PROIECT DE ACORD: Ajutor pentru datornicii Europei

V. Ribana
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 iulie 2011

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel: "Cu acest program, vrem să abordăm problemele de la rădăcină".

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel: "Cu acest program, vrem să abordăm problemele de la rădăcină".

Credite mai ieftine şi maturităţi prelungite

Zona euro va acorda credite cu dobânzi mai mici şi maturităţi prelungite statelor din regiune care au probleme financiare, precum Grecia, Portugalia şi Irlanda, conform proiectului declaraţiei finale ce urma să fie adoptată de liderii UE care s-au întrunit ieri, la Bruxelles, ca să găsească o soluţie pentru împiedicarea răspândirii crizei datoriilor.

Reuniunea nu s-a finalizat până la închiderea ediţiei, însă conform surselor diplomatice citate de presa internaţională, zona euro vrea să extindă, de la şapte ani şi jumătate la 15 ani maturitatea pentru creditele acordate ţărilor în dificultate şi, în acelaşi timp, să reducă dobânda pentru aceste împrumuturi de la 4,5% la 3,5%.

Unele surse afirmau că, în cazul prelungirii maturităţii, durata împrumuturilor ar putea depăşi 15 ani, respectiv să ajungă la 30 de ani.

Măsurile privind acordarea de credite mai ieftine şi prelungirea scadenţelor au fost deja decise, în principiu, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de finanţe din zona euro, care a avut loc la data de 11 iulie.

Grecia şi Irlanda au cerut, în mai multe rânduri, relaxarea condiţiilor împrumuturilor. În 2010, Grecia a beneficiat de un plan de salvare în valoare de 110 miliarde de euro pe trei ani, de la UE şi FMI. Însă, programul nu s-a dovedit suficient, astfel că liderii zonei euro au discutat pe marginea unui al doilea program de sprijin. Potrivit surselor, acesta va conţine, pe lângă relaxarea condiţiilor de creditare, noi împrumuturi în valoare de 71 miliarde euro din partea zonei euro şi FMI, dar şi o contribuţie din partea creditorilor privaţi.

Conform proiectului de acord, sunt avute în vedere următoarele opţiuni pentru contribuţia sectorului privat: o cumpărare a creanţelor, un schimb al obligaţiunilor deţinute cu obligaţiuni pe termen mai lung, de până la 30 de ani, sau o rostogolire a datoriilor.

Băncile germane şi franceze se numără printre cei mai expuşi creditori pe datoria de stat a Greciei. Înaintea summitului de ieri, Germania şi Franţa ajunseseră la un acord privind noul pachet pentru Grecia, însă detalii referitoare la înţelegere nu au fost oferite.

Obligaţiuni garantate?

Guvernele ţărilor din zona euro ar putea garanta obligaţiunile Greciei în cazul intrării statului elen în incapacitate de plată, măsură care ar face mai uşor accesul băncilor elene la fondurile de urgenţă ale Băncii Centrale Europene, potrivit unor surse citate de agenţia Bloomberg.

Conform acestora, liderii europeni vor ca perioada în care Grecia ar fi în incapacitate de plată să fie cât mai scurtă.

Obligaţiunile greceşti ar putea fi garantate prin titluri cu rating "AAA" emise de Fondul European pentru Stabilitate Financiară, conform unui oficial al unei bănci centrale din zona euro.

De menţionat că Banca Centrală Europeană a insistat ca liderii europeni să nu permită intrarea Greciei în incapacitate de plată, deoarece un astfel de eveniment ar putea declanşa o nouă criză financiară globală.

Euro a urcat cu 1,2% la ora 10.54, pe piaţa americană, ajungând la 1,4379 dolari.

Cancelarul german, Angela Merkel, îşi exprima, ieri, optimismul cu privire la realizarea unui acord pentru stabilitatea zonei euro.

"Cred că vom putea decide un nou program de ajutor pentru Grecia, care permite atacarea rădăcinii problemelor. Aceasta înseamnă că sustenabilitatea datoriei trebuie să fie ameliorată şi competitivitatea ţării, mai ales, să crească", a spus Merkel.

Economia Greciei se confruntă cu o "moarte lentă" din cauza lipsei unei decizii clare la nivel european pentru un pachet de ajutor extern destinat Greciei, susţine ministrul dezvoltării Mihalis Chrysohoidis, făcând referire la faptul că liderii regiunii au tot întârziat în găsirea unei soluţii pentru ţara sa.

"Avem nevoie acum, imediat, de decizii. O lipsă de decizii este un dezastru pentru Europa, iar pentru Grecia este o moarte lentă a economiei, a încrederii populaţiei şi a companiilor", a spus ministrul elen.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb