PROIECT DE ORDONANŢA Pedeapsa pentru frauda fiscală - între 5 şi 25 ani

O.C.
Ziarul BURSA #Politică / 5 februarie 2004

Proiectul de Ordonanţă privind prevenirea, descoperirea, combaterea şi sancţionarea fraudei fiscale, propus de Autoritatea Naţională pentru Control spre dezbatere publică, prevede ani grei de puşcarie pentru cei care sînt prinşi fraudînd fiscul. Inspirată din legislaţia antifraudă germană şi americană, ordonanţa defineşte frauda fiscală drept delict dacă a avut ca rezultat păgubirea bugetului cu o sumă cuprinsă între 10.000 şi 1.000.000 de euro şi dacă au fost folosite intenţionat mijloace şi tehnici fiscale care au indus în eroare organele fiscale. Pedeapsa pentru delictul de fraudă fiscală este de la 5 la 10 ani. Frauda fiscală este considerată crimă de fraudă fiscală dacă a avut ca rezultat păgubirea bugetului cu o sumă mai mare de 1.000.000 de euro şi dacă au fost folosite intenţionat mijloace şi tehnici fiscale care au indus în eroare organele fiscale, iar pedeapsa pentru crima de fraudă fiscală este de la 10 la 25 de ani.

Actul normativ mai prevede că, dacă înaintea şi în timpul efecturăii controlului, contribuabilul dă o declaraţie prin care recunoaşte că a "greşit" şi dacă acesta achită integral paguba, acestea au drept consecinţă nesesizarea organelor de cercetare penală. În situaţia în care contribuabilul săvîrşeşte o nouă faptă, într-un interval de 10 ani, dispoziţiile privind nesesizarea organelor de cercetare penală nu se mai aplică.

Proiectul de ordonanţă mai prevede că după pronunţarea unei hotărîri definitive, în cazul în care condamnatul achită, către bugetul de stat, parţial/total suma datorată, pedeapsa acestuia se reduce proporţional cu suma achitată, dar nu mai mult de 75%. Totodată, acţionarii/asociaţii care deţin un procent semnificativ din pachetul de acţiuni/părţi sociale vor răspunde penal şi vor fi consideraţi complici, dacă există legături de cauzalitate între fapta incriminată şi hotărîrile AGA. Pedeapsa pentru aceştia va fi egală cu cea prevăzută de actul normativ pentru autorul faptei incriminate.

Va fi pedepsită cu închisoare de la 10 la 15 ani persoana - abilitată de către instituţiile statului cu verificarea, stabilirea, colectarea, încasarea, executarea, înştiinţarea contribuabilului cu privire la obligaţiile fiscale - care a favorizat sau a tăinuit săvîrşirea unor acte de fraudă fiscală. Ministrul controlului, Ionel Blănculescu, speră ca noul act normativ să intre în vigoare în cel mult trei luni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb