• Zona Metropolitană Bucureşti începe să semene cu un "Caritas" al pieţei imobiliare
• Speculatorii amatori riscă să cadă pradă diverselor legende de îmbogăţire
Anul 2006 va reprezenta apogeul derutei în materie de imobiliar, apreciază Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliară la "Universite'Francophone Internationale"-Bruxelles. Domnia sa îşi susţine afirmaţia prin faptul că, deopotrivă, iluziile provocate de "efectul de integrare" se vor intensifica geometric, iar investitorii amatori de pe piaţa imobiliară vor experimenta o revenire dintr-o hipnoză colectivă şi vor încerca primele semne de amarăciune. Domnul Silvestri ne-a declarat: "Cu cît numărul celor ce vor cotiza cu bani în nădejdea unui cîştig < mare şi rapid > va fi mai ridicat, cu atît < randamentul > visat se va amîna pentru mare parte dintre ei, care întotdeauna vor pierde. Cu timpul, se va observa că, pentru obţinerea de procente mulţumitoare de cîştig, este nevoie de aport constant, de fonduri consistente care nu mai < vin > la mărimea aşteptată.
Plasamentele ce trebuiau să aducă profit rămîn inerte şi, uneori, aduc chiar şi pierderi, cînd adaptarea la realitate se va impune". Profesorul de gestiune imobiliară consideră că nu este exclus ca, o dată cu acest fenomen, să se diminueze aproape de nesemnificativ "mişcarea speculatorilor amatori" din ţara noastră, unde speculaţia imobiliară pare să fi devenit, mai ales în acest an, un adevărat sport naţional.
Ca şi în alte perioade, dar cu o intensitate incomparabilă acum, mulţimea de "legende de îmbogăţire" va creşte uimitor de mult şi anul viitor. Artur Silvestri susţine că cea mai puternică se dovedeşte a fi încă de pe acum "povestea marilor cîştiguri din Zona Metropolitană". Domnia sa ne-a explicat: "Zona Metropolitană este socotită ca fiind un fel de El Dorado, unde oricine ajunge să aibă o cît de mică suprafaţă de teren îşi va înzeci aproape peste noapte < banul îngropat în teren >. Această febră a căutătorilor de aur se va traduce prin creşteri neverosimile de preţuri, mai cu seamă în materie de teren agricol, unde speculatorul amator este motivat de valorile < scăzute > de acum, respectiv de 1-1,5 euro/mp. El va fi motivat şi de calculul absurd după care, în alte părţi, unde apar < inves-tiţii >, se primeşte o sumă de zece-douăzeci de ori mai ridicată".
Profesorul Silvestri atrage atenţia că este vorba de un alt "efect Caritas", a cărui origine nu este exclus să fie în aceleaşi proceduri de "conspiraţie economică" prin atragere de bani în principiu piramidal. Însăşi ideea "Zonei Metropolitane" înţeleasă ca o sursă de speculaţie şi, deci, de cîştig rapid, este lipsită de orice suport. "A transforma Bucureştiul de astăzi într-un oraş gigantic cu o suprafaţă de nouă ori mai întinsă, urbanizînd tarlale unde ieri se cultiva grîu şi porumb şi transformînd totul într-o maşină de făcut bani este atît de iluzoriu încît nici nu este nevoie de prea multe informaţii generale pentru constatarea imposibilului", a adăugat domnia sa. Pretutindeni în lume preţul terenului "inactiv" din punct de vedere imobiliar creşte atunci cînd se modifică destinaţia şi i se adaugă utilităţi şi un proiect uman rezonabil. Este nevoie de un efort financiar imens ca să fie viabilizată o Capitală de nouă ori mai mare decît cea din prezent. Acest lucru este total neverosimil în condiţiile în care circa o cincime din actualul teritoriu duce lipsă de utilităţi din cauza lipsei de fonduri.
Domnul Silvestri crede că o anumită "amenajare de teritoriu" va fi, fără îndoială, însă pe întinderi definite, destul de restrînse şi deja cunoscute. Numai acolo preţurile vor "exploda". Celelalte se vor adăuga "jocului la ruleta imobiliară".