România va avea un Plan naţional de protecţie împotriva inundaţiilor până în decembrie 2015, lucrările adăugate pentru anul viitor prelungind acest termen, se arată în proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC).
Dezbaterea priveşte aprobarea Programului de realizare a Planului Naţional pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor şi a finanţării acestuia, potrivit Agerpres.
Conform documentului, cheltuielile alocate pentru proiecte în intervalul decembrie 2005 - decembrie 2014 s-au ridicat la 229.122.446 lei, din care cea mai mare sumă a revenit finalizării/elaborării studiilor celor 11 bazine hidrografice, respectiv în cuantum de 167.148.627 lei. Sursa de finanţare a lucrărilor programate în decembrie 2013 a fost Programul Operaţional Sectorial de Mediu (POS Mediu) - Axa prioritară 5, Fondul pentru mediu, bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Mediului şi Pădurilor.
"În contextul din ce în ce mai evident al schimbărilor climatice, România se confruntă, practic anual, cu fenomene meteorologice periculoase. În perioada 2005-2013 România s-a confruntat cu grave inundaţii, viiturile produse pe cursurile de apă interioare afectând toate judeţele ţării. Au fost inundate 2.320 de localităţi, 76 de persoane au decedat, iar 12.070 au fost evacuate. Au fost distruse sau grav avariate 93.976 case şi anexe gospodăreşti, precum şi 1.063 de obiective social - economice. Printre lucrările de infrastructură afectate se numără 560 km drumuri naţionale, 9.860 km drumuri judeţene şi/sau comunale, 24 km cale ferată, 9.113 poduri şi podeţe şi 630 construcţii hidrotehnice cu rol de gospodărire a resurselor de apă şi de apărare împotriva inundaţiilor. Valoarea totală a pagubelor s-a cifrat la aproape 6 miliarde de lei. La viiturile produse pe cursurile de apă interioare li s-au adăugat cele produse pe fluviul Dunărea. Pagubele s-au cifrat la circa 1,5 miliarde lei, fiind afectate 808 localităţi din 31 judeţe ale ţării", se notează în Nota de fundamentare a HG.
Potrivit sursei citate, în afară de refacerea lucrărilor de apărare afectate şi întărirea capacităţii de prognoză şi intervenţie, elaborarea şi implementarea unui Plan pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor la scară naţională constituie una dintre principalele preocupări ale MMSC.
"Contractele de finanţare pentru elaborarea Planurilor pentru Prevenirea, Protecţia şi Diminuarea Efectelor inundaţiilor în cele 7 bazine hidrografice (Banat, Siret, Someş-Tisa, Olt, Mureş, Argeş-Vedea şi Crişuri) au fost modificate prin acte adiţionale cu durata de implementare în anul 2015. Sumele necesare pentru Programul de realizare a Planului naţional pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor, în perioada 2006 - 2009, în cuantum de 27.851.373 lei, au fost asigurate din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice. Finanţarea finalizării elaborării Planului naţional pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor - Continuarea elaborării studiilor pentru bazinele hidrografice se asigură din Programul Operaţional Sectorial de Mediu (POS Mediu) - Axa prioritară 5, Fondul pentru mediu, bugetul de stat prin bugetul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice", se arată în documentul postat pe site-ul MMSC.
Cetăţenii şi instituţiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii pe marginea proiectului de HG până la data de 1 noiembrie 2014, la sediul MMSC, Direcţia Generală Investiţii, Proiecte şi Logistică.