Cea mai mare companie autohtonă, "Petrom" (simbol bursier SNP) a obţinut în primul semestru al acestui an un profit net de 923 milioane de lei, cu 45% mai mic faţă de cel obţinut în perioada similară a anului trecut, însă mult peste estimările analiştilor, în contextul în care preţul la barilul de petrol s-a dublat de la începutul acestui an, depăşind în ultima perioadă pragul de 70 dolari/baril.
În cel de-al doilea trimestru al acestui an, preţul mediu la barilul de petrol a fost de 52 de dolari/baril, cu o treime mai mare faţă de cel din trimestrul întâi, de 39 de dolari/baril.
Interesul ridicat al investitorilor la cumpărare a făcut, ieri, ca acţiunile SNP să sară cu peste 1%, fiind tranzacţionate la 0,261 lei/titlu, chiar după ce "Petrom" şi-a anunţat rezultatele semestriale.
Compania estimează pentru acest an un profit net de 1,11 miliarde lei, cu 8,6% mai mult comparativ cu câştigul obţinut în 2008.
Potrivit reprezentanţilor companiei, rezultatele "Petrom" din prima jumătate a acestui an reflectă preţurile mai mici la ţiţei şi nivelul redus al vânzărilor de produse petroliere şi gaze, cifra de afaceri a companiei coborând cu 28% faţă de semestrul întâi din 2008, la 5,92 miliarde lei.
"Deşi înrăutăţirea conjuncturii economice ne-a afectat semnificativ rezultatele, în prezent beneficiem de robusteţea poziţiei noastre financiare şi de poziţia competitivă pe piaţă, ca urmare a eforturilor de restructurare şi a programelor de investiţii din ultimii ani, susţinute de răspunsul nostru prompt la criză", a declarat, ieri, Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom.
Hedgingul şi evoluţia favorabilă a cursului valutar au jucat un rol important în menţinerea cash-flow-urilor companiei, peste 60% din profitul financiar fiind generat de instrumentele de acoperire a riscului.
"Petrom" rămâne astfel cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, contribuţia acestuia cifrându-se la 3,13 miliarde de lei, respectiv 12% din totalul veniturilor realizate de companie.
• Mariana Gheorghe: Vânzările de carburanţi vor scădea cu 10 - 15% în semestrul doi
"Vânzările de carburanţi de pe segmentul de retail vor scădea, în al doilea semestru al anului cu 5%", este de părere directorul general al "Petrom", precizând că pe segmentul comercial ar putea coborî chiar şi cu 15%.
În prima parte a acestui an, vânzările de combustibili au stagnat pe segmentul de retail şi s-au comprimat cu 10% pe segmentul comercial.
De asemenea, cererea generală de combustibili ar putea să scadă cu 20% anul acesta, în condiţiile în care, potrivit estimărilor Guvernului României, economia va scădea în 2009 cu o valoare cuprinsă între 4 şi 8%.
• Vânzarea petrochimiei de la Arpechim s-ar putea finaliza până la sfârşitul anului
Vânzarea petrochimiei de la Arpechim către Oltchim Râmnicu Vâlcea ar putea avea loc până la sfârşitul acestui an, CEO-ul Petrom declarând ieri că speră că tranzacţia se va finaliza în următoarele luni.
"Suntem gata să facem tranzacţia cu Oltchim şi sperăm ca în următoarele luni să semnăm actele, însă nu depinde numai de noi, ci şi de ei", a mai adăugat doamna Gheorghe.
"Oltchim", singurul ofertant pentru Arpechim, încearcă încă de acum doi ani să cumpere activitatea de petrochimie de la Arpechim, însă nu dispune deocamdată de banii necesari tranzacţiei.
În ceea ce priveşte strategia de investiţii pentru anul acesta, "Petrom" a direcţionat în primul semestru 2 miliarde de lei către programele de investiţii, cu 40% mai puţin decât în 2008.
Compania este principalul jucător de pe piaţa petrolului din ţara noastră, cu un capital social de 5.664,41milioane lei, divizat în acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei. Acţiunile societăţii sunt cotate la Bursa de Valori Bucureşti, la categoria I, de la data de 3 septembrie 2001.
Acţionarul majoritar al "Petrom" este "OMV Aktiengesellschaft", cu 51,01% din capitalul social, în timp ce "AVAS" deţine 20,64% din acţiuni şi "Fondul Proprietatea" 20,11% din acţiuni, restul de 8,24% din titluri fiind tranzacţionate liber pe bursă de alţi acţionari.
• OMV şi-a diminuat profitul cu 70% în semestrul întâi
Profitul net al grupului austriac OMV, principalul acţionar al "Petrom", a scăzut cu 70% în primele şase luni ale acestui an, la 491 milioane de euro, în condiţiile în care vânzările de combustibili au scăzut cu 35% faţă de perioada similară a anului trecut, la 8,4 miliarde de euro.
De asemenea, cifra de afaceri OMV a scăzut cu 41% în al doilea trimestru al acestui an, la 4,11 miliarde de euro.
Wolfgang Ruttenstorfer, directorul general OMV, a declarat că "preţurile ridicate la ţiţei au continuat să afecteze marjele de rafinare, în special în ţara noastră, ca urmare a costurilor ridicate pentru consumul propriu de ţiţei", fiind încântat de faptul că "proiectul Nabucco a depăşit un punct cheie odată cu semnarea acordului interguvernamental în luna iulie".
Atât "Petrom", cât şi OMV, au disponibilizat de la începutul acestui an peste 10% din angajaţi, personalul OMV fiind în prezent de 37.205 de angajaţi, în timp ce grupul Petrom numără 31.477 de angajaţi.