Companiile ar urma să fie obligate să remunereze salariaţii inventatori cu cel puţin 30% din veniturile brute pe care acestea le realizează din cesionarea, licenţierea sau exploatarea drepturilor de proprietate intelectuală create de salariaţi, conform unui proiect de Ordonanţă a Guvernului.
"Această prevedere este menită să introducă un stimul puternic al spiritului inovator şi antreprenorial în instituţiile publice de cercetare-dezvoltare. Aşadar, scopul reglementării invenţiilor de serviciu îl reprezintă stimularea şi lansarea mediului de afaceri, cât şi a salariaţilor care prestează o muncă de creaţie în îndeplinirea atribuţiilor lor de serviciu sau prin utilizarea experienţei angajatorului, prin stabilirea unei remuneraţii echitabile la care aceştia au dreptul ca urmare realizării unor invenţii", se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Proiectul propune clasificarea invenţiilor în trei tipuri diferite, respectiv invenţii ce au rezultat din activităţi desfăşurate în cadrul unei misiuni inventive stabilite contractual, invenţii ce nu au rezultat dintr-o misiune inventivă, dar care au folosit baza materială, metodele specifice angajatorului, sau datele obţinute din activitatea acestuia şi alte invenţii decât cele menţionate anterior.
În cazul primei categorii, dreptul de proprietate este al angajatorului, acesta nefiind obligat la o remuneraţie suplimentară a salariatului, în timp ce în cazul celei de-a doua categorii, invenţia este a inventatorului salariat, cu excepţia cazurilor în care este revendicată de angajator, în termen de patru luni de la comunicare. Dacă angajatorul revendică invenţia, acesta este obligat să verse inventatorului salariat o remuneraţie suplimentară stabilită pe cale contractuală. În cazul celei de-a treia categorii, dreptul asupra invenţiei este al inventatorului salariat, se mai în proiectul de Ordonanţă.
Insuficienta reglementare a invenţiilor realizate de salariaţi face ca în prezent, comparativ cu alte ţări europene, ponderea cererilor de brevet de invenţie din mediul de afaceri, cercetare, universităţi să fie mult mai redusă în raport de numărul cererilor de brevet de invenţie ale persoanelor fizice (aproximativ 45-55% din totalul cererilor înregistrate la OSIM provenind de la persoane fizice), explică nota de fundamentare. În consecinţă, rata de transfer tehnologic a acestor titluri de proprietate intelectuală este foarte redusă, iar investiţia privată, precum şi cea publică în activitatea de inovare şi transfer tehnologic are un randament foarte redus raportat la media europeană, se mai precizează în document.