Ultima reuniune a Consiliului Afaceri Generale (CAG), în format Coeziune, din mandatul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene a avut loc astăzi la Luxemburg, anunţă un comunicat de presă remis Redacţiei noastre.
Preşedinţia ţării noastre a oferit miniştrilor o trecere în revistă a realizărilor obţinute pe parcursul mandatului pe marginea pachetului legislativ privind Politica de Coeziune pentru perioada 2021-2027, prezentând, totodată, stadiul actual al negocierilor.
Reuniunea Consiliului, prezidată de Dna. Roxana Mînzatu, preşedintele CAG-Coeziune, s-a axat pe două subiecte principale.
Primul a constituit o trecere în revistă a progreselor înregistrate în cadrul pachetului privind Politica de Coeziune în timpul Preşedinţiei române.
După propunerea Comisiei Europene, din luna mai 2018 privind acest pachet legislativ, Preşedinţia română a Consiliului UE a adoptat parţial mandate de negociere cu Parlamentul European pentru Regulamentele care definesc premisele utilizării viitoarelor fonduri europene alocate.
Poziţia Consiliului include măsuri suplimentare de simplificare, dincolo de propunerea Comisiei şi îmbunătăţeşte multe cerinţe care vor uşura viaţa beneficiarilor de fonduri europene din Uniune, fără a compromite rolul strategic al Politicii de Coeziune, care rămâne foarte aproape de inima noastră. Consensul atins în timpul Preşedinţiei române a primit un sprijin puternic din partea miniştrilor responsabili cu Politica de Coeziune din UE.
Reprezentând Comisia Europeană, Dna. Corina Creţu, comisar pentru Politica Regională, a mulţumit Preşedinţiei române a Consiliului UE pentru eforturile depuse şi progresele făcute pe marginea pachetului legislativ 2021-2027.
Comisarul Creţu a adăugat că "dezbaterile de astăzi au atins subiecte importante pentru viitorul Politicii de Coeziune. Deşi de-a lungul ultimilor ani, au fost opinii diferite, împreună am reuşit să găsim mereu soluţiile potrivite în interesul cetăţenilor noştri, pentru întărirea coeziunii teritoriale şi economice".
În continuare, dezbaterea s-a îndreptat asupra legăturilor dintre Politica de Coeziune, ca principală politică de investiţii a Uniunii, şi procesul de guvernanţă economică - în special asupra legăturii cu Semestrul European.
Delegaţiile au mulţumit României pentru munca depusă în cele 6 luni de mandat şi pentru felul în care a condus negocierile. Au arătat, la rândul lor, că succesul Politicii de Coeziune depinde, în viitor, de capacitatea tuturor actorilor relevanţi de a contribui la modernizarea acesteia şi de a o adapta la realităţile curente şi la nevoile concrete ale cetăţenilor europeni, obiectiv pentru care la orizont încă rămân provocări importante.
În finalul reuniunii CAG-Coeziune, Dna. Mînzatu a punctat rezultatele obţinute de România în cele 6 luni. "Suntem foarte mândri de acest prim mandat al Preşedinţiei Consiliului UE, în care am avut realizări remarcabile privind dosarele gestionate. Le mulţumesc tuturor, în numele Guvernului de la Bucureşti, pentru cooperare şi contribuţia la succesul României, o ţară care trebuie descoperită la adevărata sa valoare şi frumuseţe".