Proiect de suprataxare a companiilor energetice

A.G.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 12 noiembrie 2012

Proiect de suprataxare a companiilor energetice

Proiectul de Hotărâre de Guvern privind suprataxarea veniturilor obţinute ca diferenţă de profit din comercializarea produselor energetice este în lucru, a declarat Rodin Traicu, secretar de stat în Ministerul Economiei.

Domnia sa a explicat, citat de Agerpres: "La gaze, este vorba de diferenţa între valoarea de producţie şi valoarea maximă de piaţă. Deci, dacă obţii gaze cu un preţ mic şi în piaţă acesta este mare, apare o suprataxare a profitului, destinaţia acestor bani fiind consumatorul vulnerabil, care este definit în legea Energiei electrice şi gazelor naturale. Banii nu vor merge la investiţii în domeniul energiei, ci strict consumatorul vulnerabil. Asta va face ca unii consumatori casnici să plătească cu sume mici gazele, dată fiind compensarea care se dă în bani. Factura va fi unitară, indiferent că va fi indus­trie, birouri, consum propriu al populaţiei, dar consumatorul vulnerabil va fi compensat în bani".

Comisia de elaborare a acestui proiect de Hotărâre de Guvern este condusă de secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Liviu Voinea iar de la Ministerul Economiei Rodin Traicu fiind secretarul de stat care coordonează acest proiect de act normativ.

Rodin Traicu a mai spus că exporturi de gaze nu s-au făcut până acum din motive tehnice: "Nici acum nu se pot face exporturi, pentru că nu s-a finalizat interconectarea cu Ungaria, partea de SCADA care trebuie să arate cum sunt fluxurile de gaze reversibile. Ele circulă şi într-un sens şi în altul, adică şi import şi export, şi se calculează permanent valoarea acestora, respectiv cât intră în ţară, cât se exportă". Domnia sa a subliniat că este o pros­tie teoria că se exportă gaze ieftine din România şi se importă gaze scumpe din Rusia ca să se completeze lipsa.

Despre proiectul Unităţilor 3 şi 4 secretarul de stat afirmă că, în afară de chinezi, şi antreprenorul general SNC Lavalin doreşte să investească 5% din capitalul necesar. Astfel, statul doreşte să-şi reducă participaţia în proiect (85% în prezent) la nivelul aportului în natură al Nuclearelectrica.

În ceea ce priveşte proiectul hidrocentralei Tarniţa Lăpuşteşti, Ministerul Economiei a ajuns în stadiul de elaborare a unui Memorandum prin care Guvernul să decidă cine va face investiţia. Ministerul a purtat discuţii intense cu firma China Guangdong Corporation, care vrea să vină să investească în centrală, ei având o experienţă foarte mare în centrale prin pompaj, în proiectare, construcţie de echipamente şi implementare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb