PROGNOZĂ PAC Piaţa IT îşi va reveni uşor în 2014, dar va rămâne dificilă

VLAD PÎRVU
Ziarul BURSA #Companii #IT / 14 ianuarie 2014

Piaţa IT îşi va reveni uşor în 2014, dar va rămâne dificilă

"Odată cu noile tendinţe din domeniul IT, nevoile utilizatorilor s-au îndreptat, cu precădere, către zona de securitate"

Piaţa IT la nivel global va rămâne un mediu ostil şi în acest an, conform unei prognoze a Pierre Audoin Consultants (PAC). Astfel, potrivit raportului, în timp ce subiecte precum cloud computing, analytics, digital, mobilitate şi securitate vor genera oportunităţi substanţiale de creştere pentru industria IT, modificările modelelor de operare şi livrare vor avea în continuare un efect negativ asupra pieţei.

Christophe Châlons, analist din cadrul PAC, a declarat: "Este evident că piaţa IT europeană nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor în 2013, iar 2014 nu va aduce, în mod sigur, nicio accelerare majoră! Totuşi, va începe o redresare progresivă în cursul anului, mai devreme sau mai târziu, în funcţie de ţară. Fără îndoială, vor fi oportunităţi interesante, atât legate de IT-ul «tradiţional», cât şi de cel «inovator». Totuşi, piaţa va fi mai dificilă decât oricând, obligând furnizorii să îşi îmbunătăţească profilul şi să îşi definească mai bine punctele forte şi valoarea adăugată. Cloud computing, analytics, mobilitatea, aplicaţiile digitale şi securitatea vor fi segmentele cele mai importante pentru creştere la nivel de piaţă, dar vor exista în continuare oportunităţi substanţiale în IT-ul tradiţional, în special privind servicii ca gestionarea aplicaţiilor şi externalizarea infrastructurii. Indiferent de segment, «tradiţional» sau «inovator», modelul potrivit de afaceri, care include atât modelul potrivit de livrare, precum şi valoarea adaugată, va face diferenţa".

Conform raportului PAC, o anumită stagnare a pieţei reiese din performanţa celor mai mulţi lideri tradiţionali de pe piaţa de servicii IT, care au afişat până acum venituri constante sau chiar mai mici pentru 2013, în lume şi mai ales în ceea ce priveşte activitatea lor din Europa. De asemenea, potrivit aceluiaşi document, IT-ul inovator va juca un rol esenţial în transformarea digitală, deoarece companiile îşi redefinesc modelele de afaceri bazate pe aplicarea tehnologiilor de tipul analytics & big data, mobility şi M2M. Cu toate acestea, până acum, deşi există câteva proiecte importante, care au un oarecare rol inovator, contractele în jurul acestor proiecte noi au rămas de dimensiuni limitate. Mai mult, numeroşi clienţi se luptă şi acum cu transformarea acestor tehnologii şi concepte în oportunităţi concrete de afaceri pentru companiile lor, creând astfel o cerere uriaşă de consultanţă.

Prognoză: "Cloud computing-ul va transforma piaţa"

Conform prognozei PAC, utilizatorii vor fi dispuşi să cheltuiască mai mult pentru inovaţii, iar cloud computing-ul se va afla în centrul acestei transformări, atât privind infrastructura, cât şi aplicaţiile. În primul rând, trecerea la modele cloud va contribui la reducerea costului total implicat de IT, iar noi îmbunătăţiri se vor produce în industrializare, automatizare şi standardizare, se arată în raport. În ceea ce priveşte infrastructura, PAC notează că modelele de cloud au asupra activităţii furnizorilor de IT un impact similar cu acela al internetului asupra firmelor de telecomunicaţii în ultimul deceniu. În timp ce generează câteva noi oportunităţi, au, mai ales, un impact dramatic asupra modelului de fixare a preţurilor pentru serviciile de infrastructură. De asemenea, "cloud computing-ul oferă agilitatea şi viteza necesare pentru a implementa noi aplicaţii şi modele de business, legate mai ales de digitalizarea tot mai mare a economiei", specifică PAC.

Odată cu noile tendinţe din domeniul IT, nevoile utilizatorilor s-au îndreptat, cu precădere, către zona de securitate: "având în vedere că riscurile s-au materializat, firmele sunt din ce în ce mai dispuse să plătească pentru a-şi securiza IT-ul", se arată în document.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb