Departamentul pentru Energie a pregătit un proiect de modificare a Legii 220 privind stimularea investiţiilor în electricitatea "verde", prin care aduce precizări suplimentare privind certificatele verzi primite de marile parcuri.
Surse din piaţa de profil ne-au spus că modificările propuse sunt binevenite pentru marile parcuri eoliene, precum cele ale CEZ, Enel, Verbund şi EDP, aflate acum în aşteptarea acreditărilor Comisiei Europene, şi care nu primesc certificatele care li se cuvin.
Proiectul de act normativ prevede ca producătorilor să li se emită certificate verzi suplimentare pentru perioada de aşteptare a acreditării şi precizează: "Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, un operator economic care dezvoltă instalaţii de producere a energie electrice din surse regenerabile în situri în care puterea instalată 250 MW, întocmeşte şi transmite conform legii documentaţia necesară notificării individuale a măsurii de sprijin către Comisia Europeană. Promovarea proiectului de act normativ este determinată de necesitatea de a asigura aplicarea în continuare şi fără discriminare a prevederilor Legii nr. 220/2008, cu modificările şi completările ulterioare, pentru centralele electrice din surse regenerabile de peste 125 MW şi armonizarea cadrului legislativ naţional cu prevederile cuprinse în Orientările privind ajutoarele de stat pentru protecţia mediului şi energie pentru perioada 2014-2020 (2014/C 200/01)".
Departamentul de Energie mai propune ca producătorii de energie pentru care nu au fost emise decizii individuale de autorizare din partea Comisiei Europene în termenul de 24 de luni de la data acreditării, din motive neimputabile lor, să poată solicita ANRE (reglementatorul pieţei de energie), o nouă acreditare temporară pentru a beneficia de numărul de certificate verzi prevăzut de lege.
Dacă modificările vor fi aprobate, atunci impactul asupra consumatorilor de energie electrică este nul în anul 2014 şi 2015 deoarece prin implementarea proiectului de act normativ nu va creşte cota de energie regenerabilă sprijinită prin schema suport cu certificate verzi.
Pentru anul 2014 cota de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi este de 11,1% din consumul final brut de energie electrică, mai scrie în nota de fundamentare a proiectului legislativ.
Conform Departamentului pentru Energie, pentru anul 2015 cota estimată de ANRE este de 11,9%, iar producţia de energie regenerabilă acreditată pentru sistemul de sprijin depăşeşte semnificativ aceste cote pentru anii menţionaţi astfel încât creşterea numărului de certificate verzi care se pot tranzacţiona pe piaţă nu măreşte numărul certificatelor verzi pentru care există obligaţie de achiziţie şi va conduce doar la creşterea presiunii asupra preţului certificatelor verzi pe piaţă, în sensul scăderii acestuia.
Legea 220 a instituit o schemă de ajutor de stat pentru producătorii de energie regenerabilă (din apă, soare, vânt şi biomasă), prin cote obligatorii de certificate verzi. Astfel, toţi consumatorii de electricitate sunt obligaţi să achite un anumit număr de certificate, care sunt acordate producătorilor.