45 ani pe locuri de munca ce vor avea concurenta de tineri fara locuri de munca la munca. Doar ca, cartelul financiar, face ca rents sa se baloneze (din cauza cererii tinerilor fara locuri de munca sau in cautare locuri de munca) peste potentialul de trai ai tinerilor in raport cu ce venituri ofera piata intarna -asta da soc la criza si migratie masiva in alte tari! Plecarea tinerilor din piete - fara ca piata sa aibe alte nasteri si formari noi de familii copii - duce la prabusire rents si credite ipotecare speculative.... 

      acesta este depresia generatiilor ce se repeta in anticipatie corecta daca acordam atentie in pitele reale! 

      De fiecare data cand ne indepartam de mari depresii economice in fata incep sa se nasca din ce in ce mai mult copii per familii (dupa depasirea minimului demografic); la a 3ia generatie incep sa fie ca medie 2-3-4 copii per familie! Atat timp cat parintii si industria interna are piata de desfacere (sa vanda cv extern sau intar) va reusi sa tina veniturile parintilor ridicata cat sa creasca copii; cand ponderea pietei (economiei) incepe sa aibe prea multi cpoii fara locuri de munca asta declanseaza consum fara productivitate - initial - fortand parintii sa se agite mai mult pentru bani - consumul tinerilor fara productivitate da soc in inflatii sarite din trend - inflatiile sarite din trend dau socuri eronate investitorilor si capitalistilor cum sa investeasca mai ult in ce s-a cerut sau cautat... dupa socul initial de inflati, parintii sunt obositi de elevarea costurilor si nu si mai pot sutine odraslele fianciar (ca si pondere din piata); odraslele sunt fortate sa caute de munca si impliciti chirii... dand involuntar doua socuri asimetrice: unul pe chirii in sus si altul pe venituri companii in jos - concurenta pe munca stagneaza ori prabuseste venitul. Daca cei 3-4 copii pe cap de familie din precut incep sa concureze piata va da soc in stabilitate a veniturilor si salariilor parintilor lor din urma; cat si pe sectoare / industrii de cosnum. Cand piata se munta in fata de la 2 parinti cu 4 copii la 2 parinti (din care unul somer) cu 2 copii in tara angajati (si fara formare de familie ori copii noi nascuti) si alti 1-2 peste hotare la munca prin spaniuta si italia - rezulta in crash sever a unor industrii de au avut boom in trecut. Noii tineri tre sa isi petreaca anii in depresia lor si sa isi stranga alti banuti... odata cu intrarea lor in familii incepe si alt boom de consul: carucioare, suzete, hainute, sandael... jucari... paturi, cearceafuri, canapele, mobila, saltele, etc ipotecare.... Dupa acest boom urmeza o stare tot de Stagnare/depresie) doar ca nu o sa mai fie una de tip financiara! Va fi una in care capacitaltie vechi de productie / consum vor inceps sa stagneze ori sa intre in depreciere - nerenovare... cererea de consum de lapte - zahar - miere - ule ... va incepe iar sa scada... cei care au piramidat credite de tim magazine de cartiereo rincepe sa inchida din ele... inchiderea de magazine va reusi sa mentina preturile cat de cat pozitive in raport cu o cerere in stagnare sau scadere...  

      In functie de diferenta de ani la cat se nasc copii si la cat intra alti copii / tineri in campul muncii; cat si numarul de copii nascuti sau numarul de persoane decedate ori migrate... poate sa lungeasca sau poate sa scurteze un cicul. 

      s c c r e t 

      frumoasa teorie, ca la carte, dar nu se mai potriveste cu realitatea, printerul merge 24 din 24, nu mai conteaza calculele de sus, pentru ca bogatiiii nu/s prosti si politicienii sa/si taie picioarele de la scaune, nu mai conteaza debtul de pe hartie, conteza cu cat le urca banii in cont, de restul nu/i intereseaza, saracie, somaj, nasteri etc etc, 2/3/4 copii pe cine mai intreseaza

    alerta,alerta: probleme la Binance in desfasurare (de 1 ora incoace)

    daca aveti bani acolo retrageti-i de urgenta  

    Ban.Cher.Vali 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb