Pe agenda Camerei Deputaţilor se află un proiect legislativ, care, în aparenţă, doreşte îmbunătăţirea normelor din legea 1/2000, privind reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenuri agricole şi forestiere. Numai că, la art. 2 din proiectul de lege 9/2019 se prevede că toate "centrele eparhiale, protoieriile, mânăstirile, schiturile, parohiile, filiile şi alte structuri ale unităţilor de cult dobândesc în proprietate suprafeţe până la limita de 30 hectare terenuri forestiere din fondul bisericesc al cultului căruia aparţin, recunos-cut de lege, dacă acesta le-a avut în folosinţă sau administrare".
Cu alte cuvinte, o lege care se referă strict la reconstituirea dreptului de proprietate se transformă, prin dorinţa coaliţiei PSD-ALDE care beneficiază şi de sprijinul UDMR, într-o lege de împroprietărire a cultelor religioase, fie că vorbim despre biserica ortodoxă, biserica catolică, despre protestanţi, baptişti, luterani, greco-catolici, mozaici sau despre musulmani.
Paragraful respectiv a stârnit nemulţumirea angajaţilor Romsilva, care consideră că transformarea dreptului de folosinţă sau de administrare într-un drept de proprietate este un abuz al Parlamentului şi că acest proiect de lege ar trebui respins de Camera Deputaţilor, care este for decizional, deşi el a fost adoptat de Senat, în 19 decembrie 2018.
Federaţia Sindicatelor din Silvicultură (FSS) "Silva", ce numără peste 15.000 de membri, a organizat, ieri, un protest, în faţa Camerei Deputaţilor, cu privire la respectivul proiect de lege care transformă un act normativ de reconstituire a proprietăţii într-unul de împroprietărire a cultelor religioase.
Silviu Geană, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură "Silva", a declarat pentru Ziarul BURSA: "Sunt multe unităţi de cult care nu au avut niciodată păduri în proprietate, ci doar în folosinţă sau în administrare. La fel este situaţia şi pentru unele asociaţii grănicereşti care sunt şi ele împroprietărite prin acest proiect de lege. Acest act normativ nu este o res-tituire către proprietari, deoarece unităţile de cult nu au fost proprietare ale acestor suprafeţe de fond forestier, şi tocmai aceasta este marea problemă: se încearcă a se pune semnul egal între dreptul de proprietate, care este consfinţit de Constituţia României, şi dreptul de folosinţă sau administrare. Şi atunci venim noi cu întrebarea de ce să nu împroprietărim Regina Naţională a Pădurilor Romsilva cu 3 milioane de hectare, dacă tot este administratorul acestei suprafeţe?".
Dacă proiectul legislativ va trece şi de Camera Deputaţilor, conform unei estimări făcută săptămâna trecută de Romsilva el va scoate din patrimoniul public forestier peste 650.000 de hectare de păduri care vor intra în proprietatea privată a unităţilor de cult din ţara noastră. Reducerea drastică a suprafeţei forestiere administrată de Romsilva va duce la concedierea a peste 3000 de angajaţi care îşi desfăşoară activitatea în zonele în care ar urma să fie împroprietărite bisericile, schiturile, mânăstirile şi alte unităţi de cult din ţara noastră.
Angajaţii Romsilva susţin că o parte dintre cele 650.000 de hectare cu care vor fi împroprietărite de parlamentari cultele religioase se află în rezervaţii şi parcuri naturale.
Liderul sindical Silviu Geană a precizat: "Dacă proiectul de lege va trece de Parlament, vom uza de toate căile legale pe care le vom avea la îndemâ-nă. Proteste în stradă, după care vom încerca la Curtea Constituţională, poate vom avea câştig de cauză acolo, şi în ultimă fază vom apela la preşedintele ţării, înainte de promulgarea acestei legi".
Situaţia este tragică, dacă ţinem cont că domnitorul Principatelor Unite, Alexandru Ioan Cuza, a dispus secularizarea averilor mănăstireşti, iar actuala clasă politică împroprietăreşte mănăstirile din fondul forestier pe care acestea nu l-au avut în proprietate ci doar în administrare sau folosinţă. Printre iniţiatorii acestui proiect de lege, toţi de la PSD, se numără şi Liviu Dragnea - actualul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Eugen Bejinariu, Alexandru Rădulescu şi Emanuel-Iuliu Havrici, conform fişei aflată pe site-ul Senatului, prima Cameră care a adoptat actul normativ.
În şedinţa Senatului din 19 decembrie 2018, proiectul a fost adoptat cu 80 de voturi pentru, 23 de voturi împotrivă şi zero abţineri. Singurul partid ce a anunţat, de la tribuna Senatului, prin reprezentanţii săi că va vota împotrivă a fost Uniunea Salvaţi România. După vot, senatorul Mihai Goţiu (USR) a spus că proiectul de act normativ este o lege cu dedicaţie pentru Arhiepiscopia Sucevei, care va fi pusă în proprietate forestieră, deşi nu a avut niciodată proprietatea pădurilor administrate. Goţiu a precizat că Arhiepiscopia Sucevei a pierdut definitiv, în instanţă, toate procesele cu privire la proprietatea pădurilor pe care le-a avut în administrare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.03.2019, 09:13)
Asta este o hotie ordinara... cum sa transformi dreptul de folosinta in drept de proprietate? Cine i-a mandatat pe ei sa faca asta? Ma indoiesc ca votantii lor doresc un astfel de lucru. Aceasta hotie trebuie oprita fara doar si poate