PROIECT DE MODIFICARE A CODULUI FISCAL: Creşterea accizelor, devansată de la 1 iulie, la 1 aprilie

Elena Voinea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 ianuarie 2013

Creşterea accizelor, devansată de la 1 iulie, la 1 aprilie

Calendarul de creştere a nivelului accizei totale la ţigarete va fi devansat cu trei luni, de la 1 iulie la 1 aprilie, potrivit proiectului de ordonanţă privind modificarea Codului Fiscal, publicat, ieri, pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

S-a ales din nou răul cel mai mic, în urma negocierilor cu FMI şi a necesităţii creşterii resurselor bugetare, pentru că nu creşte acciza, dar se devansează calendarul, astfel încât creşterea din iulie va avea loc în aprilie, ne-a declarat Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria.

Domnia sa a adăugat: "După cum ştiţi, în Codul Fiscal este prevăzut un calendar de majorare a accizei, până în 2018, care stabileşte creşteri predictibile şi suportabile ale accizei în fiecare an, în luna iullie. Acest calendar reprezintă pentru industria tutunului un element de normalitate. Datorită acestei politici fiscale coerente din ultimii doi ani, contrabanda a scăzut de la peste 36%, în 2010, la circa 13%, în 2012. De altfel, pentru prima dată de când ne confruntăm cu acest fenomen al contrabandei, piaţa neagră s-a menţinut constantă pe parcursul unui an întreg.

Dacă va fi aprobată decalarea în forma propusă, acciza va fi mărită în aprilie şi nu în iulie. Teoretic, se vor câştiga, în plus, la buget circa 30 de milioane de euro. Practic, nu se ştie. S-ar putea ca ceea ce se câştigă pe de o parte să se piardă pe alta. Dacă nivelul contrabandei creşte cu un procent, se pierd tot 30 de milioane de euro".

Gilda Lazăr a adăugat că înţelege nevoia urgentă de bani la buget, dar cu toate acestea, este bine ca politica fiscală să fie gândită pe termen lung, pentru că acest mod de abordare s-a dovedit benefic până acum. "Ne-am dori ca schimbările gândite din scurt, neplanificate, să nu se transforme din nou într-o regulă", potrivit oficialului JTI.

Accizele vor fi calculate, anul acesta, la cursul de 4,5223 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Euro­peană (BCE) la 1 octombrie anul trecut. Rata de schimb utilizată pentru stabilirea nivelului accizelor din acest an este mai mare cu 5,2% faţă de cea anterioară.

Veniturile din creşterea animalelor, silvicultură şi piscicultură vor fi impozitate

Agricultorii care obţin venituri din creşterea animalelor vor plăti impozit de 16% aplicat la venitul net anual, impozitarea fiind extinsă şi pentru veniturile din silvicultură şi piscicultură, potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal.

Proiectul de ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii Codului Fiscal prevede includerea în sfera veniturilor impozabile a veniturilor din silvicultură şi piscicultură şi impunerea acestora în conformitate cu regulile aplicabile veniturilor din activităţi independente, pentru care venitul net anual se determină în sistem real, cu cota de impozit de 16%.

Zona veniturilor impozabile va fi extinsă şi la cele obţinute din creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.

În urma modificărilor legislative, venitul anual pentru câştigurile din activităţi agricole va fi determinat numai pe baza normelor anuale de venit, care sunt stabilite în proiectul de ordonanţă pentru perioada impozabilă din acest an fiscal cuprinsă între 1 februarie şi finalul anului 2013.

Începând cu anul fiscal 2014, normele de venit se stabilesc de către direcţiile teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, se aprobă şi se publică de către direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice până cel târziu la data de 15 februarie a anului pentru care se aplică aceste norme de venit.

Impozitul pe venitul din activităţi agricole se calculează de Fisc prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe baza normei anuale de venit.

Contribuabilii vor depune declaraţia la administraţia fiscală până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal pentru anul în curs, indiferent dacă activitatea se des­făşoară individual sau într-o formă de asociere. În cazul în care activitatea începe după data de 25 mai, declaraţia se depune în termen de 15 zile inclusiv de la data la care contribuabilul începe să desfăşoare activitatea.

Administraţiile financiare stabilesc impozitul anual datorat şi emit decizia de impunere, iar plata impozitului se efectuează către bugetul de stat în două rate egale, până la data de 25 septembrie, respectiv 25 noiembrie.

Asociaţia "Berarii României" şi-a exprimat opinia referitoare la preconizata creştere cu 10% a accizei pentru bere.

"Creşterea accizei la bere, fie doar şi cu 10%, este o măsură care nu îşi va atinge scopul. Impactul său va fi unul negativ la nivelul veniturilor colectate la bugetul de stat, acestea scăzând ca urmare a contracţiei pieţei cauzată chiar de această creştere de acciză. Mai mult, privind lucrurile în ansamblu, afectele negative vor fi fără îndoială resimţite şi de principalul nostru furnizor de materii prime, sectorul agricol", a declarat Constantin Bratu, directorul general al Asociaţiei "Berarii României".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb