PROIECT: Companiile din energie pot plăti o contribuţie de solidaritate de 60% pe profiturile considerate excedentare

G.D.
Miscellanea / 28 decembrie 2022

Companiile din energie pot plăti o contribuţie de solidaritate de 60% pe profiturile considerate excedentare

Companiile din energie urmează să plătească un impozit suplimentar de 60% pe profiturile excedentare, respectiv acele câştiguri care în acest an şi anul următor vor depăşi cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile ale perioadei 2018-2021, transmite Agerpres.

Prevederea este inclusă într-un proiect de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenţie de urgenţă pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie.

"Se instituie contribuţia de solidaritate ca o măsură comună şi coordonată la nivelul Uniunii Europene care permite, în spiritul solidarităţii, generarea de venituri suplimentare pentru ca autorităţile naţionale să ofere sprijin financiar gospodăriilor şi întreprinderilor puternic afectate de creşterea preţurilor la energie. Contribuţia se aplică în paralel cu impozitul pe profit perceput de fiecare stat membru de la societăţile în cauză care depăşesc cu mai mult de 20 % media profiturilor impozabile aferente exerciţiilor financiare din perioada 2018-2021, fiind un profit excedentar", se arată în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

Potrivit sursei citate, contribuţia de solidaritate se datorează de către contribuabilii plătitori de impozit pe profit şi de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor, inclusiv cei care fac parte dintr-un grup fiscal în domeniul impozitului pe profit, iar ponderea acestor activităţi în cifra de afaceri sau în veniturile totale, după caz, este de peste 75% inclusiv.

Pentru contribuabilii plătitori de impozit pe profit, baza de calcul se aplică pe profiturile impozabile anuale, din exerciţiul financiar 2022, respectiv din exerciţiul financiar 2023, care depăşesc cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile aferente exerciţiilor financiare din perioada 2018-2021.

Pentru contribuabilii plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, impozitul se stabileşte pe baza profiturilor contabile aferente exerciţiului financiar 2022 respectiv aferente exerciţiului financiar 2023 la care se adaugă cheltuielile cu impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, care depăşesc cu mai mult de 20% media profiturilor contabile aferente exerciţiilor financiare ale perioadei 2018-2021.

Profiturile impozabile/contabile aferente exerciţiului financiar 2022 şi respectiv aferente exerciţiului financiar 2023 sunt cele determinate potrivit regulilor fiscale/reglementărilor contabile aplicabile, înainte de recuperarea pierderilor din anii precedenţi.

Potrivit Ministerului Finanţelor, venitul din contribuţia de solidaritate a fost estimat pentru anul 2023 la aproximativ 3,9 miliarde lei, pe baza mediei profiturilor impozabile anuale din perioada 2018-2021, realizate de principalii contribuabili care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor.

Regulamentul (UE) 2022/1854 prevede ca încasările din contribuţia de solidaritate să se utilizeze în anumite scopuri, astfel încât sumele vor fi alocate pentru măsuri de sprijin financiar pentru consumatorii finali de energie, în special pentru gospodăriile vulnerabile, pentru a atenua efectele preţurilor ridicate la energie, într-un mod direcţionat. De asemenea, încasările vor fi direcţionate către măsuri de sprijin financiar pentru a contribui la reducerea consumului de energie, cum ar fi prin licitaţii sau sisteme de ofertare menite să reducă cererea, reducerea costurilor de achiziţie de energie ale consumatorilor finali de energie pentru anumite volume de consum, promovarea investiţiilor consumatorilor finali de energie în surse regenerabile de energie, în investiţii structurale în eficienţa energetică sau în alte tehnologii de decarbonizare.

Totodată, se are în vedere acordarea unui sprijin financiar pentru întreprinderile din industriile mari consumatoare de energie, cu condiţia ca acestea să fie condiţionate de investiţii în energia din surse regenerabile, în eficienţa energetică sau în alte tehnologii de decarbonizare.

Din sumele colectate, 70% se distribuie pentru finanţarea investiţiilor strategice precum şi a investiţiilor în eficienţa energetică şi/sau în energia din surse regenerabile, corelat cu măsurile privind sprijinirea întreprinderilor din industriile mari consumatoare de energie, cu măsurile de sprijin financiar pentru dezvoltarea autonomiei energetice şi cu măsurile menite să reducă efectele negative ale crizei energetice.

În nota de fundamentare publicată de Ministerul Finanţelor sunt prezentate mai multe exemple de state europene care aplică astfel de contribuţii de solidaritate. Astfel, Franţa a trimis Parlamentului propuneri pentru instituirea contribuţiei, astfel cum este stabilită de Regulament, doar pentru anul fiscal 2022, cu cota de 33%,intenţionând cuprinderea acesteia în Legea bugetului.

Spania a reglementat începând cu iulie 2022 o contribuţie specifică, pentru producătorii de electricitate şi gaze naturale, cu un mecanism diferit de cel prevăzut de Regulament, precum şi pentru sectorul bancar, considerând că este măsură naţională echivalentă, deci nu va implementa contribuţia în condiţiile Regulamentului.

Olanda intenţionează să implementeze contribuţia în condiţiile din Regulament doar pentru anul fiscal 2022, cu o cotă de 33%. Suplimentar vizează şi alte măsuri naţionale pentru anii următori.

Belgia a anunţat extinderea impozitării producătorilor de energie nucleară.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Macar de s-ar mari fondurile pt panouri solare. Si inca o propunere: toti bogatasii din Arad si-au depus dosarul pt panouri. Si ghici cui i s-a aprobat? Pai daca esti peste un anumit nivel de venit mai te duci ca milogul sa ceri 20000 de lei? Ar trebui puse niste conditii, ce-i asta?

    Perioada luata in calcul in cadrul acestui proiect, respectiv 2018-2021, a consemnat preturi la petrol extrem de mici in context pandemic. Implicit profiturile aferente acestei perioade au fost mici, relativ la anii de dinaintea pandemiei.

    Daca ei raporteaza profiturile curente mari la cele mici din context pandemic, discrepanta si implicit taxarea vor fi uriase.  

    1. e vorba de anul 2020, pandemia care a fost cu profituri f mici, si care ar trebui sa fie exclus de la calcul , dc vrei sa vezi "profiturile exceptionale".

      2. de unde investitii in neptun 2 la Romgaz si Petrom daca guvernul le ia profitul sa-l dea la handicapati si la cei ce nu muncesc?("vulnerabilii") 

      Ai drepate .

      Numai ca investitorii adevarati stiu mult mai mult decat noi ,despre riscurile cu care sunt confruntati aici , acum si in viitor . Nu e bine ca , cum apare un an cu profit mai bun la o societate , imediat supraimpozitam . Asta ar merge in comert sau la banci , dar nu in industrie si cu atat mai mult in energie . 

      Cum sa investesiti cand esti impozitat retroactiv , decizia de impozitare fiind luata la sfarsitul anului pentru castigul incepand de la 1 ianuarie .  

      Atentie . La mijlocul anului 2023 nu incepe investitia in Neptun Deep . Atunci se va lua decizia daca se va porni investitia in proiect sau nu .  

      Se va recurge la imprumuturi cu dobanzile actuale , in cazul in care se va recurge la supraimpozitare ?  

      de ce sa mai investesti? sa ia statu tot?

      Exact. ca pe vremea lui Al Capone, tot vine statul mafiot peste tine , la jecmaneala. companiile astea au muncit au facut profituri, au in plan investitii de unde iar statul va mulge ce-i gros da tot nu-i bine. Si cand te gandesti unde se duc banii te doare mintea.

    Mai bine achită în avans creditele decât să dea statului bani , deci vor impozita doar firmele cu capital majoritar de stat !!!!! ROMÂNIA !!!!!

    Statul roman a luat deja 16% impozit pe acest profit, aciize tva etc. ceea ce vor ei sa faca nu e legal , sunt asociati cu 20% la Petrom si vor sa fure profiturile care se cuvin celorlalti actionari. eu zic sa-i dam in judecata ca nu i legal unu cu 20% sa ia 76% (16% plus 60% )plus 20% din ce va fi dividende. deci HOTIE . Actionarii mici impreuna cu OMW care suntem FURATI PE FATA ar trebui sa dam statul in judecata. apropo si cuvantul asta "statul" vine de la a sta nu? Stai si iei cu japca banii altora care lucreaza?? Unde lucrezi ?La STAT(adica stai sau ce faci?)

    1. pun pariu ca-i mana psd aicea care nu-s in stare sa construiasca ceva doar sa distruga ce mai merge in tara asta sa aiba bani pt pomenile lor ca altfel nu i-ar vota nimeni

      OMV PETROM sa investeasca banii in tara , crescand numarul de salariati. Ar micsora profitul, ar reduce importurile din Viena( vezi lista importurilor = te sperii), si nu ar creste profitul cu mai mult de 20%.

      Iar val;oarea actiunilor ar creste corect.  

      In Viena OMV are valoarea actiunii 29 euro , in Romania , valoarea actiunii Petrom = 0,01 euro.  

      Petrom face aproape jumatate din profitul OMV.

      Deci???? 

    Au rezolvat si pt 2023 investitiile in gazele din M Neagra !

    1. si la hidroelectrica este cam mare profitul

      in 2018 au dat-o afara pe Mariamna Gheorghe , ptr ca dorea sa scoata prima cantitate de gaz in 2022.

      OMV nu vrea sa scoata ptr ca rusii nu le dau voie. 

    Toti cititorii Bursa care aveti investii in companiile afectate, faceti plangere la Avocatul Poporului sa conteste OUG pe motiv ca este tardiva pentru anul 2022.

    vor face scandal prin Federatia Patronala Concordia.

    Aici e vicepresedinte Radu Caprau de la OMV Petrom, cel care a luat 580.000 euro anul trecut de la OMV. 

    Cel; care face ( a facut) vizite la Skt Petersburg? 

    I se misoreaza suma disponibila??? 

    Pe usa lui si a lui Bercea ar trebui scris " Banii nu au miros"

    A lui Bercea , ca a acceptat scaderea numarului de salariati la 7000 , PENTRU BANI! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb