Portofoliul educaţional prevăzut în legea propusă de Ministerul Educaţiei nu oferă suficiente elemente privind securizarea accesului la datele conţinute de acesta, susţine Mircea Miclea, fost ministru de resort, într-un interviu acordat pentru site-ul edupedu.ro, citat de g4media.ro.
"Mi se pare o idee bună că au reluat portofoliul educaţional care era în legea educaţiei naţionale şi au dezvoltat această idee. Dar este neclar cine gestionează acest portofoliu personal educaţional al elevului, pentru că va avea şi o formă electronică, cu date extrem de sensibile. Cine va asigura securizarea acestor date? Proiectul de lege spune că «elevul major sau părinţii/reprezentantul legal ai elevului minor controlează caracterul public sau confidenţial al informaţiilor cuprinse în portofoliu» [art. 61, alin. (8) din proiectul de lege a învăţământului preuniversitar], dar în orice variantă trebuie securizate datele, datele sunt extrem de importante. Dacă nu sunt securizate aceste date, cariera oricui poate fi distrusă uitându-te la portofoliul personal educaţional, la diverse medii obţinute în clasele I, a III-a, a VII-a", a afirmat Mircea Miclea.
Conform proiectului de lege referitor la educaţia naţională prezentat săptămâna trecută de ministrul Sorin Cîmpeanu, toţi copiii din ţara noastră ar urma să aibă, începând de anul viitor, obligatoriu, o evaluare de profil extrem de minuţios întocmită, începând de la grădiniţă şi care va fi menţinută "activ" şi după încheierea clasei a XII-a, inclusiv în format digital. Este vorba despre portofoliul educaţional, concept introdus în lege prima dată acum 11 ani şi niciodată operaţionalizat, însă care astăzi este propus în noua lege cu un puternic accent pe dimensiunea de "evaluare de profil" a copilului din România.